Над 50 хил. българи годишно са покосени от инсулт

Доц. Калпачки: Възрастта не е критерий
5 сеп 2024 12:33, Инна Ангелова
11
Над 50 хил. българи годишно са покосени от инсулт
Снимка: Pixabay

Доц. Кирил Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна”, обясни, че възрастта  на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти.

Специалистът-невролог беше сред организаторите на конференция за лечението на заболяването, което годишно засяга около 50 хиляди българи. Страната ни е на челно място по смъртност в Европейския съюз.

“Ако бъде създаден регистър на пациентите с инсулт, ще може да се контролира кои болници у нас провеждат съвременно лечение”, обясни доц. Калпачки в предаването "Преди всички" на БНР. По думите му регистърът е необходим и за проследяване на пациентите след острата фаза на заболяването. Към момента това проследяване е изцяло пожелателно, посочи специалистът-невролог.

"Изцяло в рамките на съответния център който, ако иска кани пациентите си, или ги вика да види какво е станало с тях и какви мерки могат да се вземат, или просто ги оставя в амбулаторната практика, при което центърът или колегите, които са го лекували, губят всякаква връзка с това какво се е свършило".

Доц. Калпаци допълни, че при остър инсулт поне един до двама от 10 губят живота си в първите 1-2 денонощия и призна, че има проблем с криене на свободни легла, за да не се поемат такива пациенти. Според него обаче това се случва основно в София. В останалата част от страната болницата, която поема такъв случай, е една - най-много две в града, уточни той.

"Факт е, че особено в извънработно време - следобед, след петък на обяд, до неделя, по празници, пациенти с инсулт се приемат в 1-2-максимум 3 софийски болници. Не е справедливо, защото напряга тези екипи, напряга възможността да се оказва адекватна помощ и доста изкривява усещането на хората, че всъщност могат да бъдат обслужени в европейска столица по европейски начин през XXI век”, каза още специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: инсултпациенти
Още от Страната
До 10% по-евтино ще ни излезе зимнината тази година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
американеца преди 1 седмица
наливат с е нови и нови средства всяка годин а и здравеопазването е зле ,нещо като образованието дигат с е заплати а неграмотноста расте -сбъркан а страна сме и това е-никакви реформи не с еправят в секторите само статистика -смо като видиш кой несменяемия шеф н а синдиката н а даскалите другото е ясно -удобни хора за изборите
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боцкането е критерий.
7
1
 
3
 
! Отговори
Испания преди 1 седмица
До Анонимене най-дълголетната нация в Европа- топ храна ,топ здравеопазване, спокоен начин на живот- противоположното на България
6
3
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Предвид факта, че всеки мърда на 5м с кола и си седи със запалена каруца, отоплява се на въглища и прочие, точно кое искаш да се подобри?
5
1
 
10
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 седмица
Натровени сме с най-долнопробните медии в Европа,затова сме първенци по болести.Най-вредна е телевизията,само политика в новините,за разнообразие някое убийство.За разпускане-реклами с дамски превръзки,диария или запек.В мрежата поне си избираме, какво да четем.Че тъй де.
4
2
 
8
 
! Отговори
гребав преизбирател преди 1 седмица
от времето на император Тикварий Страната ни е на челно място по смъртност в Европейския съюз а и по бедност и болнавост
3
3
 
6
 
! Отговори
КЪДЕ СА преди 1 седмица
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ 15 Г. ЗАБРАНА НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО! НАЛИ ТРЯБВАШЕ ДА ПАДНАТ ИНФАРКТИ, ИНСУЛТИ И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ! НИЩО НЕ СЕ СЛУЧИ, НИКЪДЕ НЯМА СТАТИСТИКА НА ПОДОБРЕНИЕ. ПОДОБРИ СА САМО БИЗНЕСА НА ВЕЙПЪРИ, ТАРИКЕЙТЪРИ И ДР.
2
1
 
2
 
! Отговори
аа преди 1 седмица
още наливаите на ОПЛ тата пари, кражба на ресурс !
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами вечни хора няма, но големия стрес и некачествената храна в България определено дават своето отражение! Като сложите и хвалбите на бай ви Г*а*ня че "вода не пиел да не му ръждясат червата", и ей ти го резултата... В Япония, Гърция и Италия защо масово живеят по 100 години? Малко стрес, доста рибни ястия, и спокойствие покрай морските брегове!