Решенията, касаещи БПЦ, да бъдат вземани в София, а не в Москва, зове архимандрит Никанор

Има ли разделение в Светия синод?
28 май 2024 22:47, Нели Христова
83

В църквата винаги е имало различни гледни точки по отношение на актуалните процеси. Въпросът е дълбочината и остротата на това разделение. Да, има известно разделение в църквата по отношение на това какво е мястото на автокефалната църква в семейството на православните църкви. Това каза игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор в "Денят ON AIR".

Според него обаче разделението остава в сферата на нормалните противоборства на различни мнения.

"Има тенденция в архиереите на БПЦ - да извоюва обратно своята самостоятелност. Решенията, касаещи БПЦ, да бъдат вземани на "Оборище" 4 в София, а не в Москва. Доколкото БПЦ няма смелост да признае Православната църква на Украйна, която е обективен факт, показва, че не можем да се откъснем от тази зависимост", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

В София видях озверяла тълпа пред Светия Синод, която освирка и хули - нещо, което не може да се види на нито едно място в Новия завет, подчерта архимандрит Никанор.

"Такава грозна тълпа няма да видите на нито едно място в житията на светиите. Тази тълпа, за която говори митрополит Антоний - не беше разбран. Сега виждаме правотата на Западноевропейския митрополит. Той обозначи един проблем - група хора, креслива, викаща, която преследва чисто политически цели", обясни той.

Трябва да се изчака новият митрополит да встъпи в катедрата и да прави проверки, настоя още игуменът на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

"Предполагам, че някои неща няма да желае да сподели с широката общественост. Мерки ще бъдат взети. Синодът смути, когато пристъпи Устава, но се поправи. Имал е основание да направи това, което той направи", каза той.

БПЦ е институция на 4,5 млн. вярващи българи, независимо колко пъти и как ходят в храмовете, подчерта архимандрит Никанор.

"Не може някаква група, самозабравила се, да крещи и да вика от името на всички. Кои са те? Видяхме ги колко са пред Светия Синод. Светият Синод се намеси. Отмени един избор, който видимо нямаше пороци, но Уставът го позволява. Справянето на дядо Арсений е въпрос на бъдеще. Вярвам, че ще бъде подкрепен от всички митрополити", на мнение е той.

"За мен най-добрият избор за Български патриарх оттук насетне, който стои в средата на Светия Синод, който е доказал своите качества, е Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум", посочи архимандрит Никанор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вартоломей лукавий, вън от България и БЛЦ.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р Саймън Ципис предупреди, че следващото нещо, което ще направят е да посегнат на БПЦ. Така, както направиха с украинската. Сценарият е един и същ.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-скоро решенията ще се взимат в Банкя и Брюксел. Ще канонизират всички мафиоти и чалгари за светци. Свети Бойко Златоврат, Свети Очи, Свети Ицо Комара Спасител и Свети Мики Маус Денков.
32
2
 
20
 
! Отговори
Niki13 преди 3 месеца
Да не забравяме: на Стефанов ден 27.12.2023 в българската желязна църква "Свети Стефан" беше остлужена Божествена литургия на гръцки език , последвана от назидателно слово срещу БПЦ от същото американско ***. Така че вън от светата БПЦ никанор и всички чужди мекерета.
31
2
 
