Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте

В България са регистрирани 700 хил. оръжия
14 май 2024 17:00, Нели Христова
67
Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте
Снимка: Pixabay/Pexels

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол на общоопасните средства в МВР и въпреки намаляването на населението те нарастват през последните години, пишат от "24 часа. А инцидентът с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години.

Последният подобен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и неволно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се регистрират в МВР, въпреки че няма процедура за разрешително за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите. Малкото дете бе оперирано в “Пирогов” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болницата, изписано бе едва преди дни.

Ситуацията е подобна на тази с оръжието на бизнесмена Димитър Бонзов, който оставил револвера си без надзор в двора на къщата, докато близките празнували. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло неволно. Личното оръжие на Бонзов е законно. Дори да бъде обвинен за причиняване на средна телесна повреда и предоставяне на оръжие на малолетно, наказанията в тези случаи са условни присъди според съдебната практика у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов. При обвинение разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът вече е иззет като доказателство по делото му, но няма да може да носи други оръжия.

В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени забраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това важи особено за масови мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири. От тази година с промяна в закона не може да се ходи с пищов и в лечебни заведения, училища, университети.

Законът наказва също и носенето им след употреба на алкохол и наркотици.

В случая с бизнесмена Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на обществено място, но е нарушил другата важна разпоредба на закона - за съхранението на пистолета, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на достъпно място.

Оръжията се съхраняват в метални каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на постоянния им или настоящ адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до районното управление на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
15
 
! Отговори
Ееееее преди 3 месеца
Аре ве, секи айдук има оръжие, а на данъкоплатеца не се позволява да защити себе си и имуществото си с оръжие, защо така ве, защо?
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами, аз ви казвам, това, което те ми споделиха. Хората от 2013 година живеят в САЩ, казаха, че социалната им система е много добра за млади семейства. Получават надбавки и освен това къща са им дали при трето дете. Сега мислят и за четвърто. Три момичета си имат. Обаче второто не знае български, а говори на английски. Първото им е на 19 години, ама също не може да говори хубаво български, с един американски акцент. Ами, беше на 8 години като заминаха. Това са 11 години живот в САЩ. Ама са добре
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Забранено е влизането с оръжие в заведения" - само че нашето мафиотче без проблем си влиза в Арбанаси в ресторанта нали? И даже вече е пуснат, а защо не е в затвора не ме питайте мен. Мафията си има държава в която законите са само за робите.
11
4
 
4
 
! Отговори
до лумпена от фащ преди 3 месеца
А, да, сега виждам, ще и къща им подарили. Къщи се подаряваха само по соца, затова и побързаха да го премахнат този строй.
10
3
 
6
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
"Топим се като нация..." -- Пишете го, сякаш е нещо лошо :)
9
1
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 3 месеца
И, броят на автомобилите расте. Има ли статистика на пътните произшествия и, какво се прави по този въпрос? А, като има загинали от намушкване с нож, дали да не се въведе и разрешителен режим за продажбата на ножове, брадви и винкели?
8
2
 
12
 
! Отговори
Абе лумпен преди 3 месеца
Кого лъжеш, е САЩ детски надбавки няма. Има само помощи за бедните ако се регистрираш по SSN, но тогава минаваш в графата лоша кредитна история и приключваш с развитието си.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оръжието за всекислучай не са виновни, че ги използват хора без сиво вещество. Ми то от автомобилите загиват в пъти повече хора тук, ама не са ги забранили нали.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БУМ-БУМ!!
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мои приятели живеят в САЩ, в щата Калифорния. Наистина, че родителите работят много! Отидоха с едно дете обаче, преди 11 години, 2013 решиха да емигрират в САЩ. Тази година им се роди трето дете и им подариха къща в Калифорния! Освен това пукат от детски надбавки! Миналата година бяха за няколко дни тук и казват- зариват ни с пари! Сега и четвърто дете плануват. Ама на това се казва държава! В България едно дете едвам се гледа, камо ли три, четири.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато нямаш вяра на полиция и съд, търсиш план Б за да се защитаваш.
3
1
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Аха.., демек, ускоряват "Процесъ"!
2
12
 
9
 
! Отговори
Държавен служител преди 3 месеца
Аз съм на 48 години, ерген съм си, държавен служител. Много си ми е добре. Нямам жена, деца, приключих работа за днес. Парите са си за мен. Много е тежко да гледаш собствено семейство в несигурния 21 век. Това не ви е едно време, да ги задоволиш децата с филия хляб и яке от осма употреба. Сега се преглеждат за една бебешка количка от по 4-5 бона, камо ли за нещо друго. Просто настъпиха ужасни години за създаване на семейство в БГ.
1
3
 
17
 
! Отговори
Т преди 3 месеца
Както се вика : На гол тумбак чивте пищови.. отивам на пазар