Кирил Топалов: Москва не позволява на Белград да пусне РСМ в ЕС

"Не вярвах, че Северна Македония ще се конфронтира и с Гърция", каза историкът
19 май 2024 19:22, Красимир Ангелов
86

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната при клетвата си при стъпването си в длъжност, а я нарече само Македония. Това повиши значително напрежението с Гърция, като премиерът на южните ни съседи Кириакос Мицотакис коментира, че  Скопие застрашава европейското си бъдеще.

"В своята ненавист към България политиците в РСМ те са доста единни и това е умопомрачаващо обстоятелство, че за да спечелиш президентски или парламентарни избори в Скопие, трябва да демонстрираш най-свиреп антибългаризъм, което е потресаващо. Видяхме го в предизборната кампания, но и преди това, от години наред е така", коментира бившият посланик и понастоящ член на Историческата комисия Кирил Топалов в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че опитите на Северна Македония да развали отношенията си и с Гърция потвърждава това, че в желанието си да влязат в Европейския съюз, хората в РСМ се делят на две категории: народът иска да влязат, държавното ръководство, независимо на коя от двете партии, не иска.

"Северна Македония не смееше да изостри тона към Гърция дълго време, най-накрая го направиха и към тях, което показва, че въобще не ги интересува дали България и Гърция ще ги пуснат в Европейския съюз или не, това е фаталното", заяви бившият посланик в Атина.

На въпросът на Милена Милотинова има ли шанс да променят риториката си, въпреки всички заклинания в предизборната кампания, че ще развалят договора с България и че ще поставят условия на Брюксел за предоговаряне на преговорната рамка, Топалов отговори, че не изключва да има промяна, да смекчат тона и да променят риториката си, но това, че те извадиха тази риторика е един много добър сигнал и за нас, и за Гърция, и за Европейския съюз, че с тази държава нещата не са така, както би следвало да бъдат по европейски стандарти.

"Според мен България трябва да действа така, както действа Гърция. Трябва да се поставят ясни и категорични условия на Северна Македония и не при всяка най-малка промяна на тяхната позиция ние да реагираме позитивно или негативно. Трябва да има една по-стабилна политика и аз мисля, че в последните години ние, с малки изключения, имаме такава политика. Дадохме им ясно да разберат, че ако не изпълняват европейските критерии няма да влизат в Европейския съюз, колкото и да изпитваме някаква носталгия към тях," коментира той.

По повод работата на Историческата комисия, Топалов заяви, че те "тупат топката" непрекъснато. Много трудно постигат някакви споразумения с тях, защото им е казано да не отстъпват абсолютно за нищо. Българската страна е поставила всички научни и образователни въпроси категорично и конкретно, на което се отговаря със шикалкавене, забавяне и дори неотговаряне.

"Аз нямам надежда нещата в Северна Македония да се оправят в близък план. Политиците настройват обществото срещу България. Много е сложен този въпрос, няма еднозначен отговор, фактът, че те така се противопоставиха и на Гърция потвърждава моята теза, че те не искат да влизат в Европейския съюз. Белград не ги пуска. А на Белград - Москва не му позволява да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз и те няма да я пуснат. Те самите не се пускат, не искат да влизат", каза Кирил Топалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
7
 
! Отговори
Урсула малоумна преди 3 месеца
"До хм какви са тези гръцки документи че хан Аспарух го е имало през 681 година"Я недей се излага! И никой не казва, че сме най-старите а само, че сме сред първите народи в Европа. Картите на Византия го доказват. Доказват също и, че Македония като държава никога не е съществувала.
49
9
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
До хм какви са тези гръцки документи че хан Аспарух го е имало през 681 година след като се тупаме по гърдите че сме най старата държава в Европа,измислици по подобие на Перперикон където уж намерили някаква монета Перперек! А на Клокотница в полето намерили две железа,измислени бутафории,!!История до 300 години все още има някакви доказателства,но над 300 вече си е измишльотина!
48
5
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
"Тя нашата история е пълна бутафория и измислици колкото щеш,дори дали е имало хан Аспарух през 681 година само дявола го знае!" Ами за България има исторически факти и византииски документи и карти бе ***. Ама за северните няма нито един исторически артефакт, карта, документ или нещо подобно което да показва, че някога е имало държава Македония още повече и на това место което е сега. За това и са измислили, че Александър Велики им бил първият цар а след него "заспали" хиляда години.
47
3
 
