Умерената консумация на алкохол не удължава живота

Учени оспорват ползата от чаша вино на ден
27 юли 2024 09:05, Елка Василева
40
Умерената консумация на алкохол не удължава живота
Снимка: архив, БГНЕС

Умерената консумация на алкохол не удължава човешкия живот, показва ново проучване, цитирано от ЮПИ.

Данните оспорват по-ранни констатации, според които чаша вино на ден е здравословна.

Проучването е на изследователи от университета във Виктория, Британска Колумбия, Канада, и от университета на щата Ню Джърси.

Учените казват, че предишните препоръки, в които се подчертава ползата от консумацията на виното за удължаване на живота, са се основавали на погрешни научни изследвания.

Много проучвания показват, че хората, които консумират спиртни напитки умерено, живеят по-дълго от тези, които не пият, като това се дължи на по-малките рискове от сърдечни заболявания и други хронични болести. Така се стигна до разпространеното мнение, че приемът на алкохол в разумни граници може да има положително въздействие върху здравето, казват специалистите.

Не всички проучвания обаче представят алкохола по този начин и новият анализ обяснява защо, отбелязва ЮПИ.

Хората трябва да бъдат "скептични към твърденията, че умерената употреба на алкохол може да удължи живота и да намали риска от сериозни здравословни проблеми и преждевременна смърт", казва водещият автор на проучването Тим Стокуел от университета във Виктория, Британска Колумбия. "Да се пие по-малко или изобщо да не се пие е по-съвместимо с подобряването на здравето и благосъстоянието", смята той.

Според Стокуел изследвания, които показват благоприятно въздействие от употреба на алкохол, обикновено са фокусирани върху по-възрастни и не отчитат навиците на хората да пият през целия си живот.

Те сравняват доброволци, които консумират спиртни напитки умерено, с групите на въздържателите и на нередовно пиещите, които включват и възрастни хора, отказали се от алкохола или намалили консумацията му заради здравословни проблеми.

"В сравнение с тях хората, които продължават да пият, изглеждат много здрави“, казва Стокуел, като отбелязва, че външният вид може да създаде погрешно впечатление.

За целите на изследването учените анализират 107 публикувани проучвания, които проследяват състоянието на доброволци във времето и изследват връзката между алкохолните навици и продължителността на живота.

Обобщените данни сочат, че при тези, които малко или умерено консумират спиртни напитки - между едно и две питиета седмично, има с 14% по-нисък риск от смърт през изследвания период в сравнение с въздържателите.

Това обаче се променя, когато изследователите се задълбочават над данните. Според тях умереното пиене не е свързано с по-дълъг живот в няколко по-подборни и щателно направи проучвания.

В тях са включени хора, които в началото са били сравнително млади (средно под 55 години) и са се уверили, че бившите и тези, които от време на време консумират алкохол, не се смятат за въздържатели.

"Добре планираните и качествено проведени проучвания не откриват ползи за здравето“, казва Стокуел. "Зле подготвените и направени проучвания обаче откриват големи ползи", отбелязва експертът.

Констатациите са публикувани в Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Умерен преди 2 месеца
Тази новина трябваше да се публикува преди 40 години.Аз от толкова пия ,,умерено" с цел удължаване на живота.Сега какво да правя? Остава ми да започна да пия неумерено и непримерено.По кило и канче всеки ден.
32
2
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
Проблем е за любителите на алкохола. Мен алкохол не ме интерисува.
31
1
 
1
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 2 месеца
В България има прекалено много алкохолици и най-гадното е мнението, че пиенето е проява на мъжественост, мъжкарство и сила. Нищо подобно - алкохолът е вид успокоително за тъпaнaри, които не могат да контролират нервите си, пиенето деградира личността и поражда болести. И най-важното - няма "умерено" пиене. Или пиеш защото си алкохолик, или употребяваш алкохол най-много 2-3 в годината. Който се нуждае да пие РЕДОВНО е АЛКОХОЛИК с разрушена нервна система, който прави черен живота на околните.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези които пият МАЛКО или УМЕРЕНО - 2 питиета СЕДМИЧНО?! Че аз за толкова въобще не отварям хладилника/шкафа.
29
1
 
3
 
! Отговори
С И С преди 2 месеца
Други ,,ПРОСТОТИИ"нямате ли !?Всичко е МЕТАБОЛИЗЪМ ,а Ванга има книга.Там пише 50 мл на ден е полезно.
28
0
 
4
 
! Отговори
Спиритист преди 2 месеца
Сутрин шампанско пият аристократите и...дегенератите.
27
0
 
5
 
! Отговори
Кит Шелийн преди 2 месеца
Рано или късно ще ти се спука балона!
26
2
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 2 месеца
А кое го удължава? Кармина, веган продуктите, колата и полуфабрикатите на ЕС?
25
1
 
10
 
! Отговори
Ванко1 преди 2 месеца
Канадска му работа... Бетер тaлибaни
24
1
 
25
 
! Отговори
ИИ преди 2 месеца
Кой колко ще живее, никому не е обещано - въобще и без да пие. Цял ден се занимавам с откровени проЗтаци и проблеми свързани със скапаната ни държава ,и ако не изпия три ракии всяка вечер ше полудея ...
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сметка пък на това прави Качеството на иначе изтерзаното преживаванyeah доста по-...къ да ти го обясним па съга: по-качествено, така, нали :D
22
4
 
13
 
! Отговори
Алкохол преди 2 месеца
Като човек, спрял алкохола изцяло след 20 години всекидневна, целодневна употреба .. и вече 5 години без такава, искам да кажа от тая малка трибуна, че масовата световна употреба на тая дрога е най-голямата и добре изиграна конспирация. Не са кемтрейлс, ваксините, ковид, ходенето на луната и плоската земя. Мозъчно измиване, повсеместно и необратимо, благодарение на законната, желана и боготворена употреба на позволената дрога Алкохол.Когато спрете и вие,ще ме разберете.Тоест никога.
21
3
 
10
 
! Отговори
Умерената преди 2 месеца
Консумация на зеленчуци също ...така , че къркайте си
20
1
 
30
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
Не удължава живота , но го прави по хубав.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учени оспорват ползата от чаша вино на ден, но не протестират срещу легализирането на канабиса.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците имат един хубав лаф: По вкус и цвет-тавариш нет. Аз примерно съм чорбалан и благодаря на мойто муци, че ме гощава с разнообразни супички лете и зиме. Преди малко обаче намерих една серия рецепти летни супи и реших да сравня, белки науча нещо повече. Ядец. Почти всички супи са пасирани, супа грах с натурален зелен цвят на...сещате се,гаспачото и то с характерен кървав цвят на...сещате се, пилешка с лимони и пр. кулинарии, взети от гръцката кухня. Мерси. Та за пиенето, мастика пред узо.
17
4
 
28
 
! Отговори
Анинимен алкохолик преди 2 месеца
Не го удължава, но го облекчава и го прави поносим, особено в бг. Освен това хората, които не пият, са доста съмнителни.
16
1
 
25
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Бабите по селата, някога закусваха попара с хляб и вино, пъ некои карая по 100 години... ===)))
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По добре две бири и пържола, отколкото соево "мляко" или газирани безалкохолни отрови.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да се държи сметка на подобни "учени" за средствата, които харчат за подобни безполезни проучвания.