Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
172
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Ре(д)акция
Разочаровани, забравени, вече и бягащи... Украинските войници изнемогват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 2 часа
Руските бойци също така се приближиха до Любимовка от север. Части на ВС на РФ водят боеве в района на Мала Локня. Според някои източници щурмови части на руската армия вече са навлезли в населения район. Ситуацията малко на запад, в района на Погребков, все още е под въпрос. Все още не е известно дали руските бойци са успели да пробият в този район. Ако да, тогава като цяло руската армия ще може да отреже още един доста голям подстъп. На изток се водят ожесточени битки в района на Мартиновка. До момента няма информация за навлизане на руски десантчици в н.м..
101
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 2 часа
нека прочетат пак исканията на Москва от преди войната както и целите на СВО. Там за територии не става дума
100
1
 
6
 
! Отговори
Путин преди 2 часа
ДеНАТОфикация на Източна Европа!
99
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 часа
Курск. В района на Глушковски руските витязи героично отблъскват постоянните атаки на фашизоидните бандеровски мизерници южно от Веселое. Руските бойци не позволяват на мизерниците да напредват, унищожавайки го близо до границата. В Кореневски район и Суджански район ВС на РФ подновиха контранастъпателните операции. Частите на руската армия постигнаха значителен напредък от Коренево - освободиха Олговка (за пореден път), разшириха зоната на контрол на юг от Кремяни и направиха пробив по магистралата към Новоивановка и Зелени Шлях, където в момента се водят боевете.
98
1
 
4
 
! Отговори
Путин преди 2 часа
Какво ли кара Другаря Шолц да вярва в пълната военна Победата над Русия? Със сигурност не може да са предишните успехи на предишния Канцлер Хитлер от не толкова далечното минало?
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Украйна с цел демилитаризация и денацификация на фашизоидната държава, както и защита на цивилното население на Донбас от геноцид на киевската хунта. След началото на военните действия украинските власти въведоха военно положение в цялата страна и започнаха обща мобилизация. В Русия частичната мобилизация беше обявена през септември 2022 г. През октомври същата година четири нови региона влизат в състава на Русия: ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Крим не е анексиран, а още по-малко пък и незаконно. Крим е част от Руската Федерация, винаги е бил и винаги ще бъде. Какво му било хрумнало на Хрушчов или какво измислил Сталин е без значение. В исторически план Крим винаги е бил част от Русия и така ще си остане. Така че разговори за Крим и пазарлъци няма да има. Разговорите могат да бъдат единствено и само за това територия 404 в какъв вид ще съществува и то без участие в НАТО!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Накак заобиколно казваме , че при социализма сме били развита държава . Сега демократично стоим с наведени глави и мълчим . А бяхме горда нация !
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Помнете ми думите , един ден западняците ще искат да мигрират в България . Всичко горе-долу стой , запазено е цялото ни ноу -хау . Малко да спрат със зелени сделки и да ни оставят на мира и сме готови .
93
2
 
5
 
! Отговори
От всички преди 2 часа
Пудели на САЩ, Улаф Шолц е верно най улавия, защото само Германия имаше някаква индустрия изобщо да я даде в икономическо жертвопринушение на олтара на евроатлантицизма!
92
1
 
6
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 часа
...абе тези западни катили не разбраха ли ,че на Русия НЕ могат да поставят условия ?!!! Хем подрани ,хем големи ...а питаха ли Русия дали иска ?!!!?
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ко стана бе другарю Щолц ? Няма вече евтини суровини от Русия ли .Ами няма и да има .Навремето България е била по богата от Германия , от тогава е израза изпаднал германец . Пак ще имаме държава !
90
2
 
7
 
! Отговори
От всички преди 2 часа
Пудели на САЩ, Улаф Шолц е верно най улавия, защото само той минава всеки ден през Паметника на Съветската армия с два танка T-34 зад Бранденбургската Врата на път за работа!
89
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Русия е длъжна да им припомни 2021 година и унизи натовците на макс, а условието към германия специално да е да плаща репарации за възстановяването на разрушенията. Това е.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колкото по бързо се отървем от отровната прегръдка на ЕС , толкова по бързо ще си възстановим държавата . Румъния им се опъна , изобщо вече не споменава Шенген , а от вчера са се отказали от еврото изобщо .
87
2
 
8
 
! Отговори
От всички преди 2 часа
Пудели на САЩ, Улаф Шолц е верно най улавия, защото само той работи в сграда, на чийто стени са оставени надписите - Бьйли сдез в Дньом Победьй 1945! Става въпрос за Бундестага!
86
2
 
13
 
! Отговори
Историята учи преди 2 часа
1. Руснаците винаги са спазвали договор. 2. Чехословакия беше изтъргувана на Хитлер от Англия и Франция, за да бъде насочен на Изток. 3. Нетаняху носеше куфари с пари на Хамас да купят оръжие, за да няма мир. Сегашната война е резултат от провокациите на МОСАД агентите в Хамас.
85
2
 
5
 
! Отговори
Помните ли когато преди 2 часа
Шолц се беше наперил на една трибуна и казваше на Путин, че не се знае кой, до кога ще е на власт, намеквайки, че Путин ще бъде свален скоро. Е, каква стана тя, сега не Путин, а Шолц е заплашен от сваляне. Интересно се извъртяха нещата, а? :D
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Айн , цу цвайн , цу драин , цу дрън !
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Как върви контраофанзивата?

Спонсорирани публикации