Протест в защита на Абдулрахман ал-Халиди

Саудитският активист не получава закрила у нас
25 юли 2024 14:35, Александър Попов
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Граждани излязоха на протест в защита на саудитския активист Абдулрахман ал-Халиди пред административния съд в София. Те настояват той да бъде освободен. Абдулрахман живее в центъра за задържане в Бусманци от 2021 г., а Държавна агенция за бежанците отказва да му предостави закрила.
Още по темата
Мъжът се опасява, че ще бъде подложен на репресии. Според българските власти "същият не отговаря на изискванията съгласно международните и правни документи" за предоставяне на закрила и "не съществува разумна степен на вероятност да претърпи преследване или тежки посегателства при евентуално негово завръщане в страната му по произход".

Кой е Абдулрахман ал-Халиди?

Активистът е роден през 1993 година в Саудитска Арабия. "Според доверени източници господин ал-Халиди е бил един от редицата защитници на правата на човека в Саудитска Арабия в периода 2011-2013 година, които в социалните мрежи са настоявали за демократични реформи, както и чрез мирни кампании, включително в защита на правата на политическите затворници", казва пред ДВ Мери Лоулър, специален докладчик на ООН за защитниците на правата на човека. През 2013 година той напуска родната си държава. Според "Хюман Райтс Уоч" това е период, в който в страната има ръст на "арестите и съдебните процеси срещу мирни дисиденти", довел до това "хиляди да станат жертва на несправедливи съдебни процеси и произволно задържане".

"Той се установява в Турция, където продължава да работи за правата на човека в изгнание, включително като участва в онлайн движение, създадено за противодействие на пропагандата на саудитското правителство. През 2021 година напуска Турция и влиза в България, за да потърси убежище", припомня Лоулър. "Имам основания да смятам, че той би бил в опасност, ако се върне в Саудитска Арабия", категорична е тя. И затова призовава да му бъде предоставена закрила в България. Подобни призиви са отправяли и редица неправителствени организации като "Амнести интернешънъл" и "Фрийдъм Хаус".

"Задължението за неотблъскване съгласно международното право в областта на правата на човека забранява връщането на всяко лице - защитник на правата на човека или не - в държава, в която то би било изложено на риск от преследване или изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, насилствено изчезване и други непоправими вреди като лишаване от живот или отказ от правосъдие", подчертава специалният докладчик на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Абдулрахман ал-Халиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ВАРНА преди 1 месец
Да, нека да има свобода за всеки,независи от националността и религия или раса.
31
1
 
0
 
! Отговори
Хайде преди 1 месец
Хайде всички протестиращи заедно с арапина износ за Саудитска АрабияАми да ходи в Германия
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До15 До мдаа 13 - Ето още малко инфо краварофилче - В САЩ Милан е търсен за износ на стоки с двойно предназначение за Русия полупроводникови платки, които след тройна експертиза на СГС се намират в офиса на фирмата и никога не са напускали страната. Фирмата е МТИГ ЕООД и в нея Димитров е бил служител, а не управител.Арестуван е преди време в Гърция с червена бюлетина и вече година и седем месеца е в гръцки затвор. И още нещо - всяка "демократична" страна е васална на САЩ, ясно?
29
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 1 месец
Не се опитвам да се заяждам, явно съм изпуснал нещо. Може ли да пратите линк?
28
2
 
3
 
! Отговори
Доцент Сарийски преди 1 месец
След като колегата Бръмбаров взе отношение по въпроса ще трябва да се изкажа и аз. От икономическа гледна точка приемането на гореспоменатия гражданин на СА е силно неизгодно, тъй като няма обосновано предположение, че той в следващите двадесет години ще работи и ще плаща данъци в България.
27
2
 
4
 
! Отговори
Доцент Бръмбаров преди 1 месец
Държава в този случай си е свършила перфектно работата и предотвратила навлизането на един потенциален враг на територията на страната.
26
1
 
7
 
! Отговори
Фифи преди 1 месец
Тези хора протестиращите са безработни безделници на скромна издръжка в чуждестранни държави. Та затова и скачат, за да си заработят надницата за днес.
25
1
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Новите комсомолци решили да скачат за един гражданин на СА. Ако ги оставим сега утре може и за джамия да му построим ще скачат.
24
5
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
А ти ли си говорител на обществото? Ти и твоята секта ли ще решавате какво да се случва? Ти за кой се мислиш? За някакъв безгрешен и всезнаещ гуру-шаман на който всички трябва да се прекланяме? Ще ти дам един приятелски съвет - не дразни мнозинството, защото после гнева им ще те унищожи буквално.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С арабите никой не се е оправил. Фреснки колонии, английски, преди това османски земи, после помежду си се избиха. Та, всеки е ударил на камък с тях, но се намерили едни бг активисти, дето са управили държавата си, и тръгнали арабите да вкарат в ред. Да се смееш ли, да плачеш ли? Сигурно Салман следи притеснено протестите на тези неопределни и го е страх за престола.
22
2
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Брей, човекът познава волята на народа... Направил бърза анкета на 6 милиона възрастни в България и със сигурност може да каже какво мнозинството иска. Как такива невероятни статистици не са на работа в НСИ?
21
1
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Бреййй какви хора имало в България, започнаха да се намесват в законите на чужди държави, а в собствената си държава не ги интересува дори и списъкът "Магнитски" който красноречиво показва кои са най-корумпираните политици ? Защо не излезете на площада да пооажете достойнство и родолюбие и да поискате разследване, присъди и затвор за тези които ви обраха и ви превърнаха в НАЙ-БЕДНИТЕ в ЕС ? Какви българи сте щом пренебрегвате бъдещето на децата си което ще става все по-лошо ?
20
1
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
В една демокрация неграмотнико решава мнозинство, а то иска Абдулрахман да бъде екстрадиран в Саудитска Арабия. Ако ти се противопоставяш на волята на обществото, значи водиш антиобществена дейност и трябва да бъдеш сурово наказан. Един ден такива предатели като теб ще изядат дървото, ще се свърши с вашите безкрайни права и ще ви потърсим отговорност за престъпните ви действия.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте направо да обявим война на Саудитска Арабия за да угодим на НПО розовите пеперудки. Интересно колко от тях ще се запишат доброволци и колко ще се покрият като мишоци?
18
6
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 1 месец
Съгражданите, които наричате "хипита" са толкова граждани на България, колкото сте и Вие, и имат всички свободи и права в държавата си. Вие може да отидете в СА да казвате на фашистите там какво да правят. На българските граждани ще ограничавате правата, ама друг път.
17
5
 
4
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Голяма грешка е допуснал когато е дошъл в Задунайская губерния. Популацията е абсолютно расистка. Мрази всичко и всички. Най-вече мрази себе си.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мери Лоулър защо не отиде при принц Мохамед бин Салман да му се фръцка, цупи и декламира хипи простотиите си?
15
7
 
2
 
! Отговори
До мдаа 13 преди 1 месец
С едничката никак малка разлика, че Гърция е демократична държава, където като цяло се спазват човешките права, и където има свобода. А Саудитска Арабия е Северна Корея на арабски, общо взето.
14
4
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 месец
Сигурно и на арабски сте преровил всичко. Да се възхити човек на таланта Ви.
13
2
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Година и седем месеца българинът Милан Димитров е в гръцки затвор и го очаква екстрадиция в САЩ, където има четири обвинения, всяко едно с до 20 години с една дума, очаква го доживотен затвор отвъд Океана. Правим протести за защита на иранци, укри, тарамбуки, но за българи НЕ. Браво аборигени!