Тристранката обсъжда нова линия на бедност днес

От нея зависят всички социални помощи
16 сеп 2024 10:02, Стела Стоянова
25
Тристранката обсъжда нова линия на бедност днес
Снимка БГНЕС

Днес националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда предложението на правителството за линията на бедност за 2025 г.

Проектът на министрите предвижда тя да се повиши от 526 лв. на 638 лв. - с 21,3%. С този показател вече са обвързани почти всички социални помощи, така че те също ще се повишат от 2025 г. В съвета правителството консултира със синдикатите и работодателите въпросите за жизненото равнище - често социалните партньори имат доста забележки по предложенията, но органът е само съвещателен и становищата в него не влияят задължително на решенията, пише "Сега".

За определяне на линията на бедност се ползват изследването на доходите и условията на живот по методика на Евростат. Така едни и същи показатели се използват в политики по доходите, по социалното включване, в сферата на социалното подпомагане, в областта на правата на хората с увреждания и др.

В мотивите към предложението се цитират данни, публикувани през 2024 г., според които под прага на бедност от 638 лв. са били 1,325 млн. души или 20,6% от населението. Долу-горе такъв е делът на бедните от доста години. Относителният дял на бедните преди социалните трансфери е 45,3% - т.е. ако нямаше социални помощи, почти половината население щеше да е под линията на бедност. Сред работещите бедните са 11,7%. Неравенството в разпределението на доходите за лица под 65 години е 7,5%.

Тази година финансова подкрепа по закона за хората с увреждания би трябвало да получават над 670 000 души средномесечно, показват данни от мотивите. Планираният брой подпомогнати по закона за социално подпомагане е 54 971 лица и семейства през 2024 г., а по линия на подкрепата за деца помощи ще получат още 4800 деца месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Тагарев: Очаква се днес да е готов анализът от "черната кутия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
670000 повредени хора в България! Не да ли много?! Много ясно, че никой не иска да наема на работа повредени хора.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 16 : от образование и труд. Направих няколко плъгина за wordpress и съм продал няколко милиона копия.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Коледните добавки за пенсионерите ще обсъждат ли?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До ЗАЩО 20 Хората са болни. Това, че някой е на крака и още мърда, не значи, че е здрав. На вид здрави хора пият по една шепа лекарства 3 пъти на ден. Няма условия за работа на тези хора. В повечето градове няма предприятия за хора с увреждания(някога е имало такива). Бизнесът не иска да ги наема. Често отсъстват от работа по болест. Има и квоти- в 1 фирма наемат само 1 човек с увреждания, другаде- 2. Всички си мислят, че инвалидите вземат пенсии и по цял ден ахо- ихо на софра.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хората с увреждания до 71% получават малко над 500 лв. на месец. Как се живее с 500 лв. на месец, плащат се сметки и един куп пари за лекарства?! Бедният може да е беден, ама поне е здрав и може да поработва. Какво да кажат хората с увреждания? С колко им увеличавате месечната подкрепа- с 1-2 лв. на година. Безсрамници!
20
4
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО преди 2 дни
Защо вдигат т.нар. "линия на бедност" с над сто лева, при условие че огромен брой пенсионери отново ще се озоват под нея. Тоест хора, години наред работили макар и на мин. доходи, за пореден път ще бъдат унизени и принизени. Тази "линия" трябва да се вдига с не повече от 20тина лева на година! Освен това не мога да повярвам, че наистина има 670 хиляди души с увреждания.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Прокуратурата, нормално ли е премиер да се обръща към кръгове и обръчи да му редят кабинета и да му поставят министри? Защо замесените лица не са в затвора?
18
2
 
2
 
! Отговори
Прокуратура няма преди 2 дни
По това време Борисов е имал среща със синдикатите, с КРИБ, чиито председател тогава е бил Иво Прокопиев. "От тогава до днес непрекъснато поддържаме връзка със синдикати, браншови организации работодателски организации. Тогава съм се обърнал към КРИБ да намерим най-подходящите хора във финансово-икономическата сфера. Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега, гледам, бягат от това, може би не им харесва "Кръгът Капитал" като дума, приемам го това", коментира Борисов
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Росен Плевнелиев - това са имената на министрите, посочени от Иво Прокопиев на Бойко Борисов. Това каза премиерът в интервю за Нова тв. Той каза, че общо броят им бил 5-6, но не се сети за другите имена.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
15 ти първо кажи за първия милион откъде е. Или да те питам някое друго въпросче че да не влезеш в затвора.
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 14 : Да, верно. И сам потвърждаваш тезата ми, че си търсите виновник, вместо да се фокусирате върху собствените си пропуски. А акъл безплатно не давам. Ако всички станем милионери няма да има кой да ми носи пицата и да ми мие колата.
14
3
 
6
 
! Отговори
до12 верно ли преди 2 дни
парите буквално се валят по улицата:я дай акъл че не знаемИ пропускаш че разни преизбрани ошушкаха половината народ да е беден преизбирани от такива като теб
13
2
 
4
 
! Отговори
тея търтеи да преди 2 дни
обсъдят с мерки как да няма бедни бездомни на улиците и да ги настанят в хотели като урка не да разтягат локуми
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бедността е резултат от дълга поредица погрешни решения, взимани през живота, породени предимно от мързел и невежество. Не смятам да се чувствам виновен за нещо, което тези хора сами са си причинили. Ако се огледаш - парите буквално се валят по улицата, само трябва да се постараеш да ги вземеш. Тях и това ги мързи, и обвиняват цял свят за недостатъците си.
11
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 дни
Много чертожници станахте , малко бедняци останахме .
10
2
 
3
 
! Отговори
Заядлив преди 2 дни
Аз пък си мислех, че най-напред заплатите, стипендиите на отличниците и пенсиите на трудовите пенсионери с пълен стаж трябва да бъдат преразгледани, когато става въпрос за линията на бедност.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От тези 670 000 лица с увреждания, колко са онези, коиито наистина имат увреждания? В.Симеонов искаше да изясни този въпрос, но вреслите от "Системата ни убива" успяха да го изнудят да се оттегли. Защо ли? Защо някои толкова се страхуваха от разобличаването на фалшивите инвалиди? Кой ли им дърпаше конците и с каква цел? Да не би пък този някой да е искал да спечели симпатиите на вечните абонати за соц.помощи?
8
3
 
9
 
! Отговори
силно учудЕна преди 2 дни
Ама как така БЕДНОСТ, в тъз просперираща ОЙРО държавица?!
7
3
 
5
 
! Отговори
Редно е да се обяви преди 2 дни
и линия на блаженство, и всеки който блаженства, да претърпи безброй ревизии дали му е чиста работата, няма да е зле и да му се вдигне плоския данък на 20% Примерно за всички, дето правят над 100 000 годишно.
6
8
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 2 дни
В турциа с 250 евро си цар - можи да подържаж кула, къшта да ходиш по еккурзии, лаптопи, кафета ресторанити сичко

Спонсорирани публикации