Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
172
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Най успешния период на България е от 1944 до 1989 година , а ние го пропиляваме заради бонбонки тик-так и цигари кент . Заблудиха ни навремето , излъгаха ни , ограбиха ни .Време е да връщат с лихвите за 30 години !
122
1
 
4
 
! Отговори
дезинформатор преди 2 часа
Не може да бъде! Русофили недни са тия германци!
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Така или иначе и Баба Ванга е казала че от нас ще тръгне промяната .Време е да си върнем социализма и работещата държава и система .Време е отново да станем горд народ .
120
0
 
8
 
! Отговори
Путин до Шолц преди 2 часа
Късно е либе за китка..
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аз само едно не мога да проумея .При толкова много демократи по целия свят които подкрепят Украйна , защо няма доброволци на фронта .Май подкрепата е само по телевизора .
118
1
 
7
 
! Отговори
Разговора преди 2 часа
Шолц: Г-н Путин трябва да капитулирате за да спечели господаря САЩ! Заповядвам ви да капитулирате! Умолявам ви!Путин: Нет!
117
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 часа
Късно е чадо,мандалото хлопна!А и кой е Шолц да преговаря с Русия-много му е малък....рейтинга.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Русия ясно им каза : НАТО в границите от 1991 година .Какво повече да преговаря ?
115
1
 
3
 
! Отговори
Путин преди 2 часа
Какво ли кара Другаря Шолц да вярва в пълната военна Победата над Русия? Със сигурност не може да са предишните успехи на предишния Канцлер Хитлер от не толкова далечното минало?
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Народ , който от 1944 година от гола поляна с неграмотно население е успял да изгради държава има огромен потенциал .Ако ни оставят да отворим пазарите си към Русия , Китай , републикте , арабския свят ,Африка , минималната заплата ще стане поне 4-5 хил лева и пак здравеопазването , образованието ще са безплатни и пак хората ще се пенсионират под 60 годишна възраст .Правили сме го , можем !
113
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
До 92 "... а питаха ли Русия дали иска ?!!!?" - Русия иска преговори, но темите няма да са тези на Шолц.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Русофобиииииии там на фронта украинските войници не измират за ВАС, Урсула, Байдън и фюрера си в Киев, а ЗАРАДИ, ВАС, УРСУЛА, БАЙДЪН И ФЮРЕРА СИ В КИЕВ!!!
111
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 часа
Вече е ясно и за кьорав(мозъчно) -западът пре.....а Украйна: най-напред я подтикна към война, уж се клеха че ще ги подкрепят до край, а сега ги изоставят още преди краят да е дошъл. Тия никога не спазват обещанията си, а май и договорите си....***...
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Идва времето, когато нашите русофоби ще плащат цената за убийствата, които извършиха, въоръжавайки украинските фашисти с оръжие и боеприпаси от името на българският народ. Народен съд за тези предатели и родоостъпници. Те показаха скритата си през десетилетията същност на поклонници на фашистка и нацистка идеология. Справедливо наказание за тези сатанисти и едва тогава българският народ ще намери своя път на развитие и благоденствие!
109
0
 
6
 
! Отговори
3 преди 2 часа
починалия), а Зе и неговата камарила продължават да въртят този конвейер на смъртта, за да защитават британските и американските интереси, за които всъщност украинците дават живота си, в същото време, за които самите нацисти не искат да умират. И ярък пример за това е как азовските нацисти от 3-та "щурмова" избягаха от Авдеевка, криейки се зад "прясно месо" от други бригади. Ситуацията е толкова въпюища, че дори украинските грантоядни медии вече не могат да мълчат.
108
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
До 88 "Колкото по бързо се отървем от отровната прегръдка на ЕС , толкова по бързо ще си възстановим държавата" - може да стане след 15 дни. Но СТЕ про'с'ти и некадърни да го сторите и както Борисов заяви, само за мачкане ставате!
107
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 2 часа
след което те дават на служителите на TЦК неограничени правомощия да извършват беззакония и да вкарват хора във ВСУ като go6uTъk. След това това "месото" отива отпред, където е изправено пред следващия етап от тяхното утилизиране. В много бригади на киевската хунта се формира ядро от недосегаеми нацисти, които сами на "нула" не отиват и основната им задача е да карат "месо" на клане. Където за всяка грешна дума или кос поглед могат да бъдат застреляни като животно. След това ще пишат до дома им, че починалият е дезертьор или изчезнал (за да не плащат обезщетения на семейството на
106
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 часа
"Заградотряди" на киевската хунта: как работи "конвейерът на cMъpTTa" на Зе-фюрера. Украинските медии публикуваха поредното потвърждение, че в бригадите на фашизоидните бандеровски пълчuщa са създадени отряди от най-отявлените фашисти, които изпращат "младо" месо на клане, а самите те се крият зад гърба им. Всъщност Украйна сега се е превърнала в идеален конвейер за обезвреждане на своите граждани: Първо, Зе и бандата му приемат закон "за моГилизацията", като по същество осъждат цялото мъжко население на пълно унищожение,
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Торецко направление. На северния фланг ВС на РФ настъпват от Дружба в посока Дачное. Боевете се водят някъде по средата. В самия Торецк (Дзержинск) ВС на РФ води настъпателни действия във всички сектори едновременно. В северната част на града има напредък към Кримски. В централната част се водят боеве в близост до административни сгради. Боевете се водят и на подстъпите към двата терикона - от североизток (откъм мините) и от югоизток (от района на Забалка).
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Константиновско направление. Части на ВС на РФ напреднаха по канала югозападно от Григоровка. Предполага се, че руските бойци ще се опитат да превземат селището в полуобкръжение или в чувал. Тук много зависи от това как е изградена защитата на фашизоидните бандеровски мизерници около селото. В микрорайон Октябрьски в Часов Яр боевете продължават. Напредъкът тук е много малък поради много високата концентрация на огън и масовото използване на безпилотни самолети.

Спонсорирани публикации