12
 
! Отговори
макетата преди 3 месеца
ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! Сърбия воюва с всичките си съседи от бивша Югославия. ЕДИНСТВЕНО СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ не е воювала! Което предизвиква в мен ГОЛЯМО ПОДОЗРЕНИЕ защо изобщо е създадена тази държава. Всичките бивши югорепублики МРАЗЕХА СЪРБИЯ, ЕДИНСТВЕНО МАКЕТАТА Я ОБИЧАТ!!! Това не ви ли изглежда крайно подозрително? Северната е създадена с някаква цел, насочена против нас, против България. Няма случайни неща на този свят! ЧЕТЕТЕ ПРИТЧАТА ЗА ТРОЯНСКИЯ КОН! Този кон за нас е Северна македония!
46
5
 
6
 
! Отговори
хм преди 3 месеца
До Урсула Има си древногръцки документи, които ясно показват дали е имало хан Аспарух или е нямало. А държава, която репресира граждани на съседна на нея държава НЕ МОЖЕ да бъде членка на ЕС. Все едно Франция да репресира германците или Германия французите. Какъв Евросъюз ще бъде това? Докато не започнат да спазват човешките права (абсолютно условие за ЕС) не може да влязат в ЕВРОПСКАТА УНИЯ! Ясен ли бях?
45
11
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
Коя държава първа признава макетата? Ние сме си виновни, че въобще признаваме подобна държава. Сега сме тръгнали след дъжд качулка да слагаме. Признаваме им езика и премахваме ветото иначе още повече ще ни мразят и ще си измислят история. Това е единственото решение. А относно сърбите не трябва да ги обвиняваме, че са против нас след като в коалиция с нацистите ги нападаме и сме след първите признаващи Косово. Не казвам, че и те са прави с тяхната политика на шовинизъм, но и ние не сме чисти.
44
14
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Как да ни харесват македонците след като ние се съпротивлявахме да влязат в Европейския съюз.И защо трябва да си сменят името с Северна Македония,това Северна трябва да го премахнат!Спор имало за Гоце Делчев дали бил българин или македонец,какво значение има?Да кажем че е *** и какво от това!Намесваме се в историята на Македония,нас какво ни интересува това,Тя нашата история е пълна бутафория и измислици колкото щеш,дори дали е имало хан Аспарух през 681 година само дявола го знае!
43
6
 
11
 
! Отговори
макетата преди 3 месеца
са куче на каишка на сърбите. Сърбите дърпат конците. Чрез макетата Сърбия поредявява териториалните си претенции. Уж макетата ги искат, а всъщност територията я искат сърбите. Ако получат наша територия, Северна македония незабавно ще се обедини със Сърбия. Защото макетата са само едни из-мекяри на сърбите и нищо повече. Добри сръбски слуги. Самото създаване на Северната е насочено против нас. То е изкуствено и с тъмна цел. Тя е създадена като сръбска кукла-марионетка. Няма случайни неща!
42
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Макетата от България са видяли само добро! Това , че ги влекат "стъпките на Тито", и се чувстват наследници на Александър Македонски, си е техен проблем! Ако са искали да влязат в ЕС, отдавна да са го направили ! Но те си искат, цялата тази Коминтерновска Сигания да я пренесат и в Брюксел, и всички да се занимават с техните изцепки! Е, няма как да стане! Французите им дадоха рядък шанс да влязат в Европа, но явно от Белград са ги стиснали за топките и няма мърдане!
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добрия начин да се справим със северните е да не им обръщаме никакво внимание. Те ще си останат такива защото още от малко ги учат, че са дошли татари татари в Европа и са взели земите им. Нормално в когато от дете ти втълпяват нещо да го вярваш.
40
4
 
