IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
152

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 35 - Кухо, напомпано самочувствие. С нищо не си по-стойностен от един лекар, например, а и от много други професии, да не изброявам.
39
1
 
3
 
! Отговори
Спасов преди 3 месеца
В България останаха 5 фирми работещи и трима безработни? Какъв е проблема?
38
1
 
3
 
! Отговори
Мара преди 3 месеца
Българското чудо: в България икономика няма обаче заплати има! Чудо! Wow!
37
0
 
4
 
! Отговори
Спиро преди 3 месеца
Българските работодатели са най-лошите работодатели в света! Дори в Анадола са по-добри!
36
2
 
8
 
! Отговори
Пена преди 3 месеца
Търсят хора за 500 лева на месец и не знаят защо няма...
35
0
 
2
 
! Отговори
ААА преди 3 месеца
*** иска на готово да *** топ кадри, ама не ще да се бръкне и сам да си създаде. Те, кадрите се създават. Един университет/курс няма да те направи топ кадър.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
,,Софтуерните инжинери ,, :)))) ТОВА СА ПИСАТЕЛИ НА КОМАНДИ А НЕ ,,ИНЖИНЕРИ,, ,,Тоз който ти написал приложението,, :)))) Е НАЛИ ПИШИ ПИЛОЖЕНИЯ ? Къв инжинер ??? През лятото ще се търсят ,,кадри,, на есен ще се освобождават . Във всяка сфера ще стане така . Икономическата активност намалява . Ще става все по малко месеци в годината . И когато няма държава която да реагира трябва да ги държат цяла зима на малки заплати . Очевидно е че ЕС и неговите метастази не могат да управляват .
33
2
 
4
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Каквато е чинията на Бузлуджа - такъв е и родния IT сектор! Лешшш!
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ИТ сферата е за млади хора от 15 до 30 годишни. Няма как човек да работи такова нещо цял живот. Натоварването е прекалено голям и в един момент просто трябва да спреш. Затова няма стари програмисти никъде. Старите програмисти или напускат или отиват на по горно ниво в управлението на фирмите.
31
5
 
4
 
! Отговори
До до 25 преди 3 месеца
Нищо нямаш и нищо не правиш. Празнословиш. Както се вижда и интелекта не ти стига. А и ти няма да съществуваш още дълго с такова мислене и отношение.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За малко пари много работа равно на роб.. или балък.. бизнесарчета
29
1
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
За да имаш Висококвалифицирани кадри на Средно и Висше ниво във всички Сфери и Области е необходимо - Висококачествено Средно-Техническо и Висше Образование!!!!! Къде е то??? Нема го... Извод: Нема специалисти - Никакви!!! Останахме само с Обслужващ персонал!!!!!!
28
6
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 3 месеца
Давай си работа на бачкерите, грам не ме интересуваш! Твоите бачкери имат работа, защото АЗ съществувам! По-точно ниската класа (слугинската) я има, защото АЗ (средната и високата класа) съм тук и трябва да ми се СЛУГУВА. Айде почни да пееш кой ще ми произвежда храната и ще ти кажа, че и аз плащам заплати на работници и имам и земеделски био бизнес ;) Демек, сам си правя храната. А плочките си лепя сам, нужда от слуги там нямам.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хардуер е това, което ритате, софтуер-това, което псувате.
26
0
 
4
 
! Отговори
Свърши тя преди 3 месеца
За работа тип шеър сървиз център хора има, но на такива фирми им е скъпо у нас вече. За качествена работа малко фирми имат пари да плащат и да останат над водата вече. Останалите, които знаят колкото средност. индиец скоро няма да имат хляб. Такива фирми им е скъпо да правят бизнес у нас вече, като за тези пари ще вземат трима в Индия, с същите и повече познания. Пазарът се глобализира. Няма смисъл да аутсорваш у нас. Не е евтино, и няма работяги вече като едно време. Добри и евтини кадри няма.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кадри няма- факт. Имам пайплайн за 5 години напред, искам да наема хора- няма. Самият аз съм на заплата + Б2Б договори + Б2Ц + фрийланс, имам трима кадърни съдружници, но не можем да смогнем. Рейтът на принципал дейта архитект в момента е 1800 евро на ден, от които взимаме 900 и даваме 900 на архитекта. Сложна работа- вече 8 месеца не можем да намерим читав човек у нас. Читавите са много заети, отдавна работят на 2-3 места и изкарват баснословни пари. Нещо като майсторите- читавите са заети.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не може да го бъде! Само в коментарите в днес бг що народ се хвали, че е IT баш спец и взема по 15-20К. Това е злепоставяща статия.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Група пловдивчани са пуснали запитване до Adobe с искане да им обяснят, защо има фотошоп, а няма фотомайна.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те тия работодатели като напишат едни обяви - трябва да си спец в 3 специалности, изисквания като за НАСА, после реват : Няма кадри
21
3
 
2
 
! Отговори
Koko преди 3 месеца
Няма кадри я, заслабнаха програмистите напоследък. Защото всички програмисти имат ***!