БСП отсече: Нинова няма право на трети мандат

Всеки ръководител има право на два
29 юни 2024 18:20, Стела Стоянова
67
БСП отсече: Нинова няма право на трети мандат
Снимка БГНЕС, архив

Нинова няма да има право на нов трети мандат като лидер на БСП. Това реши днес контролната комисия на партията.

Нинова подаде оставка като лидер на БСП след изборите на 9 юни. Мотивът й бе, че така поема отговорност за ниските резултати на партията. Тя бе освободена от поста си още на 15 юни. За временен председател на партията бе избран Атанас Зафиров. Предстои БСП да избере нов лидер и ръководство през октомври.

Всеки социалист има право на максимум два ръководни мандата, реши обаче днес контролната комисия на партията. "Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова", казват сега социалистите. Това решение на комисията е взето с пълно единодушие, без гласове „против" или „въздържал се".

До момента Нинова не е заявила категорично намерение да се кандидатира. Приближените й обаче тълкуват устава в полза на ново явяване и с обяснението, че тя е пряко избирана от цялата партия само веднъж. А преди това е била председател на Националния съвет, избрана от Конгреса.

Намек, че е възможно да се включи в битката наесен направи и самата Нинова, малко след отстраняването й. В първото си интервю пред Би Ти Ви миналата седмица тя разкри, че на "Позитано" се е събрала група, която мисли как да й попречи да се яви отново, а мераклиите за поста й призова да се явят на пряк вот наесен.

„Дали да бъда изключена от партията, дали да бъда наказана една година да не мога да кандидатствам за ръководни постове. Седи един мозъчен тръст и умува по кой член от устава да ме накаже с една цел – служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател. Искам да се обърна към социалистите-не давайте прекият избор да падне и председателят да се избира от всички членове. Ако до септември и октомври все още партия, организация и социалисти ме номинират и искат, ще обсъдим и ще реша", каза тя тогава, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Двама мотористи помогнали на Брендо да се укрие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Гарабед преди 1 ден
Корни,айде в Америка.При синчето си.Там ще имаш свободата да основеш социалистическа партия.Тук не те разбират.Даже финансовата ревизия възложиха на външна фирма и какви ще са резултатите-не се знае.Нали не си пипала в касата,а?То ще се разчуе.Бъди сигурна.
55
11
 
2
 
! Отговори
социалдемократ преди 1 ден
Бойко успя да елиминира най-после Нинова, единственият му противник. Връщайки старите муцуни в БСП, ще направи лявата партия в своя патерица, това беше целта му. Ако някой си мисли, че с отстраняването на Нинова, левицата ще качи процентите, жестоко се лъже. Не съм член на БСП, но гласувах за тях заради принципната и последователна анти ГЕРБ политика на Нинова. Ако тя си отида губят гласа ми. И не само моя.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Педесет Метрова статоя на Бойко борисов на мястото на позитано 20
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да, махайте я, и дано си оправите малко рейтингите, но не се обзалагам, че ще стане.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 53,Чакай, стой и гледай как Нинова сега ще подкопае всички устави.
51
13
 
3
 
! Отговори
339 преди 1 ден
Напротив,БСП е единствената партия,която работи стриктно с устав и неговото спазване.
50
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
БСП е безкрайно закостеняла партия,където промените се случват бавно и мъчително.Все пак другарите най-накрая се събудиха от сън дълбок и затоплиха,че др.Нинова ги води към извънпарламентарна партия.
49
0
 
3
 
! Отговори
от бузлуджа преди 1 ден
абе , коя е нинова ?!
48
0
 
14
 
! Отговори
Надя преди 1 ден
Лъжкинята как ще преживее този срив? Тя жадува да се вихри,а сега ,като и резнаха крилца ?Ще озверее още повече
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Играта още не е свършила. Нинова е на ход!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
бсп изобщо няма право да съществува те за мандата на крушевската овца ( по кадърна от другите гъбит от позитано 20 по междудругото ) пискат
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Турлашка с.елянка от Крушовица направи на луди комунистите :)))
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Джeнgъpятa npeвзexa oщe egнa napтuя, кaka нanpaвu kakвoтo мoжa, нo caмo cъc coбcтвeнu cuлu тoлkoз... Anpono, тea gporape no-roлeм nuч зa вoжg нeмa ga нaйgaт!
43
2
 
6
 
! Отговори
тоти преди 1 ден
Баба Цола ном.2 стисказъби и се усмихва ,без да знае ,колко много загубиха нейните партийци,но спечели цяла България !!! Ако и за напред е начело,няма никой да гласува за ,,славната комунистическа партия''!!
42
5
 
4
 
! Отговори
Иииииии преди 1 ден
Русофилката нинова сега ще иде при синчето си в САЩ!!!
41
3
 
5
 
! Отговори
РОМКАТА НИНОВА преди 1 ден
ПРЕДАДЕ ОБЩИНА ДЕВИН НА ТУРЦИТЕ ОТ ДПС
40
2
 
5
 
! Отговори
Забравете СОЦА.... преди 2 дни
ТОЙ УМИРА, КОГАТО НЯМА ПАРИ И ХОРА--БАЛАМИ....ХАХАХАААА...ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВЕЧЕ СЕ ИЗУЧИХА И НАХИТРЕХА....ХАХАХАААА...
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Еми сега и е времето да отиде зад кулисите, и да си управлява партията задкулисно както Борисов, Доган и Трифонов. Сега това е модерно, напред едни хора да се бъхтат, а зад кулисите други хора дърпат конците.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Kaka e nu4
37
3
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 2 дни
100%, аз вече написах същото и то в 1 от 1вите коментари! това беше целта - овладяване на левицата от еврожендрсите!!