Финансист: Българският лев е лукс, който не ни е по джоба

Милиард годишно струва да имаме собствена валута
24 сеп 2024 18:00, Инна Ангелова
68
Финансист: Българският лев е лукс, който не ни е по джоба
Снимка: БГНЕС

“Обмяната на валута струва на българите около 500 млн. годишно. Това е неудобство, което прави България недостатъчно интегрирана. Около милиард лева годишно струва на страната да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба”, сподели финансовият консултант Деян Василев.

Пред Nova News финансистът допълни, че бордът е временна мярка, въведена извънредно.

"В еврозоната България ще ползва много благини - лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове”, каза още Василев. Според него обаче сме далеч от такъв сценарии, защото дефицитът ни е под 3%.

“Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация", допълни той.

От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа. "Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика.

Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи Събев. И допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: левбордевровалута
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
9
 
! Отговори
Прав е професор събе преди 3 дни
Стив ханке невярвам да е финансово неграмотен но по скоро е путинист рептил сатънист и масон който иска да ни пре е бе.
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Благините, за които говори този клакьор ще бъдат обрани от ебита, както винаги. За сметка но това редовият българин ще обеднее окончателно.
20
5
 
16
 
! Отговори
Чейнчаджия преди 3 дни
Против еврото съм!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Дюшечните милионери, много реват!
18
4
 
7
 
! Отговори
По добре преди 3 дни
Вместо Еврото да приемем британския паунд.Е то е по добре ама възможно ри е ?Не не е възможно.Никой не иска про с т ГанYo.
17
4
 
7
 
! Отговори
Еврика преди 3 дни
Открихте Америка!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Платени продажни мошеници и негодници.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Според някой си Димитър Събев от БАН Проф. Ханке е " финансово неграмотен" или има частни интереси ???? БГ да не приема еврото. Това не е ли абсурдно??? Какви са му интересите? Или не разбира от финанси? Смех. Изкарахме и Ханке корумпиран и неграмотен. Трагедия а ла БГ.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А ако приемем еврото ще ни струва трилиони годишно, се тая. От трън та на глог, ч е епо-висок! Както всичко в България. Диктатура примесена със селски таракатлъци.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Датчаните не обръщат ли от крони в евро бе и кво от това?
12
8
 
7
 
! Отговори
Швейцарец преди 3 дни
Вие искате да сте като Швейцария ама проблема е че не сте с качества на швейцарци.Не сте интелигентни като швейцарците за да ви питат по изключително важни въпроси на референдуми Вие искате Гуньо П р о с т и я от Долно *** да си даде експертното мнение за Еврото.Па той не го е виждал дори.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Откак е създадено еврото сериозна държава не се е присъединявала, говорим за Латвия, Естония, Литва, Словения, Хърватия и подобни. Швейцария, Норвегия, Исландия, Швеция и Дания нещат да чуят за еврото.
10
15
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 дни
КАКВО ЩЕ ПЛАЩАШ НА ИТАЛИЯ И ГЕРМАНИЯ БЕ, КЛОШАР? ТИ СИ ФАЛИРАЛ ОЩЕ КАТО ТЕ Е РАЖДАЛА ТВОЯТА МАЙКА РУСИЯ.....
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Швейцари, Норвегия, Исландия, Чехия, Полша, Унгария, Дания не са в еврото и нямат намерение да влизат, само нас ну убеждават, че е много яко там и ако не се опитаме да влезем ще ни наложат санкции като на РФ.
8
2
 
14
 
! Отговори
Чукча писател преди 3 дни
Внимамние ! : Още един финансов "експерт" и макроикономист.
7
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 дни
Много яко се гаври с българските нискоинтелигентни типчета.Пълво са ви казали *** вие сте най великата цивилизация в света дайте да ви направиме собствена валута .А вие не сте.И оттук тръгват проблемите.
6
3
 
17
 
! Отговори
Икономист преди 3 дни
Румъния отложи еврото за 2031ва.. само ганювскитемазохисти се тъпчат
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Набийте го в главите на онези с килийното образование...да има Референдум и *** и Пульо да се из...ходи по въпроса...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Еврото много евтино ще излезе хаха.
3
8
 
4
 
! Отговори
Така е БеГе лева преди 3 дни
Е обезценен кух финансова пирамида за аутисти.Кой сте ние че собствена валута ще имате американци не сте германци не сте англичани не сте.А какви сте?Роби на комунизма!Валете им се на колене на ЕС да въведът Еврото защото сте го подкарали по Жан Виденовски.