Приложението е-Здраве е удобно, но не най-важното

Иван Димитров: В България ни лекуват политиците и чиновниците
4 сеп 2024 12:00, Анисия Иванова
8

Започна синхронизирането на здравните досиета с мобилните телефони на пациентите чрез приложението е-Здраве. Досието е напълно персонализирано и ще напомня на своите потребители чрез нотификация, в зависимост от техните индивидуални характеристики какво им се полага в рамките на профилактичните прегледи, покрити от Здравната каса. По този начин ще се повиши здравният статус на пациента и неговата лична отговорност към здравето.

"В момента не може да се разбере твоето лечение през какви етапи е преминало, едно електронизиране е по-добре, друг е въпросът как ще се случат нещата", коментира председателят на Български пациентски форум Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Има изнесени пунктове, които да улеснят пациентите при синхронизиране на здравните досиета с мобилните телефони.

"Това, което хората трябва да знаят, е вариант чрез сдвояване в Касата, от НАП да се вземе код, който може да се провери през компютър. Доста голям процент от хората няма да го направят, тъй като не са достатъчно  компютърно грамотни", заяви Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR той даде пресен пример от своя личен живот.

"Вчера проверихме какво се е случило със съпругата ми, която лежа преди 10 г. в болница. Виждаме толкова много изследвания, които уж са направени за усвояването на тези пътеки, а реалното лечение знаем, че не е било такова. Когато видим, че има такъв проблем кой ще отговаря за това тези болници да понесат своите наказания?", попита гостът.

Като важна стъпка за хората с хронични заболявания той посочи скъсяването на пътя за издаване на протоколи, с които да могат да проведат навременно лечение. Според него ако има политическа воля, нещата могат да се случат за 24 часа.

"Здравеопазването е политика, отдавна в България ни лекуват политиците и чиновниците, не ни лекуват лекарите. Това трябва да е доста обидно за лекарите. Някой да се възползва от липсата на лекарства, има интерес, той е свързан с политиците ни, които ни управляват 30 г. А хаосът в здравеопазването е угоден на част от политическия елит", убеден е председателят на Български пациентски форум.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Влезе в сила нов стандарт за детските столчета в колите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Грую преди 1 седмица
И като видя че са ми отчитали изследвания и са крали пари какво от това? Ако се оплача на Здравата Каша ще ми намалят здравните вноски? Най-много да ме влачат по съдилищата докато се разправят с лекарите.Никакъв смисъл няма от това приложение. Само информационно обслужване са усвоили едни милиони.
7
0
 
6
 
! Отговори
Лило преди 1 седмица
Измислено пък електронен подпис иска. Наясно ли са че този подпис важи определен срок??????????
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влязох в сайта на нзок и о, чудо... Всички данни си ги има и там...
5
0
 
8
 
! Отговори
К9 преди 1 седмица
Поредната недомислица, с която просто са усвоени едни пари за разработка и поддръжка на някакво приложение. Питам колко хора имат електронен подпис и колко хора ще отидат до здравната каса да до вземат код за достъп? Сещам се за поне 5 други начина всеки да има сигурен достъп до здравните си данни и нито един от тях не включва КЕП и разни кодове от НЗОК.
4
5
 
1
 
! Отговори
Мар преди 1 седмица
До Анонимен 2 - ел. подписът е 4лв. за година и е голямо удобство за комуникация с всички институции, а не само да си зяпа човек здравното досие.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предпочитам да умра безплатно без лекарска намеса.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Можеш да си виждаш пациентското досие без да даваш 20+ лв на година за електронен подпис. Това е! Какви са тия дълбоки разсъждения за здравеопазването, за това какво не работело какво не ?!?
1
0
 
11
 
! Отговори
Рамирес преди 1 седмица
Тъкмо си го свалих, нямало уж електронен подпис- регистрирайте се еди къде си с електронен подпис ми изписа и го изтрих. Пълни глупости