Пропаганда в училище? Тревожи ли се наистина обществото?

Близо 40% от сънародниците ни обезпокоени от потенциална пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация
16 сеп 2024 19:00, Красимир Ангелов
38
Пропаганда в училище? Тревожи ли се наистина обществото?

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие има сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност, непознаване на проблема и липса на информация предпоставят възможност от поляризация. Това показва специално национално представително проучване, проведено от "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на БНТ в навечерието на първия учебен ден.

Теренът на изследването е в началото на септември. Интервюирани са 802 пълнолетни българи по метода "лице в лице".
 
Обществото у нас е по-скоро разделено в опасенията си за наличие на пропаганда на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища. Запитани 39,1% от българите в национално представително проучване споделят, че имат подобни притеснения. Близо една трета от респондентите (32,2%) обаче заявяват, че не се тревожат за такава пропаганда в училищата у нас. Още близо трийсет на сто (28,7%) пък отговарят, че изобщо не са чували или отричат дебатите около законодателните инициативи в Народното събрание да са стигнали до тях.
 
Допълнителен въпрос, насочен директно към нагласите към българските учители, затвърждава разделението по темата в обществото ни. 36,8% от анкетираните казват, че имат притеснения, че българските учители извършват пропаганда на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация. 27,6% казват, че нямат подобни тревоги, а значителен дял от 35,6% споделят, че не са чували за такъв тип проблем.
 
Значителните дялове, свързани с колебание и незапознатост в отговорите и на двата въпроса говорят за необходимост от по-широк обществен дебат сред всички обществени групи и заинтересовани страни, ако обществото ни иска да избегне превръщането на разделението в по-остра поляризация. Макар и нагласите, регистрирани в проучването да не насочват все още към извода за нарушено доверие към училищата и учителите у нас, подобна опасност съществува, ако темата се превърне в център на предизборни кампании и политически PR, отчитат социолозите.
 
Сред по-разтревожените и на двата въпроса са хората между 30 и 65 г., където дяловете на опасения по темата достигат до около и над 40 на сто. Отговорите „притеснявам се“ намаляват като дял с възрастта, но и сред най-възрастните респонденти. Прави впечатление по-високия дял на мнителност и сред мъжете, жителите на столицата и големите градове, както и сред висшистите. Макар и не с голяма острота, открояват се и видими разлики в електоратите на различните партии, а очаквано по-притеснени са тези с консервативна насоченост.
 
Изследването е проведено между 28 август и 5 септември 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Образование
Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 1 ден
Е те тия една грета дето не се страхуват, явно не са чували за жабата, сварявана бавно. Същата работа, както вече трета година сваряват Путин. Отдавна прекрачиха червените му линии, но той не забелязва, защото няма рязко събитие, което да промени нещата. А тоя 30% дето изобшо не са в час...ето заради такива родители България е треторазрядна държава! Хора без позиция!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всяка пропаганда на каквото и да е повече от тревожна. Децата попиват като гъби. И не могат да отсеят. В училище се учи, научават и усвояват основните необходими неща. Това, че има сбъркани хора не осъзнаващи какво имат на чатала си е техен проблем, а не на мнозинството.
24
6
 
