При отмяна на полет, авиокомпанията трябва да се погрижи за нас

След IT срива ще има много жалби към от пътуващи
26 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
5

Глобалния IT срив нанесе много поражения, а хиляди пътуващи останаха блокирани по летищата по цял свят. Наложи се да чака най-малко денонощие докато всичко се нормализира. Все още има закъсняващи полети и много изнервени хора.

В предаванто “Директно” Соня Спасова  - директор на Европейския потребителски център - България обяснява какви са правата ни на пътници в такива ситуации и как авиокомпаниите трябва да ни компесират.

"Имахме жалби и обаждания свързани с проблеми, които бяха породени от този срив. Хора не успяха да се приберат навреме или се наложи да бъдат премаршрутирани. Тепърва ще се увеличи това количество, защото ние можем да се намесим едва след като потребителят се е свързал с търговеца”, разказва Спасова.

Тя допълни, че някои от авиокомпаниите вече са обявили срива като “извънредно обстоятелство”, за да могат да откажат каквито и да е финансови компенсации.

"Всичко е въпрос на доказване”, сподели Соня Спасова пред Bulgaria ON AIR и продължи: “Според регламент 261, който регулира въздушния превод и правата на пътниците, така наречените извънредни обстоятелства са тези, които не са били могли да бъдат избегнати, въпреки че авиокомпаниите са взели всички разумни мерки”

По нейни думи авиокомпаниите са задължени да се погрижат за нас, ако полетът ни бъде отложен повече от два часа - да осигури храна и освежителни напитки, а при необходимост и място за нощуване, както и превоз от и до летището. Ако това не се случи пътниците може да си осигурят тези неща сами, а в последствие да претендират да им се възстановят тези суми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
И без компютърни сривове Райенер правят номера!!!2 часа на гейта и 1 час киснеш в самолета без да излети!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
При нискобюджетните компании обикновено се налага да се разчита на архиерея на съответната епархия на ААЦ или Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян.
3
0
 
2
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
"""""При отмяна на полет, авиокомпанията трябва да се погрижи за нас""""" ------ Кът нъ прати "у горатъ за капини"... -)))))))
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е към пътуващи или от пътуващи ще е?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо