Пенсиите у нас са шест пъти по-малки от тези в Германия

В Гърция взимат над 1000 евро, във Франция - над 1500 евро
6 юли 2024 09:58, Елка Василева
217
Пенсиите у нас са шест пъти по-малки от тези в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Пенсиите в България са над шест пъти по-ниски от тези в Германия, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната сума, която получава човек с пенсия за стаж и възраст, средно за страната ни е 2715 евро, е в Германия взимат средно по 17 277. Средно на месец пенсионерите в България взимат по 226,20 евро, а в Германия по 1440 евро, пише „Труд“.

Публикуваните от Евростат данни са за 2021 г., но те ясно показват къде се намира пенсионната система на страната ни спрямо останалите държави от ЕС. А ситуацията не се е променила много въпреки направените увеличения на пенсиите през последните години.

Ниските пенсии в България се дължат на две причини, става ясно от данните на Евростат. От една страна са ниските доходи, върху които се осигуряваме, а от друга са малкият размер на разходите за пенсии спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Тоест пенсиите са ниски не само защото икономиката ни изостава спрямо тази на другите страни, а и защото разходите за пенсии като дял от произведеното в страната са по-малки спрямо нивото в други държави членки на ЕС.

Дори след увеличенията на пенсиите разходите за изплащането им през настоящата година са малко над 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. А средно за страните от ЕС разходите за пенсии са 12,9% от БВП. На първите места по този показател са Гърция, където за пенсии дават 16,4% от БВП, Италия с 16,3% и Австрия с 15%.

Най-високи са пенсиите в Люксембург - средно 2575 евро на месец, а на следващите места са Дания с 2417 евро и Австрия с 1958 евро. В България пенсиите са най-ниски спрямо останалите страни от ЕС. Най-близо до нас е Румъния със среден размер на пенсиите 382 евро, което е с над 150 евро повече от изплащаните суми в България. В Гърция средният размер на пенсиите е над 1000 евро, а във Франция е над 1500 евро.

Ако вземем предвид разликата в цените между различните страни от ЕС, се оказва, че българските пенсионери отново са най-бедни, но разликата спрямо останалите страни от ЕС не е толкова голяма. По паритетите на покупателната способност (ППС), който отчита различието в ценовите равнища между страните, средният размер на пенсиите в България е 436,80 евро, а в Германия е 1325,80 евро. По този показател разликата в размера на пенсиите в България и Германия е по-малка, защото цените в страната ни са по-ниски. Но дори и така българските пенсионери са над три пъти по-бедни от тези в Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 2 месеца
Средната пенсия в България за 2023 година е 440 евро , или 5280 евро годишно . Не пишете глупости .
163
7
 
2
 
! Отговори
Тошо комуниста преди 2 месеца
И аз съм добре.Едно време шляпах комсомолки,сега шляпам червени бабички
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Никой не те кара насила в Либия и в Коми. Искаш $ и отиваш там. Но тука в бг не е имало $ и подобни чужди валути и банки и фирми. А и трябва сега да слугуваш за черна работа в чужбина защото тука чорбажиите от ЕС не дават. че са завзели бг.
161
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
Къде се нареждате с Германия и др развити държави България е дъното докато хората общество то избира мафията и др индивиди УЖ да управляват държавата А нищо друго не правят освен да крадете и средства от ЕС И детинско поведение трябва да спре И ДА ПОЧНЕ ДЪРЖАВАТА ДА СИ СТРУВА ДА СЕ ЖИВЕЕ В НЕЯ А НЕ ДА НИ ПРОГОНВАТ ОТ България СПРЕТЕ С ЪНДЪРГРАУНД ПРОСТОТИЯТА СИ ЖАЛКИ СТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ТЕ ЖАЛКИ СТЕ ИЛИ СИ ЗАКРИТЕ БЕЗМИСЛЕНИ ТЕ БИЗНЕС КОЙТО НЯМА КАЧЕСТВО ИЛИ СЕ НАУЧЕТЕ ДА СТЕ КАЧЕСТВЕНИ
160
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Живях 3г. в Германия, там доходите са високи, но и цената на живота е висока. И там има хора които се затрудняват, недейте да вярвате на пропагандата, че там всичко е златно, а тук е мега зле, разликата не е толкова голяма само дето тук мога да излезя по тъмно и да не се притеснявам от престъпността
159
3
 
