Над 200 млн. лева загуба очакват "Мини Марица - изток"

Това съобщи енергийният министър
Обновена: 26 юли 2024 12:53 | 26 юли 2024 12:44, Стела Стоянова
39
Над 200 млн. лева загуба очакват "Мини Марица - изток"
Снимка БГНЕС

Очаква се, че реализираната загуба само за 2024 година на "Мини Марица - изток" да бъде в размер на над 200 млн. лева. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушването си в парламента във връзка с актуалното финансово състояние на "Мини Марица – изток", предаде "Фокус".

"За периода 1 януари 2024 година до 31 май 2024 година Мини Марица – изток отчита загуба от дейността си в размер на 99,6 млн. лева", обяви министърът.

Мини Марица – изток е завършило финансовата 2023 година на загуба от 137,4 млн. лева. Така общо отчетената загуба е 237 млн. лева загуба.

Той обясни, че факторите, които оказват влияние върху влошаването на финансовото състояние са изтичането на споразумението за изкупуването на електрическа енергия на НЕК и преустановяването на лигнитни въглища към тях. Към този момент "Мини Марица – изток" доставя въглища само на три централи.

Към 15.07 централата е продала въглища на стойност 114,7 млн. лева. За сравнение през миналата година са реализирани печалби от 217 млн. лева.

"Налице спад в добива, който води и в спад на приходите на дружеството в размер на над 45%", заявява Малинов.

Ръководството на ТЕЦ-а направил прогноза за продажбата на над 18 млн. тона въглища. Това обаче според министъра е нереалистично. Той каза, че по-късно е била направена актуализация, според коят продажбите трябва да бъдат в размер от малко над 11 млн. лева.

Значителен спад е бил регистриран и в добива на въглищата. Той е от близо 60%, а натрупаните задължения на дружеството към 15.07 са в размер на 57,6 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
не си прав драги преди 1 месец
До FenaИ там и тук се даваха субсидии! А тук сам си дърпаш кабелите и после те стават собственност на ЕРП -то или на НЕК.Проблема е липсата на желание и смелост да се реши въпроса само ядрени централи и ВЕИ централи ли ще имаме и какво ще правим с ТЕЦовете на въглища! Шмекерлъците на Запада са ясни, инверстираха в китайски заводи за ВЕИ и сега парите започват да се избиват чрез Зелената сделка!! Живота на една ФЕЦ е кратък за да се покрие инвестицията! А на хората им трябва ел. енергия !!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимата без слънце ще е ефтин токът от панелките.:))
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да мине зимата само на ток от слънчеви панелки, пък тогава може и без ТЕЦ, докато не се докажат като стабилни и то зимата, ТЕЦ не се пипа.
34
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
К'ъф е проблема .Правителството да тегли един милиард за компенсации и готово: 200 за теца и 800 за политиците за почивки къщи и апаратаменти
33
2
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ВЪГЛИЩАТА ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА----КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ ЩЕ КЕН ЗА ГЛАДЕН....ХАХАХАААА
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идва Бойковата зима, тока по 4 и с режим
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ТАМ СЕГА ТЕЧЕ ЕДНО ХАРЧЕНЕ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО БЕЗ КОНТРОЛ - СОФТУЕР, КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ, НЕ МОЖЕШ ИМ ХВАНЕШ КРАЯ, ЗАЩО ЛИ?.....
30
2
 
4
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
До 17. ФЕЦ с цена 8ст е лъжа. Първо - В САЩ и Канада всички договори с ВЕИ се сключваха за 24/7. ВЕИ си намираха подизпълнители за тъмните и безветрови часове. Избираха от Газови централи, Ядрени, Водни, ТЕЦ-ове и т.н., но плащаха за СО, което отделят подизпълнителите им. Второ - за тяхна сметка се свързваха с мрежата, а не като в БГ да направиш перка на м-ната си и някой друг да опъва кабелите до там. И последно - тук има само лакоми лакеи и роби. Няма пазарна икономика.
29
2
 
7
 
! Отговори
Донев преди 1 месец
За съгаление мното от нас българите вече не могат да мислят ..така добре са манипулирани и затрупани с битови проблеми .. станията е мното зле написана също.. не става въррос само за тези 10000 работещи,,..а за националната ни независимост ,, без АЕЦ а и без Маришкия басейн и тецвете сме пълна 0 ще купуваме ток отвън.:и ще плачете всички
28
2
 
4
 
! Отговори
Бай Люцкан преди 1 месец
Въглища в мините не останаха ама си искаме работните места.
27
1
 
8
 
! Отговори
Работник преди 1 месец
Който е писал тази статия е пълен профан. Не прави разлика от мина и централа. Но нека му простим. Сигурно никога не е стъпвал в комплекса "Марица изток".Такива хора нямат право да пишат материали за неща, които не познават!
26
4
 
8
 
! Отговори
мощност преди 1 месец
откакто смениха горивото на АЕЦ-а той работи с 200 мегавата по малко мощност,иначе вече са написали договора за прехвърляне на оборудването на Белене на Украйна, а парогенератора Козлодуй е повреден но нашите ценности са други не е важен българския народ
25
4
 
7
 
! Отговори
Страхил преди 1 месец
Не знам в Европа да има такова дружество с 200 млн загуби и да продължи да трупа минуси. Министъра на енергетиката да закрива тая финансова черна дупка по най бързия начин. Догодина половин милиард ли да чакаме загуба ?
24
2
 
0
 
! Отговори
uha преди 1 месец
Загуби ,ама за държавата. То частникът си има файда, барем по 5.
23
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
200 млн загуба и мръсен въздух ама протестираме да не останем без работа. В мините има заплати от 5 цифри, а нямаме 30 млн за детска болница
22
4
 
8
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 месец
Цялата държава плаща за да може 10 000 души да вземат големи заплати. Не ме интересуват условията на пазара, но щом едно дружество няма печалба 2 години по ред да се закрива. Това ако е частник отдавна всички да са аут. Никой не им е обещавал на работниците че ще се пенсионират там с големите заплати
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай тия допотопни соц технологии. Само тровят въздуха и хората
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимата без слънце ще е ефтин токът от панелките.:))
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17 Кога тва? През нощта ли? На тебе ти е стара информацията. Цената на тока е почасова. Да сравняваш цена в 12 на обяд лятото и в 21 вечерта през зимата е все едно да сравняваш морков и чушка, кое е по синьо.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, зелената сделка си казва думата, в Сърбия си работят, но Бг е в ЕС.:))