Пчелари се оплакват от ниски изкупни цени и фалшифициране на меда

На етикета задължително трябва да пише "пчелен мед"
17 сеп 2024 09:08, Анисия Иванова
16
Пчелари се оплакват от ниски изкупни цени и фалшифициране на меда
Снимка: БГНЕС

Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти, алармираха браншовите организации на производителите на мед.

Пчеларите у нас продължават да имат проблеми както с ниските изкупни цени, които търговците им предлагат на едро, така и с фалшифицирането на пчелния мед.

Пред БНР председателят на Сдружение "Обединен български пчеларски съюз" Михаил Михайлов подчерта, че проблемът с фалшифицирането на меда е отдавна, но едва в последните години в страни от ЕС се повдига този въпрос. Той подчерта, че тази година е създадена и Европейска асоциация, чийто първи приоритет е именно борба с фалшификаторите на меда.

Фалшифицирането на меда означава мед, който има физико-химични данни, различни от стандартните, обясни Михайлов в предаването "Преди всички".

По думите му на етикета задължително трябва да пише "пчелен мед", а не "мед от ...". Често пъти в тези медове пчелите са били подхранвани със захар и други подсладители по време на медосбор, подчерта той и добави, че при такова подхранване се стига до фалшифициране на меда. Самите пчелари правят това, отбеляза Михайлов и беше категоричен:

"Добросъвестни пчелари не биха допуснали това. Имаме Закон за пчеларството, в който има забрана за използване на подсладители по време на медосбор". Фалшифициране на меда може да се извършва и при преработвателите, добави пчеларят.

Той апелира потребителите да изискват от продавача документ за качеството на меда.

Михайлов посочи и друг проблем - ниската изкупна цена на едро, която, по думите му, е 3-3,5 лв. за 1 килограм и тя е такава от десетки години. Според него това е основната причина пчеларите да се отказват:

"Дори да произведат мед, няма как да го реализират. Реализацията на дребно на по-висока цена става много трудно. Българинът не е научен да консумира мед".

По повод празника на столицата до края на седмицата ще се проведе традиционен есенен софийски фестивал на меда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: медпчелари
Още от Общество
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Навсякъде в Пловдивска област се виждат пчелари и други производители които продават своето производство(или поне е така в повечето случаи). Един буркан с мед е 8-11лв. Защо да чака някой да му го изкупува а и преподава, като сам може да си изкара пари. Не знам как е в останалата част от страната но видях подобни продавачи във Варненско.
15
1
 
0
 
! Отговори
Не съм пчелар преди 15 часа
Много смешници и разбирачи, но кой от вас се занимава с пчели?!? Нашият пчелен мед е качествен и надежден продукт за света, само на нас не може да ни се угоди или подлите ни душички винаги виждат измама (защо ли?). А пчелите са ни нужни не само за меда, но и за селското стопанство, защото много ще я закъсаме без тях и глад ще настане, но видите ли тук от експерт на горе все по пчеларство разбирачи. Не купувайте и не яжте мед като ви се вижда менте и или скъп!
14
0
 
0
 
! Отговори
Джо преди 1 ден
До 10 : това със сиропа през зимата е интересно. Пиши как става. Как и къде го сипва.
13
3
 
1
 
! Отговори
да бе,не е научен преди 1 ден
Ако смятате,че ще ви ям родните захарни чорби,в голяма грешка сте!На година ям по 10-15 кила мед,ама не нашенски,а от Крит!:)))
12
0
 
2
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 ден
Пчеларството в България трябва да се унищожи, ще се вкарва фалшиф мед от Китай и Украйна, слага се етикет произведен в България и готово.
11
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 1 ден
А нашите пчелари колко от тях могат да гарантират че меда им не е фалшиф или натъпкан със много захар и подобни съставки кой може да гарантира че е наистина био ако ми го гарантират и документално.вместо за 5 лв ще дам 10 лв или ако е 10- ще дам 15 но ще знам че всичко в дадения мед е максимално натурален продукт
10
2
 
9
 
! Отговори
66 преди 1 ден
В Украйна когато почнат събирането на меда оставят 1/3 на пчелите за зимата!Така пчелите са силни и здрави!Нашите пишмантарикати взимат всичкия мед,а зимата подхранват със захарен сироп!И напролет кошерите са изтощени!На всичкото отгоре като почнат липовия медобер и всичката захар влиза в меда!После като им го кажеш и се сърдят,че нищо не разбираш от пчели!
9
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 1 ден
Досега богат пчелар не съм виждал. В тоя бизнес богатеят само измамниците! Прекупвачите и тия дето дето крадат субсидии със празни и виртуални кошери. Има разни тарикати регистрирали по над 5000 кошера пръснати в десетки пчелини и огромна територия пък имат едва 10-20 човека персонал в сезона. Ми те не могат само да ги обходят тия кошери! Измама от всякъде. Ама така е щото никой не ги проверява какво правят. Всичко е по документи. Същата работи и с ония дето гледат виртуални овце.
8
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 ден
И медът е вреден, както прословутите плодове! Храна е здравата яка храна, останалото е подправки, ганитури и десерт!
7
1
 
6
 
! Отговори
Ей преди 1 ден
А защо тогава по пазарите не свалите цените а продавате скъпо?!
6
3
 
3
 
! Отговори
Виготура преди 1 ден
Бе много сладко да си пчелар Хем европейска субсидия, хем пчелите ти работят безплатно.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Еми да го продават на дребно по 7-8 лева а те 12-15 да си го ядът ,искат от хората да избват загубите от мафията
4
1
 
6
 
! Отговори
Ай сиктир преди 1 ден
Фалшификаторитеги наричат пчелари
3
0
 
6
 
! Отговори
VladTepes преди 1 ден
Да подадат жалби до архиепископ Датев Акобян.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
1 - Пускат ги така, защото я породадът 100-200 буркана, я не. Може и на 9 лева да псунат, ама тогава ще продадът с 15-20 отгоре и файда нулева.
1
2
 
15
 
! Отговори
Предприемач преди 1 ден
Оплакват се, а по пазарите и във фейсбук искат 15 лв. за буркан. Прекупвачите го изкупуват на 6. Ако *** пчелар го пусне на 8 - 9 лв. цена на дребно ще е напред и няма да реве, но от къде акъл.

Спонсорирани публикации