Тече спор къде да има паметник на Ламбо

Карат се наследниците и общината
11 юни 2024 22:37, Стела Стоянова
118
Тече спор къде да има паметник на Ламбо
Снимка БГНЕС, архив

Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан Данаилов. Столичният общински съвет предлага той да бъде поставен в градинката, която носи името на обичания български актьор и се намира в близост до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов обаче настояват паметникът да бъде в градинката пред Народния театър, където той е творил.
В края на 2024 ще се навършат 5 години, откакто ни напусна любимецът на поколения киномани - Стефан Данаилов. Малко след смъртта му майката на неговия син, актрисата Ирен Кривошиева започва да събира подписка за издигането на паметник на Ламбо. Общинарите одобряват идеята, но не и предложеното място пред Народния театър.

В градинката в близост до Семинарията, която вече носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община предлагат да бъде поставен и паметникът на обичания актьор.

Наследниците му обаче не са съгласни, макар че от това място започва и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

"Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния театър, в парламента и всичко, което е наоколо", заяви Ирен Кривошиева.

Според експертно-художествения съвет, разгледал идеята, пространството пред Народния театър е твърде претрупано.

"Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София и да не допускаме прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи и така да се прекали с паметници", допълни проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и наследник на Стефан Данаилов на министерския пост - Вежди Рашидов. В проекта го е изобразил така както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите почитатели.

"Този образ, който е запомнен най-добре от хората - това са средните му години. Този Стефан трябва да съдържа в погледа му онзи Стефан, който носеше и таланта, и разума, и готиния приятел", каза още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хил. лв. ще струва по предварителни изчисления изработването на паметника. Средствата тепърва трябва да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на съгласие, пише БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Баба преди 3 месеца
Пред централата на отан нали синът му е там!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на Бузлуджа там са червените.
93
1
 
2
 
! Отговори
От Америка преди 3 месеца
Четейки цялата тази помия, която изливате върху един от най- бележитите наши съвременници, човек допринесъл изключително много за българската култура, обучил стотици изключителни артисти, стигам до следният извод. Заслужавате си съдбата, заслужавате си управниците, заслужавате да живеете в бостан от свински тикви.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На пръстите на едната ръка се броят актьорите от ранга на Ламбо. Наум Шопов бе много добър актьор, но Ламбо беше по-добър.
91
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин пита преди 3 месеца
А къде да има паметник на Наум Шопов и на много други по-добри актьори от този измислен и прехвален?
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не превръщайте столицата и градовете в дисниленд от паметници. На Стефан паметник или споменник са неговите действия, роли, труд, филми с които ще го помнят, а не с някакъв каменен обезличаващ образ.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията?-------------------------------------------------------------------------------Ти кажи Ирен, наистина сигурно доста е хойкал по кръчми и жени и рядко е стъпвал в дома си
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Невена Коканова, Георги Парцалев и други по-добри актьори от него имат ли паметници в градинката пред Народния театър?
87
3
 
6
 
! Отговори
Пич преди 3 месеца
Да започнем с основния въпрос - защо трябва да има паметник на тоя комунделл?!
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как къде, разбира се "На всеки километър"!
85
0
 
2
 
! Отговори
ОКТОПОД МАФИОТ преди 3 месеца
ИСЛЯМСКИЯТ ЧЕРВЕН ТУРСКИ КАПИТАЛ ПО СПЕРМАТА СИ ВЪТРЕ В ИТАЛИЯ доказвал че българите са унищожителите на континента ЕВРОПА и ХРИСТИЯНСТВОТО
84
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Изобретил ли е нещо или е герой паднал за свобода на народа.
83
1
 
2
 
! Отговори
Murcielago преди 3 месеца
Не знам за паметника на Ламбо, но паметника на БМВ трябва да е в Перник, защото там умират всички БМВ-та, обикновено през зимата (мешат маслото, нямат гуми, трошат се, не вървят и т.н.)
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПАМЕТНИК на унищожителят на континента ЕВРОПА Мехмед Али Агджа трябва да построите във Борисовата градина на местото на стадион Българска армия дето играеше ЦСКА са директните истински искания на Ватикана........ Италия и Турция .....СТАВАЙТЕ НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ червени ужбългари да им се дупите
81
1
 
5
 
! Отговори
ТО БСП преди 3 месеца
Тeрористите от БСП питайте, сигурно ще искат да го направят на мумия и да го сложат в Народното Събрание, като почетен председател и всички Парламенти да се откриват и закриват от най-старата мyмия.
80
2
 
2
 
! Отговори
Lambo Pametnik преди 3 месеца
Паметник на Ламбо ще направите, ами паметник на Ауди кога?
79
2
 
1
 
! Отговори
ДА се РАЗСЛЕДВАТ преди 3 месеца
ФРАНЦИЯ дето са "ПО-ГОЛЕМИ РИМОКАТОЛИЦИ ОТ РИМСКИЯТ ПАПА" казаха че там където започва Италия е АФРИКА ....................Турция, Италия,Ватикана се подозират даже за УМИШЛЕНО ДВОЙНО УНИЩОЖЕНИЕ на Европа и Християнството с мотив че континента ЕВРОПА и ХРИСТИЯНСТВОТО са ИЗЦЯЛО ГРЪЦКИ НЕЩА и прословутият град Рим (Рома) никога не са били Европейци или Християни..........По времето на Римската Империя със столица Рим е НЯМАЛО континент ЕВРОПА а е имало Римски Расизъм и Робовладелски строй
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а барбара куде каза, а щерката?
77
2
 
1
 
! Отговори
Не се Майтапя преди 3 месеца
В град Рим (Рома) най-култовото нещо била БОЖЕСТВЕНАТА УРИНА НА ВОЖДОВЕТЕ която НЕ Е била безплатна а се е ПРОДАВАЛА СРЕЩУ ПАРИ............в същият бизнес се продавали още изпражненията,пот,косми и т.н.............Дефакто в ХРИСТИЯНСКИ КОНСТАНТИНОПОЛ заради ПЛАТЕНАТА консумация на урина и изпражнения въвеждат НРАВСТВЕНО ЕТИЧНА ПОЛИЦИЯ която да ВАРДИ и БДИ
76
3
 
5
 
! Отговори
Паметник на Ламбо преди 3 месеца
Според мен паметник на Ламбо може да се направи единствено в града, в който се произвежда този автомобил, а именно - Болоня, Италия.