Трапезата за Великден тази година ще излезе по-евтино

Няма никакви условия за пазарна паника, казва Владимир Иванов
21 апр 2024 15:50, Нели Христова
25
Трапезата за Великден тази година ще излезе по-евтино
Снимка: БГНЕС

От гледна точка на пазара няма никакво основание българинът да се притеснява за цените на хранителните продукти в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден. Това каза пред Радио "Фокус“ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Наблюдава се доста устойчива стабилизация. В момента дори имаме една очертаваща се тенденция – повече от четири седмици в посока надолу. Ако потребителите погледнат през пазара на дребно, имаме равносилни равнища на тези от миналата година, дори и малко по-ниски. Ако направим добре избора си за потребителска кошница, Великден ще ни струва малко по-евтино, отколкото през 2023 година – 2,3% в сравнение със същия период на миналата година“, изчисли той и бе категоричен: "Няма никакви условия за пазарна паника“.

На въпрос за какво би стигнала великденска добавка от 75 лв., която депутатите гласуваха за най-бедните пенсионери, Иванов обясни: "Ще бъде в помощ на хората с много ниски доходи. С тези пари спокойно ще могат да посрещнат празника. Естествено, това, че пазарът е стабилен и конкурентният сблъсък е много мощен, там където доходите са много ниски, думата "скъпо“ винаги седи в центъра на вниманието. Съжалявам, че е така, но пазарът предполага да има различни слоеве“.

Според него това, че двата празника /бел.ред. – Великден и Гергьовден/ са непосредствено един след друг, ще спести пари на българина.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата призова потребителите да се информират добре, да не закупуват на всяка цена и да избират по-дълго продуктите в потребителската си кошница.

"Най-важно е да подбират добре обекта, от който купуват, да му се доверяват и да направят своята информирана преценка. Да видят разликата, цените на едро, да сравнят няколко обекта. Най-вече да не купуват от обекти, които не са санитарно пригодни, защото рискуват собственото си здраве, а и по този начин подпомагат недобри практики. Призивът ми е всеки българин да закупи български продукти за трапезата си на Великден. Това е и най-бързият да инвестираме в собствената си икономика и да подпомогне производителите“, завърши Владимир Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Рап песен за Даная настоява за спешни промени в детското здравеопазване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много плюскате бе, българи. Баси свинщината. Дай му на калпака пиене и ядене, за друго не ставате
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости !!! Кое е по-евтино - месо, хляб, мляко,яйца, ток, парно, кое? Егати продажните медии...
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важно е прасенцето на Боко, Шиши да се е угоил за Великден другото е вятър работа.
19
2
 
4
 
! Отговори
Цени 1997 при Жан преди 2 седмици
1 киловат ток - 45 лева, Делим на 1000 за да получим цена при Новия ни Лев след Смяната, който и ползваме до Ден Днешен - излиза 1 Квчс ток - 0.045 лева, Текува цена - точно 5 ПП Пъти Повече или средно 0.25 лева за 1Квчс. Хляба 1000лева и то 1 Кило, т.е. ако бяхме толко зле като при Жан, трябваше да се 1 лев Килото Леб, но в Момента е 2 лева за 650 грама или 3 лева за Кило и т.н. и т.и. Мога да Продължа - всичко е от 3 до 20 пъти по-скъпо от При Жан - но тогава - били сме Зле?!?!?!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не еее, само не по-евтино...всичко друго само не по-евтино
17
0
 
6
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 седмици
на Шепа Ориз - Трапеза ли му се казва вече?! разбира се, ако нямате ПП Пудел с Пачки!!
16
3
 
0
 
! Отговори
Баба с дедо преди 2 седмици
На мен само агнето ми е 400 лева, ама се раздава за здраве ...Ай, со здраве ....
15
0
 
12
 
! Отговори
Вярно е преди 2 седмици
Спрямо следващата
14
2
 
14
 
! Отговори
dakotabg преди 2 седмици
Миналата година си купих бг агне за 21 лв/кг.Днес записах бг агне за 28 лв/ кг,а вие си пишете,не ми пречите...
13
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
стига сте писали прос-то-тии влезте в магазините и снимаите цените агн комплекте от нова зеландия на колко години е над 12 лв за кг агн месо леко се покачваот минали години 19 и 20 лв сега е 23 лв с тенденция до 5 маи да удари 30 лвкозунаците от 3 лв за 400гр нагоре доматите 4 лв краставиците 3 лв
12
1
 
8
 
! Отговори
IT преди 2 седмици
Само козунака с радиоактивна АскуФскЪ водЪ върви 7-8лв. От Линда над 80-100лв.Колко вървят домашните яйца,а Агнешкото марули,пресен лук,чесън ,репички,магданоз,домати,жълт лук,оцет ,маслини, лимони,+ подправките +2 кг кисело мляко,+ катък копър зехтин,масло 2кори за баница.А фрешовете задецата и апитките за възрастни. А Супите ...Кое е по евтиното над 1300лв трябват само за едно ядене на 5-6 човека
11
1
 
8
 
! Отговори
сигнал за влизане в преди 2 седмици
еврозоната или демек вече имаме дефлация изпълнявайки критерия за ниска инфлация и яка брадва с новите евро цени. Да му мислят бедните кирови и бокови преизбиратели без коледни добавки и мин заплата
10
1
 
12
 
! Отговори
Михаил преди 2 седмици
Отново да споделя. Козунаци няма да ям, щото са фейк и не си струва. А вместо дълбоко замразено агнешко от Нова Зеландия, ще ям прясно телешко. Така че, тази информация не ме интересува. Само ще боядисам 6 яйца за Великден, които заедно с боята струват 5 лв. Точно толкова ще отделя на търговците за празника.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А газ ще има ли? Щото според руската пропаганда отдавна трябваше да сме гладни и на студено.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Когато има вода, пия вино. Когато няма вода, пия вода." Така отговарял воденичарят, когато го питали какво работи.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не се притесняааме..те са си високи
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е изцепка на някакъв си чиновник, която не е подкрепена с факти, доказателства и данни. Дори не си струва писане на статия и коментирането й.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2018 = олио калиакра бе 1.50 лв, ся е 3.60 лв, кат дойде ойрото ще е 3.60 ойро :)))
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми аз всеки ден си правя омлет с кашкавал и гъби, колко по-евтино да ми излиза :)))
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахахахаха Ние доматите ги ядем с коловете. Ще излезе по- евтино, ама само за хората преминали на гладна диета.