0
 
! Отговори
Говорит Москва! преди 2 дни
Другари русофилстващи псевдопатриоти (може и да са , само че руски), не ни разсмивайте с вашите примери... ,,Гласове"? Ами че по-добре направо да посочите като източник РИА ,,Новости"; не че не е буквално точно така. Чии ,,Гласове"? На Волгиновци, Дачковци и под.? Как пропуснахте ,,Поглед.инфо"? Ето, това е пропаганда! Прокремълска, путинска, зловредна! И най-лошото е, че в нея се смесват истини, полуистини и откровени лъжи. Въпросните брошури нямат нищо общо нито с МОН, нито с училището.
23
7
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 2 дни
Отиди в някое училище и виж какво представлява Ден на розовата фланелка. За никаква ЛГБТ пропаганда не може да се говори изобщо в отбелязването на този ден. Говори се за ТОЛЕРАНТНОСТ в много широк смисъл на тази дума - етническа, културна, религиозна и че трябва децата да приемат, че светът е шарен и в него живеят различни хора.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПРОПАГАНДА на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища няма. А това, че има нетрадиционно ориентирани младежи в училища няма как и кой да отрече, но това не е от днес или вчера, а поне от 10-15 години, ако не повече. Не училището ги прави такива и дори не семейството. Някои се раждат с такива наклонности, някои експериментират, някои следват някакъв тренд. Но семейството основно трябва да се занимава с този проблем.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
20 хората ти казват че има проблем. Даже анкетата е показателна. И проблемът си ТИ!!!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен20. Да цитираш информация от "Гласове" е признак на лоша информационна хигиена. Всеки който не го мързи може да си направи следния експеримент: Вежте какво са писали в Гласове преди 2-3 години, и като установите, че няма и 10% истина спрете с четенето на тая п.м.я
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Примери за лгбт пропаганда са гей анкетата в училищата, за която писаха наскоро ,,Гласове'' и ,,Труд''. Ежегоден Ден на розовата фланела в училищата. Преди години пък имаше скандал с гей листовки в училищата под паравана за сексуално образование.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pink_Shirt_Day https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100939324/otbelazvame-svetovnia-den-protiv-tormoza-v-uchilishtehttps://dnes.bg/obrazovanie/2019/02/27/liubov-bez-posledstviia-broshuri-na-mz-s-gei-sydyrjanie-v-shkolata.403224https://glasove/komentari/dzhendar-organizatsiya-pita-uchenitsite-za-tyahn
18
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пропагандата е в болните, промити мозъци на русофилите параноици. И откога инфорнираността за нещо се нарича пропаганда? По тази логика излиза, че всеки един предмет преподаван в училище е пропаганда!Все едно ако им говорят за ЛГБТ, опашки от ученици ще се наредят пред кабинетите на хирурзите да си сменят пола....смешен плач.
17
5
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 дни
*** от галъп ще им разделя за дник ана две! имат поръчение да ръчкат от посолството, да отпадне закона, 40 % малко ли са ви??? искате ли референдум да видите истинския резултат? мам иви сор сидна жендърска!!!
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Стига сте го чесали това, безмислено е. Пропагандата при нас поне е 24/7 и е навсякъде. В интернет, по теливизията, радио, вестници... Няма спасение...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 123 14. Сигурно са те били с копейки по главата като малък.
14
15
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 дни
Реален разговор с копейка. Аз: добре де къде ги виждаш тия милиони жендърмени имаме поне 20 общи познати, някой от тях ли? Копейка :НЕ Аз: Повечето ни познати имат деца ученици, някой казвал ли ти е за ЛГБТ пропатанда в у-ще Копейка:Не. Аз: Добре де аз не познавам гейове, общите ни прятели не познават, излиза че ти познаваш стотици - явно се движиш в такива среди . Копейка Абе я си Е.п.л
13
7
 
2
 
! Отговори
без упойка преди 2 дни
Вие пак не сте наясно.Самото училище е напрвено така от модерната държава ДА Е ПРОПАГАНДА НАД НАСЕЛЕНИЕТО.От малки те правят "човек" в определена рамка на мислене и действия.На практика това е тоталитарен режим.Малките деца нямат права и не ги питат искаш ли не искаш ли да ти промиваме мозъка.Не случайно малките деца не харесват училището, а после са апатични.Модерната държава ви внушава определени неща, атеизъм, псевдо култ към наука и култура.В резултат имаме такова общество, зло и пропаднало
12
1
 
14
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 дни
нали Знаете - Една от Любимите ми Книга се казва: "Как да Лъжете чрез Статистика"! А именно - ако погледнете Разбивка по години: % е нищожен между 18-25 годишните и тези над 65 години. Нормално - първите са от тези вече с Промит Мозък, а Последните са Наборите на Байдън и дори не разбират какво ги питат - така % се разводнява и измества, защото във Възрастовата група 40-45 годишни, т.е. тези които са Активното Население в Момента и Родителите на Децата в Училище - %та е 46%, т.е. Мнозинство!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кое общество?:)):)):))
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще правят децата му ндерастчета от малки
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 2 дни
Учителите не могат да пропагандират нищо, което не са заложили в плана си за преподаване, до колкото знам. Ами, ако имат смелостта, могат да запознаят родителите на учениците с учебните си планове на родителска среща :)) Ама ще стане като с пре*би*тите доктори :))
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Говорит Москва! - Отивай в Москва ...
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Говорит Москва!9. Че лошо ли е ?

Спонсорирани публикации