Експерт съветва: Внимавайте с бързите кредити

Необслужваните бързи кредити у нас се увеличават драстично
Обновена: 21 май 2024 11:30 | 21 май 2024 11:08, Красимир Ангелов
56

Необслужваните бързи кредити у нас се увеличават с над 30% към края на март, показват данни на БНБ. В същото време БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечните кредити. Къде се крият опасностите?

"Виждаме обезпокоителни темпове на кредитиране. Много ликвидни са банките, много са ниски лихвите по кредитите, апетитът към задлъжняване е много висок", коментира финансовият анализатор Десислава Николова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ БНБ може да бъде по-рязка и да работи в посока на повишаване на минималните задължителни резерви. Не ставаме свидетели за пръв път на такива мерки, обърна внимание Николова пред Bulgaria ON AIR.

"Има ръст на делата в съда в посока на отпуснати бързи кредити. Годишният процент на разходите не може да надвишава 5 пъти наказателната лихва за просрочие, което означава не повече от 68,9% общо оскъпяване на един бърз кредит. Това означава, че лихвата по този кредит не може да бъде по-висока от 53,5%. Регламентацията не е изпълнима за съответните институции и започнаха да начисляват допълнителни такси. Тези заеми станаха страшно непрозрачни", обясни гостът.

Николова подчерта, че при бързите кредити трябва да се вземе малка сума, която да се върне бързо.

"Балът е нещо, което се знае от години, че ще се случи. Човек би трябвало да заделя и за непредвидени разходи. Трябва да се внимава с тези заеми. Търсете си правата според закона, искайте си надвзетите суми по съдебен ред", каза още финансовият анализатор.

Самата тя има е случай с човек, който се свърза с нея, за да му разреши казус с 36 бързи кредита. Николова добави, че дружествата имат интерес да не спират да отпускат бързи кредити на клиентите.

Тя за пореден път припомни златното правило, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теглете бе, като не можете да сметнете 60% годишна лихва при толкова ниски лихви в банките теглете, те като ги гледам батките до нас какви коли спират вече явно добре си ги плащате!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какъв е интересът на дружествата "да не спират да отпускат бързи кредити", когато не ги обезпечават с поръчители и реални обезпечения и длъжникът на практика не може да върне сумите, а и няма достатъчно имущество, върху което да се проведе принудително изпълнение? Защо експертът не разяснява този основен въпрос? Той е най-интересен.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никакво внимаване. Теглете на воля колко ви душа сака. Щом държавата ги е одобрила, значи те са от голяма полза за държавата. Помагайте на държавата. Много поздрави от Пеевски. В Москва времето е много добро по това време на годината.
8
2
 
6
 
! Отговори
40% от дохода??? преди 3 месеца
не НЕТНИЯ (след данъци), а РАЗПОЛАГАЕМИЯ (след кредити и режийни) е максимума. неслучайно има кредитни регистри, в които институцията следва да провери ти можеш ли да си покриваш задълженията или не.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вземеш ли заем, после трябва да го връщаш. Не го ли върнеш, следват санкции. Кой какво не разбра?
6
0
 
11
 
! Отговори
До Ахаа преди 3 месеца
200K ипотечен дори е малко за текущите цени, а банката - по желание - ти отпуска и кредит за ремонт, който е с макс. фиксирана сума или % от оценката. Не виждам какъв е зора с това. Проблемът е, че условията на бързите кредити са много по-различни, вземанията се продават на фирми, които изпращат силови техници при длъжниците.
5
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
От край време хората казват, че човек трябва да се разпростира според чергата си. Да вземеш голям кредит без възможност в бъдеще да го върнеш означава много нерви и премеждия, които обезателно ще се случат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Ахаа преди 3 месеца
Викате друго си е да дръпне човек 200К ипотечен и още едни 50К потребителски. Да си има за харчлък. Айляк работа.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая с устенцето по какво точно е експерт ?
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вземи парите и бягай като Тиквата 60 милиона у чували :)))
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами като виждате обезспокоителни сигнали - взимайте мерки, бре! То с мърморене по телевизията няма да стане