8
 
! Отговори
Berchtesgaden преди 2 месеца
Слагайте ми минуси, но това е истината. Българинът е ок да работи и да го осигуряват на минимална, за да взимал парите си сега в кеш (какво да ги дава на държавата), работодателите го правят и те ухотно, после по възможност да не го претоварват на работа, както и да не преквалифицира, което на немеца му се налага по няколко пъти в живота, и накрая нашия иска да получи и тлъста пенсия? Откъде да дойде, като цял живот гледаш да скатаеш, да излъжеш държавата? Какво правиш? Нищо, на работа съм е лаф
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 158 Какво значи "сега"? Навремето гражданинът на НРБ защо ходеше в Коми и в Либия? Нима не да слугува? И не щеше стабилни байтошови левове, а долари за корекома.
157
4
 
4
 
! Отговори
Айше преди 2 месеца
Аз сам добре зима пенция зима социал зима ТЕЛК и Шорош дава
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 157 Е ти си глупав завинаги, г ъз, казах ти го още одеве. Що не четеш?
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако беха по-високи от Германия как не е възможно, нема да разрещат никога от ЕС. Нали ще требва ЕС да се мести в бг.
154
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Сега е само за чужденци добре. Бг требва да слугува на запада даже и в бг са само западни фирми и банки и сега ще стане и без лев а ще е евро т.е. пак некой чужденец ще му дава пара. ако му дава милостиня.
153
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 155 преди 2 месеца
Когато си глупав, е завинаги!
152
2
 
0
 
! Отговори
До 153 преди 2 месеца
Заплатата ти е такава каквато си спазариш :)
151
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Иван Глупав си и глупав ще си останеш. 2 седмици море и 2 седмици планина друг път. Лъжи от лъжлив социалистически текезесар. Баба ми и дядо ми, лека им пръст видяха за първи път в живота си гръцкото море след 1989-та. Туристи бяха - ходеха по хижи в планината - общи спални помещения за по 30 човека с легла на по 2 етажа. И външни тоалетни. Това беше почивката на планина при социализма - при такава мизерия, никой сега не би отишъл за повечче от една нощ.
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А заплатите 10 пъти по- малки.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 151 - Селски, само фактът, че си позволяваш да обиждаш непознат, без да знаеш кой е и къде живее, е достатъчно красноречив.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 148 Напротив. Аз съм масовият българин с деца. Аз на очите ли да си вярвам какво става на ГКПП Кулата и Маказа или на АНОНИМЕН склерозирал селски русофил?
147
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Ят ме е че имахме силна даржава и грамотно население преди 89 година а после го расипаха американците и европеиците. Сега младите са тотално неграмотни а децата им са виждали море само на картичка. Бедни и без пари и море на картичка. Жалко а едно време 2 седмици на море и 2 на планина задалжително. И сички бяха грамотни и богати.
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-добре всеки за себе си да пише. Тоя мерак да говориш от името на всички.......И аз моите съм ги водил, имаме и прескочени лета, но съседите ми не са стъпвали на море, откакто са били деца, нито децата им. Така че истината е.....някъде там.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 144 - Какво си заподскачал, бе, най-малкото му дете.......Не си масовия българин, та и да описваш къде си водиш децата, все тая. Аз на очите си ли да вярвам, или на някакъв аноним, дето твърди, че ги водел по Гърция. Кой те знае и теб, я ги водиш, я се правиш на паралия.