Собственици на фотоволтаици пред фалит, излизат на протест

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор
Обновена: 26 юни 2024 10:37 | 26 юни 2024 09:01, Анисия Иванова
30
Собственици на фотоволтаици пред фалит, излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Собственици на фотоволтаични централи излизат на протест край плевенското село Ясен. Те ще затворят главен път Русе – София, при детелината на село Ясен, от 9.00 до 9.20 часа. Организатор на протеста е Националното сдружение на собствениците на фотоволтаични централи, съобщи БНР.

Велин Богданов има такива централи, помага и на други да ги изграждат. Той е един от организаторите на националния протест.

"Недоволството е против високите цени на балансиране. Цените за баланс и небаланс са почти равни. Те са по-високи от прихода, който има от централите – нова методика на КЕВР, въведена от първи май", обясни той.

По думите му най-уязвими са собствениците на малки централи.

"Освен цената за небаланс, собственикът трябва да плати също и счетоводни разходи, осигуровки и разходи за пренос по мрежата. Почти всички са пред фалит.

Ако тази методика не се промени и парите не се върнат със задна дата, тези, които са на кредит, със сигурност ще фалират. Другите трябва да подпомагат централите със странични средства".

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор, предупреди той.

"Ако няма решение на проблема, следващият протест ще бъде пред КЕВР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: фалитсоларни системи
Още от Общество
Бял хляб, типов и "Добруджа" може да изчезнат от 1 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
3399 преди 5 дни
Искатехте да станете бързо господа.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И защо? Защото лапахте лакомо от свободния пазар. По български. Искате да сте милионери за един ден. Ако си бяхте стояли на фиксираните от държавата цени щяхте да печелите макар и по-малко. Сега сте си виновни вие и вашата алчност.
8
0
 
25
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 5 дни
Ей това е резултатът от държавната намеса. Държавата заля с пари някакви пишман бизнесмени да правят фотоволтаици. Тия въпросните не могат да си покриват сега разходите за баланс, без които не може, и пак отиват да реват на държавата, която ги е създала, да ги спасява. Това какво е сега? Капитал-социализъм? Комунист-олигархия? Всяка субсидия ражда слаби предприемачи и краде от обикновените данъкоплатци. Запомнете го това и стига се впечатлявахте от такива събития.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фотоволтриците са приложими но на пазарен принцип а не централно от Брюксел . Спокойно могат да давар 20 % и да понижават сената на тока ако се направи по друг начин . По този начин няма да стане .
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нагло племе капиталистическо! Кога прибира печалбите всичко е добре, а кога трябва да си плати разходите вой до небето! И кой да плаща- държавата! Демек данъкоплатците и бедните льольовци. Много "яка" система!
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ми който ви е обеждавал, че само ще печелите сега да ви покрива загубите. Нищо ви плащаме прескъпия ток? Това си е частен бизнес. Оправяйте се сами. Никой не ви е длъжен. Нали сте най-умните капиталисти.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е частен бизнес.Като не му върви да фалира и толкоз. Кво протестират...
3
0
 
32
 
! Отговори
аьаьаь преди 5 дни
Вкараха ли им го тъпппи теророисти. Когато балонат не надувашее и правеха сумати пари не ревяха. Всеки си мислише, че ще се пенсионира след това.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За съжаление, беше ясно, че ще се стигне до това. Сега банките ще го отнесат най-здраво.
1
1
 
37
 
! Отговори
Крета Тюнберг преди 5 дни
Га ядоха кифтета ни риваха