Мариета Георгиева e третата българка, покорила Еверест

Тя е 16-я наш сънародник на покрива на света
21 май 2024 08:50, Нели Христова
32
Мариета Георгиева e третата българка, покорила Еверест
Снимка: БГНЕС

Трета българка и общо 16-и наш сънародник стъпи на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м).

Мариета Георгиева е изкачила Покрива на света в състава на комерсиална експедиция, организирана от фирмата Elite Exped, ръководена от легендата и притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни - Нирмал Пурджа (40 г.). Съдружници са му двама също големи алпинисти - Мингма Дейвид Шерпа и Мингма Тензи Шерпа, пише "Сега".

От Elite Exped потвърдиха, че Георгиева е стъпила на Еверест със съобщение във "Фейсбук", където българката присъства под №6 в списъка с всички клиенти на фирмата за високопланински туризъм, изкачили върха вчера, а те са общо 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по Южното седло на върха

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя връх всеки които си плати може да го покори не знам защо въобще се съобщава като някакво постижение.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече всеко с пари може да се качи.
9
1
 
17
 
! Отговори
смях преди 3 месеца
използвайте думата изкачила. Може ли човек да покори връх. Най-голямото постижение на човек е да покори себе си.
8
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
Аз съм с емфизем на белия дроб и знам какво е да се бориш за глътка въздух , все едно съм на Еверест.Дишам с инхалаторче.Да не дава Господ.
7
3
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Екипировка, път, разрешителни, агенцията на Пурджа, шерпите дето са с нея и й носят багажа....всичко е някъде към половин милион лева :))) Явно е богата бизнесменка с много свободно време и големи печалби :)))
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тази височина кислорода е около 30% от нивото което е на морското равнище. Именно в това е цялата трудност. Има нива на адаптация и изкачването се прави бавно. Иначе губиш съзнание. Самото разстояние не е нищо особено. Трудността е да преминеш денивелацията при недостиг на кислород и при това че носиш и багаж. Не си с ръце в джобове като на разходка в парка.
5
8
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
Тази наша сънародничка няма ли семейство и деца , та е тръгнала по баирите ? Ами ако замръзне ? На кого ги оставя ?
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредният турист с излишни пари и ниско самочувствие. Не нашето, а вашето време губите да пишете за подобни. На нас ни стигат бърз поглед през заглавията. Но ако и статията си е платила, добре, можеше още няколко реда или само за толкова е дала.
3
3
 
20
 
! Отговори
Тихомир Гърмидолски преди 3 месеца
Това е страхотна тръпка за свободното време, но чак да е реализация на някаква национална кауза- силно преувеличение, и не харесвам думата "покоряване", по-точно е "допълзя, додрапа с триста зора на върха"
2
3
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Добре е,че въпросните покорители вече се означават като височинни туристи,а не алпинисти.Така е коректно.Плащаш си,закачаш се на въжето и Нирмал Пурджа те води до върха.
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на тая! Имаше един баща с дъщеря си, държавата да им плати да се качат и те. Алпинизмът е хубаво нещо, дано има повече такива