Как да се предпазим от фалшиви обяви за работа?

Обявите в социалните мрежи крият риск
Обновена: 26 юли 2024 12:53 | 26 юли 2024 12:53, Александър Попов
28

Зачестяват случаите на измамени българи с обещания за работа в чужбина. Българският работник не може да бъде поставен в по-неблагоприятни условия спрямо местните работници, трябва да се внимава и с какви такси се опитват да излъжат.

"Обявите са твърде примамливи, условията на труд, възнаграждението, хората се предоверяват. Не правят проучвания на дадения работодател, не се допитват до конкретните институции", каза експертът в Изпълнителната агенция "Главната инспекция по труда" (ГИТ) Ваня Джупанова пред Bulgaria ON AIR.

"В законодателството изрично се посочва, че работодателят няма право да иска от нас предварително заплащането на каквито и да е такси, за да ни устрои на работа в чужбина. Такса за устройване, такса за пътуване, такса за настаняване - в един момент се наслагват много такси и със сигурност няма да се стигне до сключване на договор. Това си е чиста измама. В разгара на летния сезон тези обяви за работа са особено актуални. Всякакви обяви от социални мрежи, на които хората попадат случайно, крият риск техните права да бъдат нарушени", предупреди още Джупанова.

Тя напомни, че в сайта на Агенцията по заетостта може да бъде направена справка за регистрираните посредници и предприятия, осигуряващи временна работа.

"Съветваме да направят предварителна справка. Ако се стигне до подписване на писмения документ, апелираме да бъдат запознати в дадената страна кои са институциите, които могат да помогнат. Имаме специален телефон, който е за работещите българи в чужбина - 0035928101747. Могат да се консултират с нас и да ги насочим", информира Джупанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: обява за работа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мене ми се е случвало на дълго и широко да обяснявам да някаква hR-пaтицa какво точно мога и как как позицията, за която кандидатствам е елементарна. Та всичко ок, ама традиционното "ами намерихме по-подходящ кандидат за тази позиция".. КОЙ, БЕ? Е, това ако не е връзкарщина?!? Т.е. те си имат техен си човек вече, ама не мога да разбера защо изобщо ги пускат тия обяви? Нещо печелят ли? Какво правят? Или ги хващат на изпитателен срок и после шут и следващ? За чужбина... нямам идея как е.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е лесно, не работете и ще се спасите от сякви измамни обяви и работодатели и данъци и сякви свързани с тях проблеми и нерви.
22
1
 
3
 
! Отговори
хах преди 1 месец
То от социялните мрежи как да е, ама от Вас *** експерти - как да се опазим? Сигурно бе пари работите? Мотика не виждала, за мотика приказвате.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19Така се получава понеже хората, които ще те интервюират не се подготвят предварително.Например може преди интервюто интервюиращия да използва чат джипити и да си генерира въпроси, които може да зададе на кандидата.Лично на мен ми се е случвало да ме питат само 3 въпроса и после да кажат това е само първо интервю имате ли въпроси, които да ни питате.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22 Разбира се, че на третия ден няма да го изгониш, държали сме ги с месеци да се научат и пак не става. Иначе това е ясно, че трябва да обучим човекът, ама като не го бива с логическото мислене и му липсват основите, няма как да стане.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17Всеки нов служител трябва да се обучи, за да може да стане на нивото на старите.Ако някоя фирма очаква, че някой ще се обучи за ден или два и работата е специфична, то тя е с грешно очакване от новият човек.Трябва една фирма да има реалистични очаквания от новият служител и да инвестира в него, защото след време той ще задобрее. Аз, ако имам фирма не бих изгонил сериозен човек на 3 ден само защото още не е навлязъл навътре в работата.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18 от 17 Казвам ти при нас как беше. Условията и всички фактори, които си изброил, са ок, обаче си трябва образование и мислене. Не става некой да се е записал за студент само заради купоните в Ст. град. А те образованието го имат само на хартия, проспали си лекциите и само ти губят времето. И да се научат не могат, пробвахме разни да ги държим и да ги учим, не става, толкова им е капацитетът на днешната младеж.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно време попадам на доста фиктивни обяви и бая измислени интервюта водени от хора с доста нисък умствен капацитет. Нивото е потресаващо ниско, бизнеса и политиците не се вълнуват, че хората не могат да си намерят препитание, за фиктивния елит е важно да краде и да прави далавери от спекула, инфлация, обществени поръчки. Жалка работа.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наитина, това с обявите не работи за нашата действителност. Иначе хубав бизнес са врътнали някои с тези обяви, няма лошо, така и те имат работа и парите се въртят, обаче хората, които бързо си намират работа, я намират чрез познати, а не по обяви и интервюта.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фирмите които публикуват едни и същи обяви с месеци, даже години. Не възнамеряват да наемат служители. Точат се средства и разбира се имат свой човек предварително назначен. Ако пък наистина много търсят и не намират, имат лоши условия на Труд, лоша локация, лош мениджмънт, лъжат по време на интервюта и разкарват напразно кандидатите проявили интерес.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13 "Ако една фирма публикува една и съща позиция всеки месец и видимо не се разраства означава" Означава, че всичко, което сега завършва е плява и фирмата не може да си намери читав човек. Ние така се отказахме - търсихме, назначаваме някой, той гола вОда, пак търсим, айде пак така и накрая ни писна. Вече и обяви не публикуваме, защото е безсмислено.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8Има в джобса много обяви с липсващи заплати.След това, като те извикат на интервю ти казват, че на второ интервю ще се обсъди заплащането.Излиза, че само се губи времето на кандидатите.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много често се лъже в самата обява и на самото интервю. Ако Ви кажат, че ще се свържат с Вас независимо от решението на компанията, считайте се за безработен още дълго време.
11
0
 
22
 
! Отговори
Миналата седмица преди 1 месец
Реших да кандидатствам в джобса за една обява - търсят графичен дизайнер, праща ми се директно по имейл не едно а 3 задания и четвърто по желание. Обяснявам им в имейла, че времето ми е ценно, живота стана много скъп и не мога да си позволя да работя безплатно. Задачите трябва да ми се платят. Отговора беше: Търсете си друг работодател! Нагли и некомпетентни, искат за без пари, да си търсят някой будала за без пари.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДА попитамАко една фирма публикува една и съща позиция всеки месец и видимо не се разраства означава, че има голямо текучество в дадената фирма.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4Една обява за работа трябва да има: кратко описание на фирмата, какво предлага фирмата, като заплащане, работно време, заплата и т.н, какви дейности ще изпълнява служителят, изисквания за заемане на позицията, какъв е начина за кандидатстване за обявата. За да няма кандидати, които да се оплачат, че не са потърсени може да се напише, че фирмата ще се свърже само с одобрените по документи кандидати.
8
2
 
11
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
За по малко от 4 хиляди чисто работа не барам ич
7
0
 
5
 
! Отговори
БОГ наказа преди 1 месец
Шефа на Енигма с майбаха.Така е кой забогатява бързо на гърба на народа.ДС из мет ще страдаш!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой търси работа по обяви бе? Всичко става с връзки тук. Това ни една от културните особености. Само балъците ходят по обяви.
5
1
 
9
 
! Отговори
ДА попитам преди 1 месец
И ако проверят работодателя какво? От една година в два от най-големите сайтове за работа избобилстват фирми с предлагане на една и съща позиция..... По-скоро трябва да се търси другаде ключат да е се събират лични данни.