Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират

Внесли сме 25 000 работници от чужбина
29 авг 2024 11:58, Петър Бойчев
128
Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират
Снимка БГНЕС

През 2023 г. България е издала разрешение за работа на 26 000 работници от чужбина. През 2024 г. до момента са издадени 25 000 разрешителни, вероятно до края на годината бройката ще надхвърли 30 000.

Това каза в студиото на OFFNews Тодор Батков-младши. Той е собственик на една от най-големите агенции за внос на работници от трети страни. Всички тези хора са получили разрешение, след като се докаже, че за поста няма нито един кандидат българин.

"Българин готвач за заплата 3500 лева чисто не може да се намери. Затова ресторантите все по-често търсят готвачи от Турция. 4500 лева е заплатата на кофражист и повечето професии в строителството.

Като се добави това, че работодателят осигурява жилище и храна, често се оказва, че чужденците у нас могат да изкарат повече, отколкото в Германия и Австрия.

Другата причина е ефективността. На българска бригада зидари средно се пада по 6 до 8 квадрата зидария на ден. Дойдоха няколко бригади зидари от Турция и направиха 28-30 квадрата на ден. На 14 метра стена турците имаха 2 милиметра отклонение. На 4 метра стена българите имаха 6 сантиметра отклонение.

Накрая, след три месеца, тези бригади си тръгнаха от България със 9-10 хиляди евро. За съжаление, има и лоши примери - работодатели, които не изплащат заплати, които принуждават работниците да работят по 12-16 часа, които ги настаняват в мизерни условия", казва Батков. Затова той настоява да се въведе лицензионен режим за фирмите, които внасят работници.

Сега всеки зарзаватчия, без никакви специални разрешения, може да започне да внася работници. И защото търсенето е голямо, все повече се изкушават да го направят, а често стават съучастници в мрежа за трафик на хора. Особено от бившите съветски републики има хора, които ползват разрешенията за работа като трамплин за емиграция в Европейския съюз, казва още Тодор Батков.

Най-голям брой работници в България са дошли от Узбекистан, почти същата е бройката и от Турция. Конкретно фирмата на Батков работи с 24 страни, най-вече Турция, Непал, Мексико и Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Политикв бг за под 100к на седмица подкопи не се намира
83
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дядо беше майстор. Всички фасади в центъра. от 30-те и 40-те. Всички обекти от соца. Силози, пивоварни, водохващания, хотели, сгради. За вътрешно мазане - направо с таблата, без мистрия. Точна ръка. После само остъргва с мастара и всичко перфектно. Всички искали в неговата бригада. От 13 до 62 години.
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако става дума за истински готвачи и за тези пари няма да намериш. Защото са малко и са търсени. И за строителите е същото. Има такива, които искат да е качествено и бързо, че трябва да продават и да взимат кинтите на момента. Е такива трябва да плащат повече за заплати.
81
1
 
41
 
! Отговори
Чалгар преди 2 седмици
Бате, за такива като теб на запад си имат термин-непо бебе, демек, дете на известни и богати родители. Цункай ръката на тати и не ни занимавай с великите си мисли. За теб 4к може да е вечеря с куха лейка тип Диона в изсмукан от пръстите ресторант, но за много хора е заплата мечта!
80
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верно ли е....и къде я дават тази заплата хахаха
79
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Завист, злоба и разединение, това е българския народ. Вместо да се радва на успеха на съседа си и да се поучи от него, той гледа да му прави мръсно. Ще се заяде, как е паркирал джипа и се налага да направи една маневра и половина за да излезе, ще мине и дори ще му спадне или спука гумите, щото кой е тоя, че да кара такава кола. Мъчно ми е, но е факт. Управляващите ни го казаха отдавна - такъв ни е материала и започвам да си мисля, че има много истина в това за съжаление.
78
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е факт! На никой българин не му се бачка.
77
4
 
41
 
! Отговори
Личен опит преди 2 седмици
Отидете до най-близкия строителен обект и вижте работниците. Окъсани, небръснати и обрасли като битници. Вероятно да не привличат вниманието на данъчните. Бях надзор на сграда в центъра на София, дори сандвичът бе лукс за повечето. Пиеха кафе и пушеха за да убият глада. Да, може някои да са получавали 4 500 лв. Годишно.
76
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайде моля ви се, никой нормален човек не вярва на тая абсурдна статия. То ако беше така всички щяхме да сме готвачи и строители
75
4
 
32
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
ами кат нема за 4500лв давайте по 9000лв еле е пазарна икономика
74
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моля, в строителството не говорете за българи, а за ***. Пазарят се и сиганят, работа не вършат, само претенции!
73
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По тия кулинарните състезания по телевизиите ходят хора с всякакви професии и много от тия в топ 10 които остават накрая са на задоволително ниво, че да ги взема за чираци в ресторанта ми. В днешно време почти всеки може да е готвач, стига да иска. Информация има много, да си намериш рецепти, тънкости и технология не е сложно. Всичко друго идва с опита. Тези думи за заплатата са пълни глупости.
72
3
 
14
 
! Отговори
Тодор Батков-младши преди 2 седмици
Ей богу мноооу съм ***.
71
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът иска работа в офис с климатик, бюро и чекмеджето с парите да го удря в шкембето.
70
23
 
2
 
! Отговори
Батко преди 2 седмици
Аз още кисна в америка със 500 000 долара годишен доход. Пътуваме с яхтите и не ни пука за бившите българи , антибългарите и подобни маймуни. Работим за България.
69
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сигурно никой не му влиза в офиса на агенцийката и си е платил на днес-а за статийка с цинична реклама.
68
4
 
14
 
! Отговори
Loyko преди 2 седмици
Ние да се молим да няма като земетресението в Туркие,че тогава половин България ще се срути.
67
0
 
22
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
Лъже
66
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Туй гомно забило ли е един пирон през живота си или така се е родило директор.
65
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТОДАТЕЛ Е РАБОТОДАТЕЛ ИЗЗЕДНИК.