За 17 години "Сребърният фонд" събра едва 4 млрд. лева

Сумата е далеч по малка от дефицита в пенсионния фонд
16 сеп 2024 14:13, Стела Стоянова
16
За 17 години "Сребърният фонд" събра едва 4 млрд. лева
Снимка БГНЕС

Сребърният фонд, който бе създаден през 2007 г. като буфер за подкрепа на държавната пенсионна система, едва тази година достигна 4 млрд. лв. Предварителните разчети при създаването му бяха за 10-15 години в него да се натрупат 10 млрд. лв., които да се използват за изплащане на пенсии в случай на нужда по време на кризи.

Към края на август в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, каквото е цялото наименование на Сребърния фонд, разполага с 4.205 млрд. лв., показват данни на Министерство на финансите, пише "Сега".

Сумата е пренебрежимо малка на фона на огромния дефицит в държавния фонд "Пенсии", който от година на година, въпреки реформата с увеличаване на годините и стажа за пенсия, се попълва с все по-големи трансфери от държавния бюджет, т.е. от данъците на всички. Тазгодишният актюерски доклад на НОИ показва, че трансферът от бюджета вече покрива 45% от всички разходи на държавното обществено осигуряване, т.е. надхвърля 10 млрд. лв. Така ако в криза трябва да се ползват наличните средства в Сребърния фонд, те ще покрият изплащане на пенсии само за два-три месеца.

По закон Сребърният фонд трябва да се пълни с постъпления от приватизация, концесии и бюджетни излишъци, като се инвестират разумно по строго определен ред. Една от причините за скромния ръст е, че от приватизация и бюджетен излишък от години не влизат средства.

Всяка година до 31 май се правят всички отчисления в Сребърния фонд за предната година. Данните показват, че тази година в него са влезли 109,98 млн. лв. - приходи от концесии, отчетени по държавния бюджет за 2023 г. Освен това са влезли 35,47 млн. лв. - приходи от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес, както и скромните 230 хил. лв. парични постъпления от приватизация.

Парите на фонда изцяло се съхраняват на депозитна сметка в БНБ, като за един продължителен период върху тях не не се начисляваха лихви. Имаше дори години, в които БНБ начисляваше наказателна лихва и държавният бюджет осигуряваше трансфери, за да не намаляват средствата във фонда. Едва в края на 2022 г. БНБ възстанови олихвяването - от октомври. От данните на МФ е видно, че тази година към края на август във фонда под форма на лихви са влезли 78 млн. лв., а за цялата 2023 г. - 108 млн. лв.

В Сребърния фонд постъпват и пари от частните пенсионни дружества. Това са прехвърлените партиди на онези осигурени лица, които са се отказали от втора пенсия в универсален пенсионен фонд и са пожелали да се пенсионират изцяло с пенсия от държавния фонд "Пенсии" в НОИ.

През август по тази линия във фонда са трансферирани 10,43 млн. лв. Месечно тези суми варират между 7-10 млн. лв., които в края на годината се прехвърлят в държавния фонд "Пенсии%. За цялата 2023 г.  например са преведени 113.7 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
Тагарев: Очаква се днес да е готов анализът от "черната кутия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сребърният фонд тръгна добре, но после на власт дойде ГЕРБ и ошушка фонда, а и не само него. ГЕРБ ошушка и фискалния резерв и парите на Здравната каса.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
много се краде, един любител на постни пици взе пари предвидени за там, както Лойко да спаси една банка взе от НЗОК и после пак от там. Защо еднокнижникът си е сложил Главанавчев на този пост
14
0
 
1
 
! Отговори
Време е преди 2 дни
Кирил и Асен няма ли да ги дадат на евреите в Украйна?
13
0
 
0
 
! Отговори
Златен фонд преди 2 дни
Над 85% от българите имат собствени жилища и земя без ипотеки. Другите ДГД под вода.
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
при комунизма на 42 ставаш пенсионер а нашето поколение ще им изплаща пенсиите до смърт
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
1.Реституираните предприятия дали се върнаха на реалните наследници? За кратко - да! Но бяха разграбени от нови "собственици" с "помощта на ЧСИ. Те се ослушаха да преведат дължимите суми в "Сребърния фонд". 2. Какви осигуровки е трябвало да преведе държавата за силовите министерства и др.структури, та да доплаща на НОИ? Признаха, че първият стълб е финансова пирамида, но... със задължителни отчисления.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И какво ще ги прави тез средства? Хората нямат пари да си купят кисело мляко.
9
1
 
11
 
! Отговори
насила преди 2 дни
За 17 години "Сребърният фонд" събра едва 4 млрд. лева за които пенционерите оцелели ще получат трохи
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На комунистите им малеят тия пари.Предишните събрани ги откраднаха и сега пак се гласят да направят същото.Комунист само знае далъже и да краде.
7
0
 
2
 
! Отговори
Шах преди 2 дни
До MNENIEКак 2 милиярда от злато като добива е за1 милиярд .
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да не чува Монката, че предния път профука Сребърния фонд на България за рулетка в Монако
5
0
 
2
 
! Отговори
"По малко" преди 2 дни
"по-малко". Полуслято писане.
4
0
 
11
 
! Отговори
3 е ПРАВ преди 2 дни
В Новина само се споменават Приходи , има ли справка за разходите за 17 години ?БНБ няма ли да излезе със Справка - Приход , Разход и Баланс ?Защо го крият , това са пари на всички ?Няма да се учудя ако Гюров , Пеевски и Мавродиев са ограбили Десетки Милиарди от Сребърния Фонд и Шефа на БНБ не смее да подаде сигнал към Прокуратурата защото са му счупили кокалчетата и са заплашили Децата му .
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тиквата и Дянков го откраднаха още през 2011 г. Тогава в него имаше около 16 млрд лв, които изчезнаха и никой не ги потърси. Съдът и Прокуратурата бяха на ГЕРБ. Не че сега не са де.
2
4
 
22
 
! Отговори
MNENIE преди 2 дни
Сребърния Фонд беше добра идея . Златото което се изнася от България трябваше да има изражение от 2 милиарда годишно от Концесията , АЕЦ Белене трябваше също да внася 2 милиарда годишно , в лева . Тоест за 17 години Сребърния Фонд трябваше да има в Сметка 72 милиарда лева .Направете сметка как ни окрадоха 10-на човека , и какво са постигнали в Живота .
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Чак се чудя, че и толкова са събрани. Къде са спали Тиквата и Шиши не знам...

Спонсорирани публикации