НАП откри над 20 млн. лева "забравени" данъци от продажби в интернет

Данъчната ставка е 15%
18 май 2024 08:20, Стела Стоянова
125
НАП откри над 20 млн. лева "забравени" данъци от продажби в интернет
Снимка БГНЕС, архив

С увеличаване на обемите на продажбите в интернет НАП засилва контрола спрямо лицата, които печелят от тази търговия, но пропускат да декларират доходите си от нея.

През 2023 г. приходната агенция е провела 989 ревизии и 1953 проверки на тази икономическа дейност.  В резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за над 22 618 млн. лева. Други 4.5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките.

Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година, пише "Сега".

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации, достъп до които имат само данъкоплатците с ПИК. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна кампания 9 266 физически лица са потвърдили доходите от продажби в интернет в предварително попълнените данъчни декларации. Общата сума на декларираната данъчна основа е в размер на 27.763 млн. лв., а размерът на данъка - 3.667 млн. лв.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г.,  като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2 064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като обявили облагаем доход за малко над 18  млн. лв., а дължимият данък е 1.6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Ако продавате стоки или услуги в интернет, трябва да знаете, че от гледна точка на данъчното законодателство, тази търговия не се различава съществено от това да продавате в стандартен магазин, посочват от НАП.

Данъкът върху доходите на физически лица от продажби в интернет е със ставка 15%, когато те действат като търговци - системно купуват стоки с цел да ги препродават. Начинът на облагане е като при едноличните търговци - не се облагат доходите от продажбата, а реализираната печалба. Освен това преди да се начисли налогът, тези търговци трябва да приспадат осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Срокът за деклариране и окончателно плащане на данъка е до 30 юни на следващата година.

В останалите случаи данъкът е 10% върху общата годишна данъчна основа и за внасянето му е до 30 април на следващата година, когато се и декларират в Приложение 3 за доходи от друга стопанска дейност в данъчната декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАП и стриптизьора убиват икономическата активност!!! Спещерасов плати ли си 2мл ДДС?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Казваш му къде да влага, " - Ехехеххе! Финансов консултант стана, батиеееее!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми сам си пишеш ве! Хахахаххахахахаххаха!
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ох, ще плащам данък на ***, които си продавам от мазето. Капитализма е пълна пародия. Оскотелите служители на крадливото правителство не могат да направят нищо за народа освен да го ошушкват. Това ли е капитализма драги сънародници - евтиния на богато!?
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 29 хохохоооо ... Сам ли си пишеш ве?!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24 - Прогресивният данък Е комунизъм.
20
3
 
2
 
! Отговори
8 преди 3 месеца
До 19 - оххоох клубчето на "възвишЪнТИ", дето се събрали/да си душат един на дръг пЪдните, да ни покажат, какви са големи, умни, кадърни, пу пу да не вий уруки, докато си лъслате бастините. Угръмутенти ми те! Мххх мхх мххх! Виж какви разбирачи имало у днеска! Въргалал са у милионнти от сделкити и фондовити, ама сега тука дошал, да ни са кара ... Абреее селскиии! Слез на земята, бреее.
19
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
Номер 2 е напълно прав. Като си толкова имотен, купи си за проба апартамент в голям комплекс да видиш каква оферта ще ти направят.
18
3
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 3 месеца
То и аз викам аман от бачкотещи неграмотни бачкери, ама на- 90% от коментиращите са това. Казваш му къде да влага, как да се развива, онова си знае рИкията и софрата и, че нищо не можело и нищо не ставало, нямало успели, нямало нищо.
17
7
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 3 месеца
При бума на криптовалутите имах сума ти колеги с по 5000% доходност, ама ти ги разбираш за ТКЗС-то. Включая и аз бях сред тях, но с далеч по-малко инвестиции в тази насока, спрямо приятели, които вложиха по 100к евро и нагоре. Прочее, 8 от 10 от новите милионери у нас са ИТ спецове с крипто.
16
0
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 3 месеца
Браве бе, маняк! Разцепи я тая шматка. Аман в тоя сайт от имотни милионери, крипто милионери и "инвиститури".
15
2
 
8
 
! Отговори
do 14 преди 3 месеца
Надали ще те разбере. 98% от българите са стряскащо финанвосо неграмотни. То си мисли, че кредитната карта е кредит, ти си седнал за рефинансиране и инвестиции да му говориш...
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 14 - Хехеххеххеххе! 30% имало, ама 87-***, гааа дядо ти е бил У текееесету
13
6
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 3 месеца
Фонд с нисък риск дава 4.5. Със среден- около 8. При войната в Русия се поинтересувай какво стана и какви фонове имаше с 30% доходност. Изкупихме Русия без пари, иначе казано. Относно скока на цените на имотите- идеално. Каквото съм купил, купил. Рефинансирам на 1.9% лихва за още повече пари и влагам другаде с тройна четворна доходност. Да обясня ли по-подробно, че имам интерес да скачат цените или ме разбра?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6 В кешовец е най-сладко. А фондовете нещо взеха да стават много ... Хъх ... Социалистически. Особеноноткакто ги заразиха с ESG-тата.
11
2
 
1
 
! Отговори
8 преди 3 месеца
Хехехехеххехехе! Ядна ли се? Тъпу туйййй! Ахахаххахаххахаххаха
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешниците пак гонят кокошкари. Така е било и така ще бъде.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво като има ипотека? В нот акт з а покупко продажба пише 100000евро цена на имота и 200000ввро за довършване. Общината получава местен данък върху придобиване върху 100000 евро. И е на минус. В ипотеката пише имот за 300000евро к готово. Там каква е цената е най важно за нотариуса за таксата му.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6 - Ти не прочете ли статията? Твоят фонд с 4.5% е смешен, на фона на двуцифтения скок на цените на имотите всяка година.
7
1
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 3 месеца
Колко имота купи и поинтересува ли се, че 85% от тях са с ипотечен кредит и няма как да се плати данък само върху ДО. Много сте ми забавни разни без 2лв. в джоба, които си плещите разни ТЕОРИИ от преди 20 години, когато апартаментите бяха без пари и наистина сделка се изповядваше на ДО. Вече това го няма. Доста отдавна го няма, всъщност.