IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
151

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
до 59-ти Супер! преди 4 дни
Коя е фирмата?
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Поправете заглавието на 'Няма добри специалисти за 5000лв'
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Публикуват ентри левъл обява и накрая на интервюто се оказва, че обявата не е за ентри левъл позиция.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще си ги намерят.
57
3
 
10
 
! Отговори
Здравейте всички преди 4 дни
Вече сме 7 българи IT-та в една немско-американска фирма в Германия и си правим български обяд в столовата, която е практически ресторант! Всички сте добре дошли, за да си направим голяма българска колония!
56
0
 
6
 
! Отговори
До 56-ти Ааааа! преди 4 дни
Бъркаш колега господар. Господаря има нужда от слуги, в противен случай няма над кого да господарства.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ЕйЧарка която никога не е била програмист ,, ъкъл ръси..
54
8
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 4 дни
Напомняш ми на един колега и той IT спец и вика "влизам в днес.бг да напиша коментар за програмисти и бачкатори и заплати, като ми е скучно да гледам сеир". хахахаххаха. Кофтито е, че влезе ли някой подобен човек да напише нещо, бачкерите скачат на момента като опарени, защото си знаят, че са дъно, ама обичат да се залъгват колко са важни и ценни.
53
19
 
3
 
! Отговори
Overlord преди 4 дни
Светът се дели на Господари и слуги. Господарите са качествени хора , а слугите са пълнеж. Между другото господарите нямат особена нужда от слуги .
52
1
 
10
 
! Отговори
да преди 4 дни
има укри и узбеки, дажи и доста индоси, а и непалци Какво ревете
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В обявите за работа за изписани всички възможни сертификати , айде който иска да иде вземе 5-6 сертификата и да са актуални в рамките на 2-3години
50
1
 
4
 
! Отговори
как беше поговорката преди 4 дни
Хитрата програмистка с двата крака? :D
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Написах по-долу един коментар за бачкотещите бачкери да разлая кучетата и ей го на воят. Всеки път искрено се забавлявам. Влизам, пиша бърз коментар и моментален рев на бачкери след него :) Кеф. Песен за душата. Да обясниш на бачкер що е то квалифициран труд и, че е въпрос на желание да го постигнеш, е все едно на слепец по рождение да обясняваш какво е жълто.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
автора на стаята наистина написа, че хората не искали пари, а ваучери хахахах !
47
3
 
7
 
! Отговори
До до 46 преди 4 дни
Доказваш точно обратното. Злобата, простотията и тъпотията в случая идва само и единствено от теб
46
2
 
7
 
! Отговори
Цура преди 4 дни
БГ работодателите са обикновени онанисти! Който се мрази - бачка за БГ работодател!
45
6
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 4 дни
А как да ти обясня, че емоционалното, духовното и интелектуалното ниво на един бачкер е едно, а на един кадърен човек- на другия бряг? Просто бачкерите се надушват отдалеч по злоба, простотия и тъпотия.
44
5
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 4 дни
Ъъъ, кой ти каза какво работя?! Просто те гледам колко злобно се изказваш към човек, чието мислене споделям. Не съм ИТ специалист, ако това си мислиш. Всички кадърни квалифицирани хора слагам под един знаменател и всички ратаи- под друг. Това е животът. Класово разделение. Въпрос на избор е към коя класа искаш да се присъединиш. Да си мързелив и да не учиш или да си адаптивен и да вървиш напред. Например, братовчед ми го мързеше- завърши курс в Кнауф, направи фирма, дава работа на 120 души.
43
3
 
5
 
! Отговори
До до 35 преди 4 дни
За съжаление с такива като теб ми се е налагало да работя. Не сте читави хора. То си личи. Мисленето ви е грешно. Добре, че бързо съм се отървавал, че са под нивото ми - емоционално, интелектуално, духовно. Това са важните неща. А не - ратаи, бачкери (каквото и да значи тази измислена дума). Но ти си живей с твоите ограничени мисли. И се хвали пред огледалото, че май само онзи там ти вярва и харесва. Чао. Дано помъдрееш.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До до 35 - Кухо, напомпано самочувствие. С нищо не си по-стойностен от един лекар, например, а и от много други професии, да не изброявам.