Влезе в сила нов стандарт за детските столчета в колите

В продажба ще се предлагат изделия само по тези изисквания
4 сеп 2024 11:44, Петър Бойчев
17
Влезе в сила нов стандарт за детските столчета в колите
Снимка БГНЕС

От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини вече е  разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт, съобщава онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Сред основните предимства на изработените по новия стандарт за безопасност детски столчета е, че задължително се изпитват при страничен удар при 24 км/ч, а при тестването им (за разлика от това на предходния стандарт R44/04) се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре деца от шест седмици до 10.5 години.

Също така е въведено задължително монтиране с ISOFIX система, която осигурява значително по-надеждно захващане на детската седалка за тази на автомобила. Друго преимущество на произведените i-Size стандарта за безопасност столчета е, че са базирани на височината на детето, а не на теглото му – както е при по-стария R44/04 стандарт.

От съществено значение е и това, че новите столчета задължително остават обърнати в обратна на движението посока, докато детето навърши поне 15 месеца, тъй като се счита за по-сигурно и безопасно.

Детските столчета по най-новия стандарт се разпознават по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета на продукта трябва да откриете информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност.

За поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX. За произведените след 2011 г. автомобили това е стандарт, а за по-старите може да се добави. Независимо от всичко, преди да закупите седалка i-Size, проверете дали ще бъде съвместима с леката ви кола. Тази проверка може да се направи при производителя на столчето или в документацията за модела на вашия автомобил.

И след 1 септември ще можете да продължите да ползвате детската седалка от по-стария R44/04 стандарт, ако все още е подходяща за порастващото ви дете, без това да е нарушение и да се санкционира. Търговците обаче няма да имат право да продават столчетата от този стандарт, а само следващото поколение – i-Size.

Важно е да се знае и че след претърпяно пътно-транспортно произшествие, столчето вече не се счита за безопасно. Това е отчетено в действащите стандарти за тези изделия, предупреждават от „Ние, потребителите“.

Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона при липса на съответните системи за безопасност в автомобила при превозване на деца, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Всеки може да види здравното си досие с мобилния си телефон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Отново лобиране за наши фирми.
14
0
 
2
 
! Отговори
До Хейт преди 1 седмица
Браво пичччага - много добре го написа,право в десятката. За съжаление обаче си МНООООГО прав!!!!
13
0
 
2
 
! Отговори
Чудят се преди 1 седмица
Какви изисквания да измислят за глобяване.Добре че нямам дяца та и със тях да бера дертови
12
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 седмица
Още по-добре. Ще има по-малко смукачи на социални помощи.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно за вас е проблем да осигурите максимална безопасност за децата си.Голям вой, голяма драма.
10
1
 
3
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Новият стандарт е само за българи. Останалите имат права.
9
1
 
4
 
! Отговори
Алъш-вериш преди 1 седмица
Когато не трябва да си сменяте регистрационните табели (номерата) и да си слагате допълнителни филтри - ще тр. да си купувате нови столчета )))
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само да попитам това столче задължително ли е за братята ни роми дето по селата се возят по 8-10 души в ръждясал и изгнил Опелл Астра дето е на 35години,дето е без гражданска отговорност и ГТП и го шофира Асанчо без книжка и на 16г. вече чака второ дете, или глобите и данъците са само за българи?!?!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С манекени е лесно да си измислят нови стандарти. Изкуство е да успееш да накараш децата да си сложат колана.
6
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
До Анонимен2. Нали пишат, че може да се ползва това столче, докато отговаря на "габаритите" на детето.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти не можеш да ги накараш да сложат НЯКАКВО столче, а седнали нови стандарти да налагат силово.
4
1
 
10
 
! Отговори
в ЕСССР преди 1 седмица
Единствените 2 Позволени БезУсловно Неща - са Аборта, т.е. да Убиете Абсолютно БезЗащитен Човешки Живот и да си Смените Пола! тези 2 неща, дори се Приветстват и Аплодират!!
3
1
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
това е "Зелената" им Политика - Китай ще ти Произведе Ново и още 1000-да нови Милиардера ще се Появат в Китай - знаеш ли, че в Китайският Парламент вече няма Човек да не е Милиардер в Бенджаминки, не в Юани!
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да обобщим значи..... Аз оня ден съм си купил столче за 600-700лв примерно и сега държавата и ония kpeтени от Брюксел ми казват да го хвърля в кофата, щото не отговаряло на новия стандарт и да си купя ново, щото иначе ще ме глобят и ще ми вземат 12точки!!!! Евалла България машшала евросъюз!!! Чудят се как да мъчат народа!!!!
1
3
 
16
 
! Отговори
Боже Мили преди 1 седмица
това е Западната Свобода и Демокрация - всичко Забранено, само това което Изрично сме Позволили - стигна се до там, че дори Крушката с НаЖеЖена Жичка - беше Забранена и Заменена с Канцерогенни Произведени в Китай ЛЕД крушки!!