Всеки може да види здравното си досие с мобилния си телефон

Информационната кампания за достъп до него продължава
4 сеп 2024 09:23, Анисия Иванова
27
Всеки може да види здравното си досие с мобилния си телефон
Снимка: МЗ

От днес мобилни екипи в молове и паркове ще помагат на всеки желаещ да види здравното си досие с мобилния си телефон.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще посети лично пункта пред Националния дворец на културата (НДК – централен вход), за да се увери в безпрепятственото протичане на процеса, съобщиха от здравното ведомство.

Междувременно от началото на седмицата над 1100 души получиха съдействие в изнесените пунктове в София, Пловдив, Благоевград и Монтана, както и във всички офиси на регионалните здравни инспекции (РЗИ), регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) и „Информационно обслужване“ АД.

Днес и в четвъртък доброволци от Българския червен кръст ще се включат в кампанията и ще раздават информационни материали за мобилното приложение, което позволява с един клик да контролираме системата, проследявайки данните за извършени прегледи, изследвания, хоспитализации и всички здравни записи на наше име и името на децата ни.

Най-важното, което трябва да знаят желаещите е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да го инсталират предварително, което се случва напълно безплатно от Google Play или App Store. Освен това те трябва да носят със себе си лична карта. Не се изисква да притежават личен електронен подпис (КЕП), както досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: МЗздравно досие
Още от Общество
Експерт: Продажбата на електромобили у нас остава ниска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бре кво здравно досие ,аптеките са празни евтините лекарства ги изнасят ,а скъпите за по сто лева кутията ги има в изобилие ,здеавна каса спонсорите частните болници с милиарди ,а за общинските пари няма ,има частни болници които вземат на ден 40 лв ,там телкивете не важат ,а в държавната. болница е 5.80 на ден
21
0
 
3
 
! Отговори
Надзирател преди 1 седмица
Ама колко лесно вкарваме овцете в дигиталния концлагер, само отваряме вратата и те сами влизат. хи хи хи
20
0
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 1 седмица
НЕ знам с тези здравни досиета..... Не е добре работата ...... НЕ видяхте ли как изтекоха данните от НАП и наказани нямаше - а данните ги има половин свят вече.... Искаме ли и здравната ни информация да е налична в половин свят???...???
19
0
 
4
 
! Отговори
ceneto преди 1 седмица
разкарването до така наречените пунктове също е безсмислено,защото няма да свършите това което се предполага, ще ви направят регистрация ръчно, но няма да имате парола за достъп, тоест ако си смените телефон или излезете от приложението(разлогнете се) не може да го ползвате, трябва пак да посетите РЗИ РЗОК
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак иска КЕП що лъжете че е без КЕП :)))
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гербавата калинка пак отчита дейност.
16
0
 
7
 
! Отговори
ceneto преди 1 седмица
оправете си новината, не губете времето на хората, дори на страницата пише че не може без ел. подпис https://his.bg/ezdrave/ * Предстои въвеждането и на други сигурни методи за вход в електронното пациентско досие.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ездраве! Всичко хубаво, но за да не се регистрират масово хората, трябва задължителен електронен подпис. Същия искат и за подаване на он лайн декларации и други. Защото знаят, че много хора нямат такъв, а ако свободно може да се регистрираш ще трябва бая народ да уволнят и леличките по гишетата няма да имат работа. Разбира се всичко е замаскирано под предлог да ни защитават личните данни, дето всички ни ги имат.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както и всеки връзкар!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко хубаво и да се промитра, но автора да беше споделил и кое приложение да си инсталирам. Полвинчата работа...
12
0
 
9
 
! Отговори
ceneto преди 1 седмица
До Този Който това е така още от преди месец, нямам никаква промяна, без ел подпис не може да продължиш напред, защо трябва да търся някаква палатка в която да ми обяснят как да си инсталирам електронно приложение
11
1
 
19
 
! Отговори
Този Който преди 1 седмица
Смешни и жалки са нашите институции. Сега се пробвах да се регистрирам. Не става. И системата ИСКА електронен подпис. Но не работи. Имам Евротръст на телефона. Получавам заявката, подписвам и.....his.bg дава грешка. Пълна пародия!!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кое е това приложение, което трябва да свалим?
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не се вразвайти.всичко е сас цел да контролирват масити нов световен ред.а масата на балгаринат никои не може да я контролирва и няма право заштото тои там се храни тя е свещтенна.това е дигитално робство.несе вразвайти.отворити ли го един пат зпоачват да ви следят.
8
0
 
17
 
! Отговори
ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ преди 1 седмица
по правилно е 'Всеки може да МИ види здравното досие'
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз имам подобен достъп през нета чрез НЗОК и ПИС вече над 5-6 години. Пак някой открил топлата вода!
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да се влиза в системата и с електронен подпис за 20тина лева. Много е удобна и практична между другото.
5
0
 
5
 
! Отговори
ПриРазвода онзиРазвя преди 1 седмица
медицинския й картон, с който явно се беше сдобил слад като друга жена го е поискала от регистратурата и оттам са й го дали без да поискат документ за самоличност. Трима лъжесвидетели се заклеха, че по времето, когато е забременяла нейният съпруг уж вече не живеел с нея, което не е вярно. И съдът прие за нейна вина това, че е забременяла и после е махнала детето и не може да представи убедителни доказателства, че е забременяла от мъжа си. Онзи дори не й върна пръстена на прадядо й от 19-и век.
4
1
 
10
 
! Отговори
Ще има ли начини преди 1 седмица
да се наднича в чужди здравни досиета? Чрез хакер сигурно ще може. Пиша това, имайки предвид гадна история от студентските ни години. Алчен и непочтен младеж успя да влезе в стабилно семейство още във втори курс. Получи много и все скъпи подаръци от тъста и тъщата, но го спипаха в поредица от изневери още през първата година от брака и го натириха. Момичето беше вече бременно, но реши да направи аборт след като разбра, че напускайки нейния дом онзи направо е заживял с друга. Обаче при развода
3
6
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
А кога ще отпадне хартиената здравна книжка?