Синдикат "Огнеборец": Гаражите са пълни с техника, нямаме хора

Има проблем със защитните облекла, заяви Венцислав Станков
22 юли 2024 14:20, Елка Василева
19
Синдикат "Огнеборец": Гаражите са пълни с техника, нямаме хора
Снимка: архив, БГНЕС

Има проблеми с осигуряване на безопасните условия на труд на служителите в Пожарната. Това заяви пред Нова тв Венцислав Станков от синдикат „Огнеборец”.

„Има проблем със защитните облекла. Такива последно бяха осигурени през 2012-2013 г. Имаше две обществени поръчки за по 2400 облекла за гасене на горски пожари. Експлоатационните им качества са за пет години. След това имаше обществена поръчка, която пропадна. Моите колеги са облечени кой с каквото има”, заяви Станков.

По думите му има разработени нови образци на облекло за пожарникари от пет години насам. Но от МВР още не могат да обявят обществена поръчка за закупуване на тестови модели, които служителите да пробват и да кажат дали им вършат работа.

Сега огнеборците предпочитали да работят с тениски, защото телата им прегрявали. Това обаче е много опасно, отбеляза Станков. „Не бих го препоръчал на никого. Това е нарушение на безопасните условия на труд”, заяви още той.

Тъй като са изтекли експлоатационните показатели на облеклата, те трябва да минат през лабораторно изпитване. Ако са годни, трябва да им бъде издаден сертификат. Ако лабораторията каже, че не са годни, трябва да бъдат заменени с нови.

Станков обясни, че цената на един нов хубав защитен екип за пожарникар е между 700 и 900 лева.

„Сега трябва да се закупят около 5 000 облекла. За да се подменят регулярно, трябва годишно да се купуват минимум по 1100-1200. Това е само за горските пожари. По същия начин стои въпросът и с облекла за пожари в закрити помещения”, заяви Станков.

Станков заяви, че последните години е закупена доста техника за гасене на горски пожари. „Подменена е над 70-75% от техниката. Единствено в малките населени места, в малките районни служби от трета степен има по-стара техника. Гаражите са пълни с техника, нямаме служители”, каза Станков. По думите му причината не е в липсата на кандидати, а в свития щат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Deutschland преди 1 месец
Да ви издам ли една тайна , защо в Германия са добре технически оборудвани пожарникарите? Защото 97% от тях са доброволци ( freiwillig) и няма разходи за заплати и ранно пенсиониране!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Обикновените и нормални " противоречиви твърдения от комунистическата пропаганда от едно време ...."врим от техника -няма кадри"-"по 9 кандидана за 1 място на пожарникар"-"имаме близо 300 милиона готови пари за противопожарна техника"-"техника от преди 40/50 г работим.."РЕАЛНО- КАЛПАВА ОРГАНИЗАЦИЯ- НЕПОДГОТВЕНОСТ- НЕДОСТАТЪЧЕН ЧОВЕШКИ И ТЕХНИЧЕСКИ НАШ КАПАЦИТЕТ И ВЪЗМОЖНОСТИ..- НА ХОРАТА ИМ ИЗГОРЯХА КЪЩИТЕ БРЕ ПАПАГАЛИ..Сета по едно контейнерче докато телевизията снима..и толкоз
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърдят се на доброволците, че идвали облечени с тениски и къси панталони. Аз с дълги дрехи в града не мога да издържа на жегата, а какво остава близо до огън. Та предполагам, че не е от несериозност тая работа.
14
2
 
19
 
! Отговори
До Един Българин преди 1 месец
Ми нали искахте да не се харчат пари от бюджета и да се спестява? Като има пожари - що нямаме пожарникари. като няма пожари - що да им плащаме като нищо не правят. Нещастници! Българинът е завистлив, крадлив, хлечещ и злобен. Затова ще му се стоварват нещастия на главата.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз имам проблем със защитното облекло иначе щях да съм доброволец.
12
1
 
11
 
! Отговори
До Ейй преди 1 месец
Множествено число на "полицаЙ" е "полицаИ". Неграмотници с претенции към другите.
11
5
 
9
 
! Отговори
До Ейй преди 1 месец
А ти що не отиде да гасиш вместо да щракаш по клавиатурата? Ама някой друг да влиза в огъня, докато ти си драпаш топките и се чудиш каква proстотия да напишеш. Нещастници.
10
2
 
18
 
! Отговори
Ейй преди 1 месец
Пълно е с полицай който си бъркат в носа и нищо не правят,защо не ги пратят да гасят?!
9
2
 
15
 
! Отговори
маркуч в пресеч.мест преди 1 месец
До баба мара главният пожарникар е известен с това, че е споменаван за една своя издънка, всяка сутрин, на развод на всички пожарникари - И не правете като един младши лейтенат - да вкара пожарната в житото, да гаси, свършила му водата и пожарната кола изгоряла.
8
0
 
13
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 1 месец
Има пре-достатъчно хора с юридическо образование - ВЗЕМЕТЕ ТЯХ !
7
0
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Как нямате хора в МВР има на 60 000 служители те какво правят?!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Складовете са ви пълни с обещания!!!!!!!!!!!!!!!! Айде най-накрая осигурете на хората нормален начин на работа, не може да давате 20 милиона на полицията, а за пожарната огризки!
4
0
 
25
 
! Отговори
Няма такава преди 1 месец
пародия на пожарна по света. 7 500 души на щат за 110 000 кв.км площ.Естествено две трети от тях чантаджии, човешки ресурси, счетоводители, шефове и безброй шефчета, склададжии, пазачи и тн мижетурки. Ами, оптимизирайте си състава, бе ревльовци. Главната ви дирекция в София е с численост 300 човека. Преди 30 години бяха 45. Така е и по регионите. Да не говорим, че имате служби в общини където няма население и дежурните с месеци нямат излизания.
3
1
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До баба мара Главният пожарникар е гасил пожари само по телевизията с костюм. Преди това ги е създавал пожарите с охранителната си фирма Ипон.
2
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Да увеличат щата, особено по малките населени места. Това е и кризисна, и социална функция. И без това се обезлюдихме в югоизточна България.
1
6
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
викаите гл пожарникар на републиката и останалите 240 безделници01437