Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна

МВР се фаворизира пред МО, категоричен е бившият министър
7 май 2024 11:16, Петър Бойчев
226
Тагарев разкри кампания на политици: Не отивайте в армията, ще ви пратят в Украйна
Снимка БГНЕС

Дупката в армията е близо 9000 души. Това разкри в интервю за NOVA NEWS бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате".

Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

По негово мнение, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. "Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът?

В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем", разкри наскоро вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че "поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия".

По негови думи, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев и обяви, че "системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
19
 
! Отговори
е пращайте децата си преди 4 месеца
Тагарев, Кировците, Кокорците, Мравоядите да пращат децата си, роднините си ...всички да служат като са толкова смели.... ха ха нефелна ***
49
2
 
15
 
! Отговори
Не дай си Боже преди 4 месеца
Не дай си боже ловците от Сърбия да нахлуят в България... ще стигнат до Пловдив преди някой армейски шкембелия дори да е разбрал какво се случва.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не може една невинна страна да бъде оставена и унищожена без да се реагира .Ако светът не може да се противопостави на всекидневните заплахи за ядрена война за това че на някой не му се разрешава безнаказано да убива , ТО ТОЗИ СВЯТ ПО-ДОБРЕ ДА ГО НЯМА.
47
1
 
17
 
! Отговори
43000 преди 4 месеца
e пълната численост със секлецарките и всичките синекурни длъжности, на които сте назначили роднините си и е пълно с пенсионери. реално некомплектът е поне 50%, в следващите 2 години като се махнат хората на инженерни длъжности и наличната техника спре да се движи - ще марширувате само ей такива мръхлювци с мa3Hu усмивки на 6-ти май.
46
0
 
23
 
! Отговори
Вой Ник преди 4 месеца
БА - армията с най-много генерали и адмирали на глава военнослужещ, както и армията с най-големи шкембета в историята на човечеството. Време е този сбирщайн да влезне в книгата на Гинес!
45
0
 
23
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
Армията има повече офицери отколкото войници! Това е за Гинес!
44
0
 
22
 
! Отговори
Исторически парк преди 4 месеца
Адмиралите ни са повече от корабите!
43
2
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 4 месеца
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ!
42
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тагарев не е казвал такова нещо, каквото е написано в заглавието.
40
1
 
6
 
! Отговори
МО - тивационен преди 4 месеца
Подбор -опит маймуни да се ловят на снимка на трици.......МО- ляви се.......МО- шеннически МО-рал.....
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
единствения начин да възродим българската армия е да излезем от Нато
38
1
 
17
 
! Отговори
Военен преди 4 месеца
Вече тайно оказват натиск върху колеги снайперисти, артилеристи да заминават за фронта, защото са кът!
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като българската армия беше оре въоръжена за приема в нато с нов ластик за прашката и сведена до размера на почетна рота, дори и за ротата нямало желаещи с гениалния министър подаряващ даже прашката на други страни и подписва договори за след мандата си, които нямаме как да изпълним. И се чуди защо няма хора, нали е гениален.
36
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
В каква армия да служат и защо? Навремето служиш, но ти дават апартамент. Сега какво ти дават? Най-много да те обзаведат с дървен костюм. Поставям се на мястото на едно дете, мечтаещо да стане войник. Какво иска то? Да стане пилот, танкист, моряк...сега нашата армия предлага места само за охрана на Държавния резерв.
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква е тази армия в която отивам да не ме пращат никъде, тогава и ако е така по-дборе без армия!
34
12
 
0
 
! Отговори
преди 4 месеца
Ако Украйна бъде пробита (в което дълбоко се съмнявам) САЩ влизат във войната а там вече няма да има ама там не стреляйте до там може до там не може.За 15 дена ще ги добият
33
6
 
7
 
! Отговори
ЕДНА ШЕПА СККРАБ преди 4 месеца
ЕДНА ШЕПА РУСКА СКРАБ, СЪСТАВЕНА ОТ БИВШИ ФУРАЖКИ И ТЕХНИ СИНЧЕТА И ВНУЦИ, ТРОВЯТ БЪЛГАРИЯ, КАТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТОВА ЧЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ И ДЕМОКРАТИ И НЕ ГИ ПРАВИМ ***, КАКТО СЕ ПОЛАГА ЗА ПРОТИВОБЪЛГАРСКА ДЕЙНОСТ. НЯМА ДА Е ВЕЧНО.
32
1
 
16
 
! Отговори
Само да питам преди 4 месеца
И какви гаранции имаме за сигурността си след като подарихме всичко годно с което разполагахме?
31
0
 
30
 
! Отговори
Адмирал преди 4 месеца
Най ме кефи един, с чин АДМИРАЛ, дето командва 3 надуваеми лодки, един катер, едно корито за баня и два спасителни пояса.