17
 
! Отговори
Niki13 преди 3 месеца
ако не си с разколниците, ако не рушиш каноните си русофил и слуга на Кремъл, страшна логика "Доколкото БПЦ няма смелост да признае Православната църква на Украйна, която е обективен факт, показва, че не можем да се откъснем от тази зависимо" Ясно е за всички че ПЦУ в разрез с православната традицияи и в нарушение н утвърдения каноничесн ред изка да получи признание през задния ход, с помоща на американския слуга вартоломей
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Човек трябва да контролира суетата си!
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Николай Пловдивски води църквата към нов разкол
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, А ти като хомофоб и расист, ръсещ омраза и дискриминация спрямо руснаците, сеещ омраза и конфликти между хората, вярващ ли си в бога? Всички русофоби, които създавате конфликти и страдание, смърт на различни хора, трябва да ви пуснат в тоалетната и пуснат водата, запъртъци!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако те чуят американските ти събратя, *** така богохулиш, ще бъдеш обявен за комунист и рисофил! Всеки американски войник, всяко американско семейство има поне по две библии! Ти колко имаш? Два апартамента в София?
26
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само църквата, всяка организация веднага се налазва от русофили. Тикат се навсякъде затова далеч от такива работи. И без това няма Бог. Просто няма как и къде да го има така възникнал от самосебе си все можещ и всезнаещ без да го е създал някой, а ние имаме нужда да ни е създал някой, а не може да сме еволюирали от клетка, въпреки че е доказано от фосилите, а доказателства за Бог са нула. хората които твърдят че има бог просто не са интелигентни или нямат мозък, рецитират заучени реплики.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-долна пасмина от поповете няма да знаете! Подли, крадливи, жестоки... Нямам думи! Дай им само да влачат. И накрая си тръгват от този свят с книжни обувки... Заслужено!
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не го пиша, за обидя някого, а да предупредя, но действително си имате работа с истински психопати и социопати, те са убивали и убиваха всякакви хора, дори и своите, ако се усъмнят в тях, преди години са заразили хората в руските републики от южна Русия, някои са починали, други са останали инвалиди, гледах такива деца инвалиди и разказите на техните роднини, гледах репортаж, как са запалили детски център за развлечения на няколко етажа в Русия, затваряйки ги вътре, убивайки децата и родителите.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези хора, се радваха на смъртта на славяните, включително и на смъртта на населението в Украйна, въпреки, че ги използваха за пушечно месо; вие не разбирате, те са обработвани психически и са обучавани в продължение на десетилетия, как да убиват хората от източна Европа и славяните, психопати; трябва да си защитите хората и интересите, трябва да създадете славянски съюз и държави, които им симпатизират, тези убиват умишлено хората, може да ви звучи идииотско, но това са фактите и същността им!
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Корупционера и кървав клоун Зеленски, плати на патриарха в Истанбул, за да направят веднага самостоятелна украинската църква, отделна от руската и след това нахлуха в храмовете и църквите, биха свещеници, палеха, изнасилваха монахини и всяха хаос и ужас в църквите! Православната църква си има ред, закони и канони(!), които се следват от хиляда години и така не се прави!
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това звучи като публично признание, че всички решения за България досега са вземани в Русия!! Не само тези за църквата. Позор, какъв позор за досегашните политици!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
изборът беше компрометиран, такова не е било, "кресливата" тълпа ви анатемоса, в Новия завет Христос никога не се е отнасял така към вярващите, дори е простил на разбойника, който му се е подигравал на кръста, на неделното богослужение в Сливен предавано пряко по Пловдивската православна телевизия, с което се показа връзката на Николай Пловдивски с избора, стояха шестте митрополити, не бяха щастливи, че им викаха "мафия", отецът забравя, че хората ходят на работа и затова бяха малко пред храма
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Попове п.идираси сър забавляват се се с 50 милиона попска субсидия :)))
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ноща на 17 Май 2024 г. в Кие беше съборена Владимиро-Олгинската църква!!!! Ей, в това се превърна укро "църквата" подчинена на Вартоломей и Папата, събарят храмове като по времето на укропа Хрушчов!
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За "30 пробити долара" атеистите с килимявки шъ продадат и БПЦ на бившия капитан от турската армия Димитриос Архондонис (Варталумейчу) и папата! Очаквайте от тях по примера на Гърция и Бг да узакони ЛГБТ браковете!
16
8
 
7
 
! Отговори
Все пак преди 3 месеца
Комунистите бият лошо. Виж Украйна, от 52 милиона на 10 ноември 1989, днес няма и 20 милиона - инвалиди, вдовици, сираци и психически увредени.