Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Засега няма нужда да сменяме документите си
12 юни 2024 19:37, Инна Ангелова
46
Започва издаването на лични карти с биометрични данни
Снимка: БГНЕС

Започва издаването на лични карти от ново поколение - с биометрични данни. От МВР правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. От 17 юни новият образец на личните карти влиза в сила.

С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Новата лична карта с биометрични данни отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

От МВР съобщават, че смяната на лична карта с нова не е задължителна. Срокът на издаване на услугата също се запазва - обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

За лица между 14-16 години издаването на лична карта е безплатна като тя е с валидност от четири години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Въвеждането на новия образец на българска лична карта стана възможно благодарение на последователните усилия на експертна група от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Кокошката преди 4 месеца
А за кокошките кога?
14
8
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Скрий се, бядняк. На гурбет бил в ЕС загубения беден бачкотещ бачкер, ама в ЕС нямало да стъпи ааааахахахахахахахах. Мисленето ти е на подпечатан АУТСАЙДЕР БЕДНЯК до живот ;) Айде марш да слугуваш!
13
16
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 4 месеца
Ти през жалкия си животец на бачкотещ бачкер с 3-4к заплата в склада не можеш да пътуваш никъде. А иначе сте ми ясни всичките бачкери в "прогнилия" Ес. СЛугувате тихичко, ама плюете хахахах що за смешки сте всичките не знам...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко струва пашапорта - да не е 100 лева щом има чип :)))
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми много ясно че не задължителна тази еврогейска карта. Аз не смятам пътувам през моя живот в скапанияяя ЕС НИКОГА!!
10
7
 
3
 
! Отговори
Йосиф преди 4 месеца
Задължителна смяна за всички граждани на Р.България за да се отсеят тези с фалшиво българско гражданство с две думи Македонски и Сръбски и др такива които не са живели никога в Р.България ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СМЯНА С НОВИТЕ ДОКУМЕНТИ без постоянен адрес в Р.България последните 5 години да се анулират документите на Македонски Сръбски и Турски граждани без АКТ за раждане да не се издават лични ДОКУМЕНТИ за чужденци както е по закон 5 години с постоянен адрес в страната.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки ден трябва да се сменят личните карти.Пари са нужни за избори.
8
0
 
7
 
! Отговори
А Проби преди 4 месеца
от Пиш, Ако, Семе, Вагинален Секрет, Слюнка, Ушна Кал, Гърлен Секрет, дали ще Искате или на Глобал-Сатанистите само КОВИД Проба от Носа им е Достатъчна?!
7
1
 
7
 
! Отговори
Бай Урко преди 4 месеца
Дали е възможно да издържи 30 г, иначе е добра идея, днес ставаш на 70 и чак на 100 отиваш да подновиш, ако доживееш!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чиповете в следващия тираж. За "европейците" био данни, за арабите и *** от Африка - соц. помощи и безплатни жилища. Честито
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"От 17 юни новият образец на личните карти влиза в сила."--------------Благодаря за предупреждението. Картата ми изтича след 2 месеца, но ще я сменя този уикенд преди да са въвели тази глупост.
4
4
 
8
 
! Отговори
антиваксЕр преди 4 месеца
нештата не отиват на добре балгари сабодете се.слет чиповити вав ваксинити и 5джи сега искат сас тези карти да наложат контрол нат масити. а масата е свештена за балгаринат и никои няма право да я контролирва заштоо тои там се храни и тия е свештенна
3
7
 
5
 
! Отговори
бачкотещ бачкер преди 4 месеца
краи цру иска дани вземи даннити и ште има ноф световен рет.американцити искат дани онищожат заштото сме много кадарни и ги застрашаваме много
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тайните служби в чужбина ще събират инфо за бг днк и подобни.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
щом засега няма нужда това означава че скро ще ни скубят да ги сменяме.