От края на юни можем да ходим за ТЕЛК и в други градове

66 нови комисии са сформирани, но още не работят заради обучение на медиците
30 май 2024 10:32, Петър Бойчев
8
От края на юни можем да ходим за ТЕЛК и в други градове
Снимка БГНЕС

От края на юни влиза в сила една от най-важните промени в уредбата на медицинската експертиза на последните години - случайно разпределение на заявленията, съобщиха от здравното министерство. Промяната се очаква с противоречиви чувства от хората с увреждания, тъй като ще направи за пръв път възможно един пациент от София да получи решение от комисия в Бургас, например, пише Сега.

Целта на случайното разпределение е да намали бавенето на решенията, за които в някои случаи се чака с години. Натоварването на комисиите сега е неравномерно, поради което на някои места всичко работи под конец, а на други и пациенти, и лекари хвърлят много нерви, време и усилия. Случайното разпределение ще позволи случаи да се насочват за решаване по най-бързия възможен начин. На него, освен това, се възлагат надежди и да направи невъзможна корупцията в системата.

На пръв поглед изглежда като огромно затруднение един човек от столицата да чака разрешение на случая си от друг град на другия край на България, особено като се има предвид, че често става дума за хора с мобилни затруднения и нужда от достъпна среда.

Териториалните експертно-лекарски комисии обаче, поне на теория, би следвало да разглеждат случаите вече само по документи, т.е. да няма разкарване на пациенти, независимо къде се гледа казусът им. Някои комисии успяват да постигнат такъв изцяло дистанционен процес, но на много места все още нещата се случват с разкарване, връщане за нови документи и т.н.

Друга голяма промяна от последните месеци също придоби ясни очертания - набелязаното удвояване на комисиите с нови задължения всяка общинска и държавна болница да има поне една такава комисия. Преди месец в страната имаше 72 действащи ТЕЛК. Междувременно са разкрити нови 66 комисии, като към момента вече имаме 146 ТЕЛК. Новоразкритите все още не функционират, тъй като лекарите трябва да преминат на обучение както за работа с Електронната система за контрол на медицинската експертиза, така и за работа по Наредбата за медицинската експертиза. Освен това, има и закрити комисии, например една от тези към столичната IV Градска.

20 болници не са успели да изпълнят задължението си да създадат нови ТЕЛК, показват данните на министерството. Оттам потвърждават, че някои ръководители на лечебни заведения споделят, че не успяват да попълнят състава на комисиите. С последните промени в нормативните актове за ТЕЛК, в състава на комисиите задължително трябва да влязат началниците на клиники или предложени от тях лекари. От сдружението на общинските болници обаче обявиха, че ще обжалват промените, като именно задължителното участие в комисиите, според тях, е нередно, тъй като трудът е право, а не задължение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: юниградовеТЕЛКкомисии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
Най после,нещо смислено ! Така ще се гледат документи на случаен принцип.Няма да има подкупи и здрави инвалиди.Това го чакам от години!Подаваш документи и която комисия ти се падне!Само се чудя моя ТЕЛК е на 2юли.Дали ще ме разпределят на случаен принцип.ДАНО!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хах 5 Хората с ТЕЛК едва ли ще знаят къде са разпределени. Дали някой инвалид ще се вдигне от Видин да отиде да подкупва комисия в Бургас, ако там са разпределени документите му?! Според вас всички хора са ТЕЛК са измамници, бутали пари. Според вас няма болни хора и хора с увреждания. Толкова извратено мислене. Май съдите по себе си. Хора, свикнали да се уреждат по оня начин, си мислят, че всички са като тях.
5
3
 
5
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Това не е решение, напротив задълбочаване на проблема и даване на възможност ТЕЛК мафията да се развихри в доста по-големи мащаби! Сиреч ако не можеш да подкупиш комисията в твоя град за фалшива инвалидна пенсия ще се пробваш в съседния, там може и да стане.Големи промени няма що, вместо да решават проблемите, те не просто ги задълбочават, а дори създават нови.
4
2
 
4
 
! Отговори
Еха преди 1 месец
Сега цяла България ще се инвалидизира! Тръгваме към ТЕЛК.
3
2
 
10
 
! Отговори
продажници преди 1 месец
Продажни комисии. Спрете да давате ТЕЛК на здрави ***. Всички от махалите са с ТЕЛК.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болен здрав носи - болните данъкоплатци ще издържат чиновници хрантутници
1
0
 
7
 
! Отговори
до бай мангау преди 1 месец
Пазарна икономика бе мен, по-пробивния успява.