Китайските стоки заляха пазара, но могат да са опасни

Стоки под 150 евро влизат безконтролно
10 юли 2024 13:11, Инна Ангелова
59
Китайските стоки заляха пазара, но могат да са опасни
Снимка: Bulgaria ON AIR

ЕС вече обмисля да наложи вносни мита върху евтините китайски стоки, закупени онлайн. Идеята е да бъде премахнат прагът от 150 евро, под който артикулите от тези онлайн платформи могат да се купуват безмитно. Финансовият анализатор Димитър Георгиев сподели, че стоки под 150 евро влизат безконтролно в целия ЕС.

"Някой от Китай може да внесе стоки до 150 евро, без да спазва правилата за безопасност на труд и влиянието върху околната среда. ЕС ще се пребори с нелоялната конкуренция. Ще бъде прекратен безмитният внос на китайски продукти", коментира финансовият анализатор в "България сутрин".

Георгиев допълва, че истинският проблем са детските играчки от Китай, тъй като качеството им е съмнително. За първото тримесечие с 30 млрд. евро повече са продадените стоки и услуги от Китай в Европа, отколкото Европа е продала на Китай.

"Възможно е тази тема да предизвика мини търговска война. Свободният пазар може да функционира при равнопоставен достъп, какъвто в момента няма. Когато продуктът е наличен в магазин в ЕС, той е минал някакви проверки. Тогава вероятността да бъде опасен и с ниско качество е много малка", каза още финансовият анализатор.
Адвокатът от "Активни потребители" Антоан Атанасов заяви, че основният въпрос е безопасни ли са детските играчки, които идват от Китай.

Атанасов допълва, че търговците винаги са иновативни.

"Когато законът каже "не може", те намират някаква вратичка. Не е изключено, но вече много по-трудно. Ще има потребители, които ще са много ядосани от тази мярка", на мнение е Атанасов. Експертът даде и личен пример, че е попадал в капана на стока, която е рекламирана евтино.

Ако в играчката са вкарани опасни за децата материали, може да купим нещо изключително опасно и жертваме нашето здраве заради това, че стоката е евтина, алармира адвокатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: стокивносмита
Още от Околосветско
Какво важно трябва да знаем за летните резервации?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
аьаьаьаьаьаь преди 2 седмици
Гласувайте за Възраждане трябва да излезем от Европа . Кораба ЕС потъеа и ще завлече и нас. Сега ще ми изтриете поста, нали? Което значи, че съм прав и прогледнал в бъдещето.
53
0
 
0
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 2 седмици
Европа е заприличала на пълен цирк, Изостава с векове от Китай. Китайците идват да ни гледат на витрина ,като в музей и да видят какво представлява Европейският неандерталец. Имам приятели, които се преместиха в Korea, Japan, China ... всичко бяга вече от Европа
52
0
 
0
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 2 седмици
ЕС ни залива в пълни комунистически глупости. Оставете свободен пазара всеки да си порадава каквото иска. Иначе който нож вади от нож умира. Накрая ЕС ще го отнесе и пак Китай ще е добре.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китайските стоки са опасни ама краварските не са? За това ли хладилника Лърпул ми се развали за 1 година работа?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Урсула лично ще пробва всички вибратори от Китай за качество.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гладните европейци на Запад почнаха да измислят османски данъци за глуппости.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"И аз искам гроздова без акциз, ама няма!" - Има Фирко, има. А ще дойде ден и легално ще я има :)
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Стоки под 150 евро влизат безконтролно" - И защо да тъпча гушите на разни европесйки милиардери, дето са 20 поколение мулти богаташ и са оцелели френската революция родовете им?
46
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Платена от бирниците статия.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не разбирам, като сложат мита, стоките по-безопасни ли ще станат?
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работата е ясна, ще вдигнат митата под претекст че уж много мислят за хората които уж купуват опасни стоки.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китай живее в 26 век това не може да се разкаже трябва да се види
42
0
 
12
 
! Отговори
невярно преди 2 седмици
Стари приказки на нов глас. Това е Китайска народна република и означава, че има строг контрол за безопасност на стоките, които се продават, за разлика в България, където може да ви продадат всякакви ментета на много завишени цени. Продажбата на евтини стоки от Китай не означава, че те са опасни. Китай храни, облича, обува и снабдява с техника цяла Европа, а и света. Явно, някои интереси са силно засегнати икономически.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС не произвежда и няма какво да продава и затова цoца от мита и данъци.
40
7
 
5
 
! Отговори
Абе, глупости.... преди 2 седмици
КИТАЙСКОТО НЕ СТРУВА...ЗАТОВА Е ЕВТИНО!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе тя тая демокрация е по-зле и от кумонизъма Бе ! - значи всичко -храна ,дрехи,коли ,играчки искат да се купува само от Олигарсите и техните вериги , Нямаш право на пари кеш -всичко искат да проследяват през банки и тн . Унижтожиха малките фирми ,овцете,кравите , чак данък на гъбарите и шипкоберачите сложиха Бе ! -Пълен контрол и Експлоатация !
38
1
 
15
 
! Отговори
zzzz преди 2 седмици
прекупвачите почнаха да надават вой ,че хората предпочитат да чакат по 1 месец доставка , вместо да го купят веднага на тройна цена - това е истината.
37
0
 
22
 
! Отговори
Сладки приказки преди 2 седмици
уж грижа за потребителите, но зад тях се крие нещо друго. Поръчвам си нещо за 100 лв. от Китай. Качествени или некачествени, опасни или безопасни, те си остават такива и в бъдеще, но вече ще плащам 110-120 лв. примерно. Тези мита, които се въведат, ще плащам аз и ще отиват като приходи в хазната. Това е още един начин да бръкнат в джобовете на хората, маскиран като грижа за тяхната безопасност.
36
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не си купувам китайски стоки. те са ментета
35
1
 
19
 
! Отговори
хах преди 2 седмици
Така е. ЕС вече няма от какво да печели и затова останаха детските играчки!