Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна

МВР се фаворизира пред МО, категоричен е бившият министър
7 май 2024 11:16, Петър Бойчев
226
Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна
Снимка БГНЕС

Дупката в армията е близо 9000 души. Това разкри в интервю за NOVA NEWS бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате".

Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

По негово мнение, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. "Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът?

В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем", разкри наскоро вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че "поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия".

По негови думи, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев и обяви, че "системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Общество
Година след смъртта на Явор и Ани: Граждани отново организират протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 1 седмица
Ще е интересно да изкарат статистика по колко папкаджии се падат на 1 войник...
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само за седмица Българската армия може да събере 9000 души за армията ако се плаща
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До189 . Стига си повтарял глупости . Русия в тази война с Османската Империя / не е с турска империя / е само осем месеца и то от Стара планина до Ст. Загора . Царство България освобождава Самоков 1906г. После Банско , Одрин , Кавала остров в Гърция ,Солун , Охрид , Косово Пирот , Ниш Черна гора до Албанската граница 1921г.
188
0
 
2
 
! Отговори
Що за бутафорна? преди 1 седмица
Интересно? Преди 3 години дупката в армията беше към 6000. Що така увеличение с 3000 веее байновци? Ами ако махнете и тези на пенсия и заплата то дупката ще стане на 50% ! Що за бутафорна армия е това?
187
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВСЕ ПАК СМЕ СИ ПЛАТИЛИ ЗА ОБИЧТА НА ДЯДО ИВАН! ДАЖЕ ДВОЙНО СМЕ ПЛАЩАЛИ-НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ И НА ТУРСКИЯ СУЛТАН, НЯКОЛКО ГОДИНИ. Имало е възможност БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ, А ТОВА ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ ЗЕМИ В КОИТО НАСЕЛЕНИЕТО ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ, МАКЕДОНИЯ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪК НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. И ДНЕС ИМА ДЪРЖАВИ КОИТО СА САМОСТОЯТЕЛНИ В РАМКИТЕ НА БРИТАНИЯ.
186
2
 
4
 
! Отговори
Реалност преди 1 седмица
До 192,193 и 196 . Разделянето на България се извършва на Берлинския конгрес от великите сили . Обединението на България и Източна Румелия е 1885 година . Явно вие сте неграмотни . Що се отнася до Тагаренко , той е вреден за България .
185
2
 
9
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
Лудост е да се гласува за евроатлантическите партии,които с удоволствие ще ни изпратят на фронта и то за чужд интерес.Само за да запазят благоволението на Господарите!
184
0
 
3
 
! Отговори
Тоз преди 1 седмица
Да не се е освестил???
183
2
 
7
 
! Отговори
Пен преди 1 седмица
Ама нали Тагаренко каза да се готвим за война? Каква кампания е разкрил?
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 187. Такива неграмотните като теб направо къртят. Човек се чуди да се смее ли да плаче ли. Без да си прочел и една книга се водиш по акъла на тези които преиначават историята. Просто отврат.
181
3
 
13
 
! Отговори
Нали нато ни пази? преди 1 седмица
Системата ни за защита от Русия ще започне да работи по план след като се отъвем от оттрепки като тагареф и ги изпратим в курорта Беляне :)))
180
2
 
5
 
! Отговори
За 196 преди 1 седмица
Както и за 192 и 193 : Такива като вас, предпочитат България да я няма на картата въобще поне още 30г, за да бъде "освободена" от западна империя. После не се знаеше въобще какво щеше да стане, ама нали трябва да блеснете с "образование" и най-вече с модерни ценности.
179
5
 
23
 
! Отговори
На мястото на преди 1 седмица
тоя "гений" щях да се скрия някъде. Ако направим една таблица с рейтинга на военните министри за последните 150 години вероятно този щеше да е най-долу.
178
2
 
20
 
! Отговори
Тиква преди 1 седмица
Няма Армия в България, всичко е фалшиво,както депутати "калинки",медицина, полицията,има само ракия и чалга.
177
15
 
2
 
! Отговори
КРЕПОСТНИ ПЕНСИИ преди 1 седмица
ПУТИН Е НА ПЪТ ДА СПРЕ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ В ДЪРЖАВИТЕ КОИТО Е ЗАВЛАДЯЛ С ОРЪЖИЕ И ВОЙНА
176
6
 
25
 
! Отговори
асд преди 1 седмица
тагаренко, вземай пушката и марш да защитаваш урките! Докажи, че си мъж не книжен тигър!
175
5
 
7
 
! Отговори
До 192 и 193 преди 1 седмица
Неутрален съм, но това, което сте написали е самата истина. Слагат ви минуси само необразованите ***.
174
7
 
31
 
! Отговори
Кво? преди 1 седмица
Това е същата тоалетна, която наскоро изцепи в национален ефир : "Трябва да се готвим за война. Да! Нищожество!
173
0
 
15
 
! Отговори
До Гневен преди 1 седмица
Аз се освободих от САЩското робство, като се преселих да живея тук, а ти си роб по рождение и вси роби са ти братя. Давай...
172
1
 
15
 
! Отговори
30 години преди 1 седмица
по-късно България е обединена.