Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната

Това стана по време на литургия за Илинден
20 юли 2024 16:45, Красимир Ангелов
153
Патриарх Даниил с молитва: Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната
Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на Българската православна църква (БПЦ) възглави тържествената света литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Йоан - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на българската църква - Георги Господинов и Емил Коджиа.

По време на богослужението бяха прочетени специални прошения за измолване на Божията милост и изпращане на дъжд, както и за спирането на пожарите в страната.

След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа, със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време - помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете молитвата Негово Светейшество патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Патриархът каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени - бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

"Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек - това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят... Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили“, каза патриарх Даниил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазете се от Сектата - Сектата на Сциентологията ще ви ограби всички налични пари и ще ви вкара в дългове.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И лозето, и лозето само да се прекопае, а не с мотика!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36. Не схващаш главното.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до до 25-Мислиш ли, че се мъчи?
33
4
 
2
 
! Отговори
Кога Ще Вали преди 1 месец
Решава - Бенямин СатаняхУ, НЕ - Бог!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои си представят белобрад старец, с лейка полива отгоре!
31
8
 
3
 
! Отговори
Добре че преди 1 месец
беше Господ да НаПрави от Джо Байдън - Президент на САЩ - нищо не става Случайно и без Божията Воля! Също Бог направи от Юдея Зеленски - Президент на САЩ и погубил Милиони Славяни - все пак във Вавилонският Талмуд си е Казано - Славяните са Плевелите на Човечеството и като Всеки Плевел - трябва да бъдат Унищожени!!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 25/17. А защо трябва да позволява въобще да бъде изстрелян че после да се мъчи да го връща или отклонява ?
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До в 21век. А мюсюлманите ? Как стои въпросът при тях със смехотворието ? Или будистите ?
28
4
 
7
 
! Отговори
До 25/17 преди 1 месец
Господ може да отклони, спре, или върне обратно куршума!
27
6
 
5
 
! Отговори
в 21век преди 1 месец
след Ционистите със Смешната им Обетована Земя и Умственото им Заболяване, че са БогоИзбрани, само по-смешни са Британците с Кралското им Семейство и разбира се - Християните, най-жалките от всички, щото дори Почитата Чужд Бог - ония Ционистите и Британците - поне на свой се кланят!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Безумие 26. Откъде знаеш че няма ? И не става въпрос непременно за християнския... А така по принцип. Религии има много.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Равин Шмуули 23. Откъде знаеш че не е съществувал ? И не говорим за божественото а просто за личността.
24
15
 
3
 
! Отговори
Безумие преди 1 месец
*** Бог щял да пусне дъжд щот ти си казал. Бог няма пич
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17. Куршумът не се е отклонил, а е минал по друга траектория. Отклонява се когато се удари в нещо. Сигурно е рикуширал в ухото му и се е отклонил.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да беше помолил Путин за пожарен самолет!
21
13
 
2
 
! Отговори
Равин Шмуули преди 1 месец
Нищо не ме Прави по-Щастлив от това да Гледам как Милиард Г0й се Прекланят над Един Евреин, който дори Не е Съществувал!
20
5
 
6
 
! Отговори
Физик преди 1 месец
Господ, как влияе на валенето?
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18. Навсякъде у нас по една или друга причина е пълно с следдъждкачулковци. Никога не сме готови да посрещнем адекватно проблема и да го разрешим преди да се е разрастнал.
18
10
 
3
 
! Отговори
Твоят Бог преди 1 месец
НеСъществува, Твоят Бог е Просто Една ЧестнаЮдеиска Измама, позволила на ЮдеюМасонЦионистите с Лихварството си да Властват над Заблудените Г0й вече 2000 години!

Спонсорирани публикации