Овчаров откри на Перперикон олтар за жертвоприношения

Находката е от римската епоха
4 сеп 2024 10:32, Петър Бойчев
17
Овчаров откри на Перперикон олтар за жертвоприношения
Снимка БГНЕС

Олтар за жертвоприношения от римската епоха беше разкрит при археологическите разкопки на Перперикон, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров.

Култовото съоръжение се е използвало до 3-4 век. Изсечено е в скалата и представлява два басейна - голям и малък с отверстия. Според Овчаров римляните са пренасяли жертви, чиято кръв се е стичала в големия басейн на олтара, след което е попадала в малкия.

"Знаем от древните автори, че траките са извършвали кървави жертвоприношения, но не са описани детайли. За сметка на това имаме подробно описание как са го правили римляните", каза проф. Овчаров. Според него преди ритуала жреците са обличали бели дрехи.

"За жертвени животни са били подбирани здрави и хубави екземпляри. Преди ритуала били поливани с вино, вода и счукан лимец. Убивани са били край олтара с чук или брадва, а кръвта е изтичала върху него. Изваждани били вътрешностите на животните и по тях гадатели са предсказвали бъдещето", разказа проф. Овчаров. Според него разкритият олтар вероятно е бил предназначен за обществени жертвоприношения. Имало е и частни олтари в домовете на римляните.

В близост до римския олтар археолозите са разкрили и втори, който е по-стар и е използван от древните траки. Той е изсечен в скалата преди около 3000 години в края на бронзовата и началото на желязната епоха. Според проф. Овчаров тракийският олтар е от типа "шарапана" и е бил предназначен за направата на свещено вино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Влезе в сила нов стандарт за детските столчета в колите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Безумие преди 1 седмица
Открил Овчаров, ама другия път. Открили са го черноработниците. И какво като са открили поредните камънаци? Другите народи имат дворци с позлата и имат какво да покажат на света, а ние - дълбаем земята и само камъни стърчат тук там. И започват съчиненията на ей такива , дето си направиха и професурата с измислици.
11
1
 
2
 
! Отговори
учЕн преди 1 седмица
Това за шарапаната на траките много ми харесА. А професОра пак е чел списание Космос преди да говори пред медиите за поредното научно откритие.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хм. Интересно! Може ли вяряащите да правим жертвоприношения там, сега?
9
0
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 1 седмица
Животинските скелети имат доста голяма прилика с човешките от снимката.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българския Инди Джоунс се наака
7
2
 
7
 
! Отговори
пфу преди 1 седмица
"шарапана" е турска дума. Как може да използвате за тракийско светилище чужди думи и то на поробителите ни!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кво ? Вади червата на агънцето или теленцето разглежда ги и ходи да чукне майка си или брат си на задна. Да ви пикая на цивилизацията извратена.
5
1
 
12
 
! Отговори
Фикси преди 1 седмица
Овчаров му дадоха нов Форд и Траките станаха Римляни..... Само дето траките няма кой да ги защити а Римляните са евроатлантици....
4
1
 
10
 
! Отговори
РАМЛ Първи преди 1 седмица
В жертвопринушение са принасяни вегани - това се потвърждава от счукания лимец :))
3
1
 
7
 
! Отговори
Шиши преди 1 седмица
Мога да доставя голямо количество отцепници за жертвоприношения! Хляб и зрелища, и доволни плебеи дагоева, но в наши дни зрелищата са по-евтини!
2
6
 
9
 
! Отговори
бл преди 1 седмица
"Олтар за жертвоприношения от римската епоха..." Защо повтаряте като папагали "римска епоха". В България в културно отношение може да се говори за "римска епоха" също толкова и като в Австралия. По това време в България е имало напреднала култура и ако може да се говори за културно влияние то е от Балканите към Рим. Не случайно точно в този период Рим има много тракийски императори.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Археолозите откриват какво ли не, но никога злато.. златото в джобовете..