Атакува ни нов парвовирус, известен още като вирус "на шамара"

“Пета болест” е другото му име, бременните трябва да се пазят
20 май 2024 09:56, Инна Ангелова
91
Атакува ни нов парвовирус, известен още като вирус "на шамара"
Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов вирус започва да циркулива в страната ни. Парвовирус B19 е известен още като вирус на шамара заради  специфичните обриви по бузите. Вирусът е известен още и като “пета болест”, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив. За вируса няма ваксина, но преболедувалият получава доживотен имунитет.

Характерно за паровирусът е обривът по лицето, болки в стави и мускули, темпратура, дава разяснения д-р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ-Бургас. Там вече има регистриран случай на вируса. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява, е характерен по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Доц. Атанас Мангъров сподели пред в-к “Труд”, че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Все пак това е автоимунна реакция на организма. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода. Освен изброените симптоми - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Характерният обрив за вируса се проявява в края на заболяването и е възможно да бъде объркан с други вирусни обриви, които са свързани с прием на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра превенция срещу предаване на всякакви вируси. Допълват, че инкубационният период на заболяването е между 1 и 12 седмици.

Доц. Д-р Ангел Кунчев каза, че вирусът не е непознат за страната ни, но не е толкова често срещан, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират и трудно се различава от останалите болести със същите симптоми. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99% от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
13
 
! Отговори
бай Колио преди 3 месеца
хубавото е че ваксите за кромида могат да се бучат и за шамарената болест - аз вече си набучих една-правантивно
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога почват бустерите нямам търпение, имам 5 бустера срещу коронавирус ,8 срещу обикновен грип ,наскоро си направих срещу коклюш и чакам новите ваксини .Хайзе по- бързо да излязат че направо откачам
42
4
 
17
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
Този стой не е капитализъм. С правилните промени, американосите го направиха на онанизъм. Някой да провери дали въпросния вирус вирее в САЩ.
41
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид беше просто шега , дайте нещо по сериозно де.
40
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КЪМ ВСИЧКИ,МОЛЕТЕ СЕ ПУТИН ДА НЕ ИЗПЕРКА ТОГАВА НЯМА АМЕРИКА ,НЯМА ГО ОСТРОВА НЯМА Я ГЛЕЗЕНАТА УКРАЙНА,ЩЕ ОСТАНЕ САМО БЪЛГАРИЯ И БОЙКО.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак е гладен само вируси сънува време за море
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 30 - "или поне да пояснят какво му е новото" Е как какво ,от много години не са писали за него и ето днес писаха и е нов :)))) Утре че ще е стар .
37
9
 
44
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 месеца
Спрете да тревожите хората постоянно с "нови вируси,които ни атакуват" !!! Всичко това е резултат и плодовете от американските лаборатории за биологично оръжие разположени на територията на Украйна и с които и ние в България се сдобихме !!! Защо по времето на Живков нямаше такива побеснели вируси дето през няколко месеца ни атакуват А ?!??! Мислете с главите си !!! Защо съобщенията кой вирус ще ни атакува ,кой грип и т.н. пристигат още преди да са дошли и ваксините идват веднага........ Не е слу
36
12
 
22
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
Мечтата на американосите: да ви пуснат вирус, който директно да уврежда плода на бременните. Там вече са за ядрени удари пред 10 метра със 100 мегатонови бомби.
35
4
 
14
 
! Отговори
хи хи хи преди 3 месеца
Кърти пейки!
34
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как дане му домъчнее за комунизма на човек? То всеки ден ни тормозят с какво ли не...
33
4
 
21
 
! Отговори
Търча за бустер преди 3 месеца
Не издържах и се набодох за 5-ти път. Сега чакам 20 лева бонус за бустерчето, за да пазарувам в супера, а във Виена ще ми дадат и безплатна прос титутка в публичния дом. Мога да сядам по пейките в парка и да ходя на кафе с приятели. Горд съм от себе си. А вие... как беше...плос коземците, бъдете като мен. Ох, отивам за 6-ти бустер!
32
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Това дето разбрах от статията е, че появят ли се симптомите, пиши го избегал вируса и вече не е опасен. А как изобщо се открива? Ваксина не ти трябва, щото вече цял живот имаш имунитет. Машааала.
31
3
 
18
 
! Отговори
Щурия ваксинист преди 3 месеца
Ааа аз се набодох вече с ваксина. Сега чакам от томболата смарт часовник.
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи вирусът хем е нов, хем отдавна е познат на медицината като т.нар пета болест или пета шарка...Не може ли да се поднесе по нормален начин информцията, а не със заглавие "атакува ни нов парвовирус" или поне да пояснят какво му е новото...Аман вече!
29
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Моето дете зимата беше с подобен вирус. Непосредствено след отминаването на вируса изби обрив подобен на Скарлатина. Лекарите категорично отрекоха Скарлатина. И от други места тогава чух, че децата им са били по същият начин.
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо вирус "флирт", сега "шамар"... Тия ни действат като класически нaсилници манипyлатори!
27
1
 
20
 
! Отговори
Детска психология преди 3 месеца
Ваксината се прилага зад врата или по дъто.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А колко шамара трябва да ти ударят за да си успешно ваксиниран?
25
1
 
16
 
! Отговори
Лошо преди 3 месеца
Бог да пази децата ни !