Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор

В неделя ще стане ясно името на новия български патриарх
29 юни 2024 08:55, Красимир Ангелов
9
Стартира регистрацията на делегатите на Патриаршеския църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх.

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140, като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

Още по темата
Регистрацията им ще започне в 10 часа и ще продължи до обяд, заяви говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

Вечерта в храм "Света София", делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват делегациите на Поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

В 9 часа в неделя в храм "Света Неделя" ще бъде посрещнат Вселенския патриарх Вартоломей, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

Днес в 11 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий ще донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски. Поклонението пред светинята ще се осъществи на 1 юли – в понеделник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Общество
Честит Петровден!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Вървим към Украинизация на Православната църква
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Попа пробутва попски чалъми - икони, мощи, плащеници и други б..оклуци ... само и само да гепи 50 милиона попска субсидия :)))
6
3
 
3
 
! Отговори
Православна преди 2 дни
В деня на Патриаршеския църковен събор е редно младите православни първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Господа Бога Вседържател.
5
2
 
2
 
! Отговори
Краси преди 2 дни
В БПЦ е пълно с руски *** и ДС доносници!СРАМ!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Fashistko teroristko offshorno sabranie.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
им, че вартоломей не е никакъв патриарх, че и вселенски, но не те отново ще правят панихида на гръцки, може да замислят и разкол, защото вече нито Николай, нито Киприан, нито Сионий ще могат да влязат в Руската църква или да участват в богослужения с руски свещеници (свещеникът в Руската църква е украинец), а точно те са главните действащи лица днес
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БПЦ трябва да осъзнае, че не трябва да следва пътя на атеистите туркофили като Христо Матанов или на лудия туркофил и арабофил от БНТ Геогри Милков.Или на объркания подлец от БФ на СУ Павел Павлов.Трябват христови войни като апостолите Петър и Павел.Всеки свещеник трябва да вярва в книги като Кво Вадис, а не да мисли, че с една брада въпроса за вярата му се решава.Защото Христос не е казвал, че брадите и някакво православие е важно, а НЕБЕСНОТО ЦАРТСВО.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БПЦ е между патриарх Евтимий и Генадис Схоларис.Между достоносто мъченичество пред Бога и родината, или пред рентиерството и преклонената глава!