6
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Република Северна Македония е капанът, който Сърбия е приготвила за нас. Сърбия не успя в 1885 година, но след това добре се ориентира в Първата и Втората световна. Заграби от нас каквото можа. Услади ѝ се. Но след разпадането на Югославия и след Косовските събития-1999 г. СЪРБИЯ ЗАГУБИ ТЕРИТОРИИ! и сега тя иска да си компенсира за наша сметка.Държи Сев. Македония като "независима" сръбска територия. КОГАТО И АКО МАКЕДОНИЯ ПОЛУЧИ ПИРИНСКО, ТЯ ВЕДНАГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В СЪРБИЯ. Сърбите искат тези земи
39
4
 
21
 
! Отговори
Северджанъм преди 3 месеца
Братя и сестри радвайте се,че живете в държава като България,а не в такива дупки като тези държави с неясно бъдеще
38
5
 
8
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Ако макетата бъдат приети в ЕС, тогава НЯМА КАК те и сърбите да предявяват териториални претенции. Защото регламентът на ЕС е такъв, че дръжави-членки НЕ МОГАТ да имат териториални претенции към друга държава-членка. Та сега макетата се надяват на кочовите хм. Като лисицата.
37
4
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 3 месеца
След като смениха името първо Франция ги блокира а сега България. ЕС години наред се оправдаваше със смешния спор за името за накрая Франция ясно да покаже че тя не иска Македония в ЕС. Къде тук са Сърбия и Русия?!
36
5
 
13
 
! Отговори
това е супер преди 3 месеца
белград и скопие потъват все повече, а ние вървим напред. Скоро ще служат за идеален пример как който се е хванал с руснаците и с брикс, не е прокопсал. Вече даже твърди анти ЕС и ала бала, викат абе май сърбете са по зле от нас, след 5 г ще са супер пример, и наще може да им уври главата.
35
5
 
7
 
! Отговори
Г-н Топалов греши! преди 3 месеца
Друга е надеждата в близък план, защото догодина щом бъдат сразени крепостните окупатори, ще последват промени и в Македония и в Сърбия, и в Мут.ренска България. Феодалите губят битката и ще трябва да се укриват от ударите на Закона. А който не вярва в това, той не знае силата на Пентагона...
34
3
 
12
 
! Отговори
чета глупостите ти преди 3 месеца
До Анонимен 32 Пишеш глупости. МАКЕТАТА щом не са в ЕС, няма как да бъдат в Шенген! Първо трябва да станат членове на ЕС, едва тогава може да ги пуснат в Шенген. АКО НЕ СА ДЪРЖАВА ЧЛЕНКА, КАКЪВ ШЕНГЕН ,КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?
33
3
 
9
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Фактически чрез Северна Македония, Сърбия предявява териториалните си претенции към нас. Макетата са само една маша на Сърбия. Пиринско било "окупирано" от нас и те искат "македонците" там да бъдат "освободени". Още в 1979 година по времето на Живков сърбите си правеха подобни мераци, като навиваха тогавашната югославска република македония да поставя непрекъснато въпроса за Пиринския край: "Искаме го ,искаме го, искаме го! Дайте ни го, дайте ни го, дайте ни го!"
32
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на макетата не се дупят като ***.я . За кво да се навеждат ? Ние да не би да зъфнахме в ЕС ту ? Сърбия привлича двойно повече инвестиции защото не е в ЕС . Макединците трябва да влязат в Шенген а не в ЕС и нато . Да направлят Швейцария на балканите . В Шенген но не и в ЕС и нато . И готово няма кво да се навеждат щото ще получат един четвартит като нас . ЕС все пак си е германска империя в която и САЩ се месят . Дори Англия не можеше да си защити интереса .
31
4
 
9
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Москва не позволявала. Те да искат да влязат в ЕС северните макета, че някой ще им попречи! Сигурно МОСКВА не позволява за ЕС, НО ПОЗВОЛЯВА ЗА НАТО? Що ще държава на която Москва ще позволява или забранява, що ще в НАТО? Абсолютни сърбомани са макетата. А историкът е късоглед и не може да разбере защо стоят извън ЕС. Защото сърбите искат още наши територии. Надяват се като лисицата на кочовите хм, такова. А макетата са сръбско оръдие. Искат Пиринския край щото там живеели "македонци".