Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България
118
Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 139 години от Съединението. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя.

По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември същата година, като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 г.-5 април 1886 г.) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Съединението ще бъде отбелязано с различни мероприятия в страната

Кулминацията е тържествената проверка-заря тази вечер на площад „Съединение“ в Пловдив.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, в 20:45 часа ще произнесе слово. В честването на Съединението в Пловдив ще участва и служебният премиер Димитър Главчев.

139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено с участието на представителни военни подразделения.

В София Съединението ще бъде отбелязано пред мавзолея - костница на княз Александър Батенберг с участието на представително военно подразделение от Националната гвардейска част. Ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще работи с обичайното си работно време и входни такси и специално за своята публика Музеят ще покаже знамето, под чиито дипли на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват, преди да тръгнат, а думите върху него „Съединение или смърт“ ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Съединението
Още от ЕС
Не е сигурно, че жилищата ще поскъпват след влизането в еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 1 седмица
Чак тук ли завряхте статийката за най-спонтанният български национален акт в съвременната ни история ?!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да припомня, въпреки словесните еквилибристики за някакви си "освободители". На 5.09.1944 Юдашвили (Син Юдин) най-вероломно обявява война на независима и неутрална държава с правителство избрано от народа. Без да сме имали никакви военни провокации към СССР и поддържащи дипломатически отношения. Същия ден съветския ботуш започва окупацията. Но не само това. На България са отнети изконни български земи - Беломорска Тракия и Македония.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спомням си по времето на Соца една млада красавица с пионерска вратовръзка на шията гледаше по телевизора патриотични програми и постоянно си оправяше с гребен прическата на косата. Попитахме я защо постояно си оправяш прическата? А тя се усмихна и ни каза: Понеже ме наблюдават от телевизора! Пак я попитахме: А от къде знаеш това, че от телевизора те наблюдват какво правиш? И тя отговаря: Това ни го каза Учителката по комунистическо възпитание!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник "Русь" думите, изразяващи концепцията на руския панславизъм: "Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!" .... ще допълня към последното изречение: те трябва да бъдат погълнати от монголската нагайка - русите!
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българи Ний трябва да пазим нашата Фактическа Историческа Българска Истина, а не да учим Открадната от не Българите Историческа Истина! Примерно че "Скитите" били дошли от немай си къде! Айде бееее ..та те скитите са си от панти века едно от българските тракийски племена и са си пиели в Тракия Ракийка на трапеза по полята с нашата народна кака Сийка!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Нищо ново под слънцето. Пътят на Русия към Цариград значи за нас политическа смърт.... ако русите влязат още веднъж в България, под един или друг предлог, то те вече не ще излязат. Ний трябва да разберем, че опастността за нас иде от Русия и към нея трябва да водим една систематическа отбранителна политика, като се опираме на всички враждебни ней елементи. В разбирането на тази политика е спасението на България с голямото мнозинство на българския народ." Кръстьо Раковски
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръзния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България.
59
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Честит Празник на всички! Бъдете здрави, обичайте се и пазете България!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние полуидиотите заедно с много още полyидиoти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цял свят, хора, които не бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благодарение на борби, само московците стоят настрана и викат: "Стрижано е!" - Необяснимо. Царуването на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостническото право може би са от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверовеИдиоти. От друга старана пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото йората искат да ни направят москоски развратници!
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за пръв думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра и на Николая, които ни говореха: "Ще плачете за зеленото парцалче" Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
>>> Кой прибра под свое крило всиките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В.Н.Събрание, за незаконни с единствената цел да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: "Дойдете и ни спасете". Русия, наща фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
>>> Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовитеИвагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по този начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз иден развратен черкезин - Миргели? >>>
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
>>> Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна дкняза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще бъдат непокътнати и България ще да цъфти и вирее? >>>
52
1
 
2
 
! Отговори
Пак за онзи подпис преди 1 седмица
Пак До Angelov, Valve Corp - Каква е цената на онзи подпис в човешки животи? За всеки убит германец са разстрелвали назидателно по 100 мирни граждани, а за всеки ранен - по 50 човека. В Югославия жертвите, вкл. и партизаните, са около 1 милион. Колко жертви падат в България от 1941 до септември 1944 г., благодарение на това, че комунистите насъскват българи срещу българи? Около 3 хиляди! А можеше да минем даже и без тези жертви!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствената адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойно поле? >>>
50
0
 
2
 
! Отговори
За онзи подпис преди 1 седмица
До Angelov, Valve Corp /19, 20/ - Мислителю! Хайде да си спомним от какво беше спасена Блгария благодарение на онзи подпис от 1 март 1941 г., вследствие на който нашата страна се присъединява към Тристранния пакт. През април 1941 г. Вермахтът обявява война на Югославия и я прегазва за няколко дена. Гърция, с помощта на Великобритания се бие с Германия от 6 до 27 април 1941 г. Ние колко ли дена щяхме да издържим?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой прави разделението на българи със забиване на кол? Кой? Кой прави разделението на българи на русофоби и русофили, чрез избиване по концлагерите след 1944г? Кой? Кой прави раделението на българи на туркофоби и туркофили? Кой? Едни и същи Азиатски Путурници. Каква е разликата между Осман Паша и Сталин Паша - никаква! Е как да няма разлика - има! Едните чрез Забиване на Кол, Другите чрез избиване по Концлагери!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До На 6-ти Септември - "Фашистка" България никога не е съществувала. През 30-те години се правят някакви опити да бъдат създадени малки фашистки партийки, но те нямат никакво влияние във вътрешната ни политика и не се ползват с популярност
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Angelov, Valve Corp 31 Ти имаш ли поне най-малка представа какви ги е вършил Чингис хан? Или в медресето не ви преподават такива неща?

Спонсорирани публикации