Финансист: Българският лев е лукс, който не ни е по джоба

Милиард годишно струва да имаме собствена валута
24 сеп 2024 18:00, Инна Ангелова
68
Финансист: Българският лев е лукс, който не ни е по джоба
Снимка: БГНЕС

“Обмяната на валута струва на българите около 500 млн. годишно. Това е неудобство, което прави България недостатъчно интегрирана. Около милиард лева годишно струва на страната да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба”, сподели финансовият консултант Деян Василев.

Пред Nova News финансистът допълни, че бордът е временна мярка, въведена извънредно.

"В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове”, каза още Василев. Според него обаче сме далеч от такъв сценарии, защото дефицитът ни е под 3%.

“Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация", допълни той.

От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа. "Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика.

Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи Събев. И допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: левбордевровалута
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Милиард годишно струва да имаме собствена валута - ниска цена
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отказването от лева би било вече пълна загуба на суверенитет на държавата.Следва пряко подчинение на европейските чиновници.След това ще ни кажат да се бием с Русия,и ако откажем ще ни спрат пенсии и заплати.Или да се ваксинираме,да премахнем реалните пари,да ни слагат чипове или всичко каквото решат перверзните мозъци
60
1
 
8
 
! Отговори
Пфффф, преди 3 дни
още един ходещ лозунг к8и4и в полза на еврозоната... Аман от пр00дажни грантаджии,баце!
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Но Стив Ханке каза точно обратното. Кой е по голям финансист, греши ли американецът като каза, че Европа е зле и по добре Бг да не приема еврото и доста др интересни неща. Видеото с оригиналното интервю с него всеки може да го гледа и чуе, беше в директна връзка.:))
58
4
 
19
 
! Отговори
Шефа преди 3 дни
Тоя финансист е нула по нула !А еврото е край на борда и фалит на българите!
57
5
 
12
 
! Отговори
Боже прости им, преди 3 дни
те не са виновни, че мозъците им са промити. Левът трябва да остане до завършването на конвергенцията с развитите държави, до когато ЕЦБ започне да прави европейска политика, а не да служи на САЩ, до когато *** като Марио Драги и *** не отпаднат от властта и се започнат истински мерки за развитието на ЕС. Запазването на лева в определен момент ако горното не се случи ще ни даде по-добри възможности за маневриране.
56
18
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 дни
Всички държави от Еврозоната са с по-висок стандарт и по-голям БВП/човек,но Ганньо от "Възраждане" е убеден,че еврото ще е катастрофа.Ако го питаш защо,гледа като теле и мълчи.
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако беше верно ами айде нека Германия махне еврото и приеме лева. Те губат 100 милярда че държат евра вместо лев.
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ще излезне най-евтино ако се закрие НРБ и се приеме президента на САЩ и НС на САЩ, кога ще махнат депутати и министри и влезнем в Турция,
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сега пък стана скъпо наличието на лева. Но хартиените F-ки не са ни излезли никак скъпи, примерно. Наближават времена, в които доста хора ще съжаляват, че са говорили/вършили глупости за някой долар. Защото някои от тези глупости са национални предателства. Времето ви наближава, уважаеми ***. Ще пищите.
52
21
 
4
 
! Отговори
Украинците ви е баха преди 3 дни
СъвецкитеПи4ки Пранени зад М О Ч А татари и под човеци!Курск е украински!Слава Украйни!!!
51
5
 
27
 
! Отговори
До “финансиста” преди 3 дни
Първо, финансовата котва на лева, която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира, а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от италианските и испанските и гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто фалирали държави.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Останали са само черни пътища за бягство. В общи линии през къра. Другият вариант е да сработи Мирният план на Зеленски, но се опасявам, че съм леко скептичен. Не бих разчитал много. Кърът е по-надеждна опция.https://kritichno.bg/politika/yuriy-podolyaka-edna-ot/
49
2
 
3
 
! Отговори
Reset на България! преди 3 дни
Всичко от 44та у кофите!
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Добре, че беше Стийв Ханке да ни отърве от хиперинфлацията на Луканов, Димитров, Беров, Виденов и Костов.
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Хората с най-големи финансови възможностти искат да им е още по-евтино, а сиромсите нещат пустуто му евро и това си е.
46
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
България е изкарала две световни войни с лева, какъв "финансист" е този? Това е лобиране за чужди интереси.
45
16
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 3 дни
Русия на кой дава независимост бе подлого
44
5
 
25
 
! Отговори
Сашо преди 3 дни
Сега вече така ли започнаха да лъжат народа за лева ? А на тоя "гейсперт" му желая 195 мaHraлa да му го набият без вазелин.
43
12
 
6
 
! Отговори
смеехххх преди 3 дни
До 42 кога си бил независим бре