Тагарев: Очаква се днес да е готов анализът от "черната кутия"

Това ще покаже дали пилотите не са предприели маневра с по-голям риск
16 сеп 2024 14:06, Стела Стоянова
37
Тагарев: Очаква се днес да е готов анализът от "черната кутия"
Снимка БГНЕС

Все още няма публична информация какво е станало и дали упражнението е станало по правилата, дали няма проблем с двигателя на самолета. От разпространеното видео не личи да има технически проблем, но още е рано да се заключи.

Така бившият военен министър Тодор Тагарев коментира по bTV катастрофата с разбилия се самолет L-39 на 13 септември, при която загинаха пилотите Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Според Тагарев възможно е височината и скоростта да не са били достатъчни за този маньовър, но упражнението трябва да е проиграно предварително.

"Черната кутия и записите от командния пулт ще покажат дали пилотите не са предприели маневра с по-голям риск. Вероятно днес данните в кутията трябва да са разчетени и анализът да е готов. Стана ясно, че кутията е в сравнително добро състояние и би трябвало и тук да бъде разчетена", каза Тагарев.

Със сигурност самолетът е бил изправен по документацията, учебните самолети летят без въоръжение, изключено е при такива демонстрация да има оръжие.

"Моят прочит на тази катастрофа е, че организаторите на подготвяното шоу са планирали полети, за които летците нямат достатъчна подготовка. Това се прави, за да се покажат колко са добри - нещо обичайно за бойните пилоти, да се покажат, че са най-добрите.

При случая с полковник Терзиев стана ясно, че за половин година е имал 12,2 часа нальот, в НАТО са 180. Никой над центъра на София не прави сложни маньоври на ниска височина. Ръководството на ВВС трябва да прецени кое е разумното и къде има премерен риск, а не изхвърляне.

Малкият нальот на пилотите е големият проблем в нашата авиация. Няма генерал в НАТО да лети на бойно дежурство, дежурствата се носят от старши лейтенанти - това е проблем на ВВС, а не на партиите. Не е нормално командирът да носи бойно дежурство", категоричен бе Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Темида
Прокуратурата и разузнаването на съд за 1 млн. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Паткан преди 1 ден
Тоя цар плъх какво се ибажда
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Теб пък кой те пита. И защо не си в Украйна?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Брей специалиста,що не ходи Украйна да им покаже как се лети с самолет ф ...16гад украинска
33
1
 
3
 
! Отговори
hmm преди 2 дни
от позицията на какъв говори тоя? едва ли в живота си е виждал военен самолет на живо... само на хартия... кво ни пробутвате пак Тагаренко....
32
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 дни
Украинската ти глава е черна кутия.
31
1
 
6
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 2 дни
Мега гнусно същество
30
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 дни
Злите езици говорят че черната кутия ще бъде изпратена за разчитане в Чехия.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като на какъв се взима мнението му за авиокатастрофа? Той е политик, не е специалист. А като първото всички. и профаните в областта дори го разбраха що за стока е и на кого най- вече е стока.
28
0
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 2 дни
Анализът на черната кутия показва таковата, че то нали разбирате, вятъра...ааа ъъъ, ами то уреда сочел на някъде, аааа, таковата, онаковата и толкова. Който разбрал разбрал. Пилотите са загинали, виновни няма, както предния път
27
1
 
5
 
! Отговори
По съществo преди 2 дни
Не се oбаждай. Ти си един бъдещ катoржник.
26
0
 
4
 
! Отговори
Тоя фашист преди 2 дни
С какво право се бута в инцидента и има явно достъп до доказателствата! Тая *** стана много активен след случая. Дали има гузна съвест?Бившите и настоящи са сено и също робско п родажно мислене! Никакви избори!
25
4
 
3
 
! Отговори
до 20-ти Сам го каза преди 2 дни
"никой с акъл" от къде акъл в Украйна? Ако имаха акъл нямаше да провокират намесата на РФ.
24
4
 
9
 
! Отговори
Елефес преди 2 дни
Този бокLuк, като какъв се изказва? Тагаренко прочети това: yмRi
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
тръгвай за Украйна бе ***
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Л-39 е самолет който е по-лош от предшественика си Л-29.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Руснака тоя самолет го върти "на пета" бе главанаци." - Руснаците имат къде по-съвършени учебно-бойни самолети, например Як-130, да не споменавам и другите. Щеше да е хубаво и ние да имаме такива, но нямаме. Тия нашите военни са само пионки. Трупат звания с политически връзки, а въшкaта като се наяде малко и излиза на челото са казали хората.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"нашите бронетранспортьори, подарени от този шпионин, са станали всичките на каша край курск.....сега съобщиха сводката!" - Ти нopмален ли си? Тия боклyци които им изпратихме, освен за обикновено превозване на хора които да не бъдат стреляни от снайперисти и обикновени картечари, не стават за друго. Никой с акъла си няма да ги пусне в офанзива. Сигурно ги ползват дълбоко в тила си за превоз на ранени или за провизии. Те нямат нужната бронировка. В момента укритe разбират от война повече от теб.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква "маневра' Какъв "риск". Руснака тоя самолет го върти "на пета" бе главанаци. Докато не осъзнаете некадърността си , ще си самоунищожите цялата авиация. Ха честито ви 20 години НАТО: ни самолети, ни пилоти. Ура!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Във ВВС са останали само ре тар ди. Познавам ги всичките до един. Освен съвсем новопостъпилите в последните 4 години.
17
2
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 дни
Тази евтината защо още има право на мнение.

Спонсорирани публикации