Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Военни и полицаи - нищо не свършили през целия си трудов стаж!
109
12
 
7
 
! Отговори
Търново преди 2 седмици
За 397 места са заети 140 от три приема.....Ами да 5 години за дувара на военното училище , договор за 10 години по разпределение и скромна заплата не е оферта. И от първия ден имаш оръжие и техника за милиони , а носиш отговорност за десет/ двайсет човека. Ще посъветвате ли децата си да кандидатстват? Що?
108
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те сами са се сложили в списъците и са ги обявли публично, че подкрепят изпедерастяването не децата в училище, Възраждане само показах списъка.
107
6
 
18
 
! Отговори
Долна Въздушното преди 2 седмици
Има незаети места за пилоти. Що не пратихте синовете си да кандидатстват?
106
12
 
18
 
! Отговори
Варна Морското преди 2 седмици
Пускат за трети път прием за курсанти медици. На пръв поглед - баси офертата!!!! Безплатно медицинско образование в прекрасния град Варна. Пълна държавна издръжка и стипендия. Гарантирана работа като военен лекар след завършване и възможности за кариера във ВМА. И пак желаещи няма?!?! Сигурно щото е много хубаво да си под пагон, а?!!
105
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко, ЕС минава на норвежка газ, Норвегия доставя предостатъчно газ за ЕС. Путин да си я гори газта на северния полюс.
104
8
 
13
 
! Отговори
Да не умреш от страх преди 2 седмици
До умрях от смях: тази информация за СПИСЪЦИ дето я разпространяваш....звучи малко като СЛУХ...другарю от възраждане. Навремето се хванахте с ваксините да съберете електорат...а се оказахте ВАКСИНИРАНИ! Така че, по леко го карай...не се знае какви ще се окажете този път!!!
103
0
 
13
 
! Отговори
днъкоплатец преди 2 седмици
В България е пълно с политиески експерти, анализатори и професори. Едните Болшевики, другите Евроатлантици? Всички използват едни и сщи епитети, анализи и предложения? Къде ги обучават? Производителността на работника зависи от мениджмънта и заплащането, а не се разчита на съвестта на едни, за да даваме на роднини и любимци. Не че няма работници. Няма закони за престъпността. Докато има давност на далавери и престъпност така ще е. Трябва съвест и добър пример - Пеевски Плевнелиев. Прокопиев ха х
102
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Асен Василев нали раздаде 20 млрд лв взети от заеми на мързеливите пенсионери, сега пишете статии, че нямало кой да работи. Хванете Кирил и Асен да ви решат проблемите?
101
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проблема е, за съжаление вече 35 години русофилите и крадците на Тодор Живков не искат да си ходят, и за огромно съжаление пречат на САЩ и на ЕС да влязат в България, комунизма вече 35 години пуска САЩ и ЕС в България само на хартия, но иначе не ги пускат, за огромно съжаление.
100
3
 
17
 
! Отговори
HFIJWK преди 2 седмици
Криминализиране на укриването на данъци от българските капиталисти и пари ...ще има !
99
8
 
17
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 2 седмици
Този Доцент е смешка - в България се пенсионират на 45-50 години само Балерини и Водолази , те са по 1 човек на Година . Как не го е срам да плещи глупости на търкалета . Само да спомена един ФАКТ - този *доцент* фигурира с подпис за Отмяна на Закона за Забрана на ГЕЙ Пропагандата в Детски Градини и Училища .
98
1
 
38
 
! Отговори
Да попитам преди 2 седмици
Какъв процент от ромското "малцинство" в България работи, плаща данъци, ток, вода и т.н?
97
1
 
16
 
! Отговори
ДО Ехооо преди 2 седмици
франция има над 50 работещи реактора, най-първо да се подчертае! А ние духаме супата... можеш да видиш в euenergy . live
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кенет Мартен: "Благодарение на сигурността, която дава НАТО, България днес процъфтява". Днес в ЕС и НАТО ние българите живеем най-добре. В Германия и Люксембург имотите паднаха с 10% а в България скочиха с 16%, българина забогатява, купува имоти, разпива на Халкидики в баровете, върти западна кола и прави тапи по магистралите, заведенията са пълни, стотици хиляди Българи ходят да почиват в Гърция.
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Произвеждаме също и много излишни док. и доц...
94
16
 
16
 
! Отговори
47736 преди 2 седмици
И като премахнеш привилегиите на военни и полицаи кой ще отиде да работи в тези системи, ти ли ? То и с привилегиите и заплатите, които вземат днес все търсят кадри и тук таме някой се излъже, а като ги премахнат забрави, че някой ще отиде само заради ранното пенсиониране и заплатата, която всяка касиерка от Кауфланд взема. От къде ви намират такива умници незнам. Явно тези глави ги носите само за да пазите равновесие иначе щяхте да пълзите.
93
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
каква фалшива система
92
2
 
26
 
! Отговори
Въпросчета преди 2 седмици
Тези експерти запознати ли са, че в България е по лесно да си неработещ и незаконен, отколкото работещ и да спазваш законите? Ако имаш незаконна къща живееш в нея и никои не те закача, защото ти била единствена. Тя е построена преди 10 години, а си на 50 но тя ти е родна? Не плащаш нищо и нищо не могат да ти направят, защото се водиш социално слаб гласуваш. Ти си работиш в сивата икономкиа и държавата ти поема тока, отоплението и ти дава по мако храна. Ти купуваш тонколони и по цяла нощ купон.
91
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още по-лошо : вече над 50 години произвеждаме болшевишки кърлежи, пиещи кръвта на майка България и наричащи себе си "политическа класа" !