Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
107
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 2 минути
До Анонимену БГ е така - за това всичко читаво избяга навън !
101
0
 
1
 
! Отговори
До Подкрепа преди 3 минути
И какво си написал?Пенсиите да не се пипат и да се индексират,ама заплатите да се замразят,и как да стане тая работа след като едното е производни на другото,пенсионната система в България е построена на принципа Пакт на поколенията измислен от Бисмарк,работещите осигуряват пенсиите на хората отслужили трудовият си стаж!
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Е Баси бизнеса...... купува лускозни коли в несвяст, а не иска заплати да плаща.....
99
1
 
3
 
! Отговори
ааа 2 преди 10 минути
ЯЯЯ какаъв бизнес имало само у БГ не е истина ! страхотия ! после се чудят защо никой не остана В БГ и няма работници ....ами нека се чудят още !
98
2
 
0
 
! Отговори
ПОДКРЕПА до 93 преди 10 минути
Точно това съм написал , прочетете пак . Иначе приличате на вица за чукчата - чукча не читател , чукча писател .
97
1
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 13 минути
"народ" у БГ НЯМА ! има стадо овце
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Това очилато нещо вместо да търка наровете на пандиза за всичко което натвориха то и неговите червени ортачета с България,продължава да се изявява като бизнесмен и ментор,докога Беееееее?????
95
0
 
2
 
! Отговори
Мда преди 16 минути
Руските олигарси и приятели на Путин- Абрамович,Ротенберг,Милер,Авен, Мордашов,Чорни, Дерипаска ,Микелсон и Викселберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Съкращаване на чиновниците и прогресивно данъчно облагане с необлагаем минимум. Това е решението на проблема. Велев не иска прогресивно данъчно облагане и затова лансира идеята за замразяване на доходите. Замрази ли някой доходите, този път народът ще скочи.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
До ПОДКРЕПА 91 Проблемът в Бг не е МРЗ и пенсиите. Проблемът е близо 1 милион държавни xpaнтyтници. Държавната администрация и публичният сектор трябва да се редуцират на 50%. Там отиват парите. Престанете да се занимавате с пенсиите! И без това са позорно ниски.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Този наглец и другарчетата му,които ограбиха милиардните активи на България,нямат срам,нямат и спиране с грабежите си! Били индустриален капитал,кой от тях е създал поне нещичко със собствени сили? Всичко,което имат е открадното от народа ни,който го създава цели 45год. с много труд и лишения! Що за безочие и цинизъм е да твърдиш,че пенсиите били по-високи,отколкото в ЕС,при положение,че повече от половината пенсионери са под прага на бедност? А около 50% работят на минимална заплата! Мерзавец!!
91
7
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 24 минути
Подкрепям идеите на Бизнеса .Единствената грешна идея е замразяването на Пенсиите - тази позиция трябва да се оптимизира - трябва да отпадне минималната пенсия като число - в ЕС няма минимална пенсия - кой колкото е внесъл толкова получава .В Момента парите за хора със субсидиране на минималната пенсия изяждат парите на нормалните пенсионери - работили по 40 и кусур години и внасяли осигуровки . ТЕЛК Пенсиите също трябва да излязат от НОИ и да отидат в нова Институция .
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
На тоя татко му като е бил в строителни войски е свикнал да ползва безплатен труд. И сега Велве иска безплАно да му се работи. Вън Велев! От Бг трябва да го изгонят.
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Защо не замразиха цените на стоки и услуги? На Велев му се услади да краде народа. Не стига, че му плащат тока, а и ще замрази заплати и пенсии, за да трупа още по- големи печалби. Този трябва да се отстрани от председателското място по закона за престъпление срещу човечеството и за експлоатация. Преди време предупредих, че върне ли се ББ на власт, пак ще замразят доходите и умните глави ми цъкаха минуси. На ви сега!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Да замразим цените на бизнесмените. Да спрем социалните помощи за тока на бизнесмените. Некадърниците гонят чуждестранните инвестиции. Картелът на българските мутробизнесмени гонят конкуренцията от Запада и Изтока. Тука е тяхна територия, те си я пиккаят редовно и гонят всяка конкуренция от чуждестранни инвеститори.
87
1
 
5
 
! Отговори
Троян преди 37 минути
За всичите тия екперти, доброто място е освиенцим. Още стоят бараките.
86
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 53 минути
За - мрз, това са пари в момента за седмица - живот ако се лишавашПриеме ли се да не се вдига - изхвьрлям всички бьлгарски документи и в агенцията за бежанците - ще се представям за нелегално пребиваващВ лагера - сметки, храна няма да плащам а и ще взимам над - мрзВелев да си работи за толкова
85
0
 
11
 
! Отговори
Величко преди 59 минути
ОПААА ... , ТОГАВА БИЗНЕСМЕНИТЕ ДА СИ РАБОТЯТ 1 ГОДИНА САМИ ! ШОПА ГО Е КАЗАЛ --- АЗ МОГА ДА РАБОТЯ , МОГА И ДА НЕ РАБОТЯ ! И ПРОБЛЕМА НЕ Е САМО В ПАРИТЕ . МНОГО НАДМЕННИ СТАНАХА НАБЕДЕНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ , МНОГО НА СЕРИОЗНО СЕ ВЗИМАТ ... , САМОЗАБРАВЯТ СЕ ...
84
1
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 час
След като - издьржаме, укрите и талибаните от австрия които ни вьрнаха, след гласуване на приятелчетата на тозиТрябва да му работим и без париНе е ли много нагьлЗа нищо да му работят - от бангладеж ако може да ги накара
83
0
 
6
 
! Отговори
Троян преди 1 час
Под Беклемето тряба да има тунел. Под Шипка също. Червените мутанти са заети да грабят. Дано занесат парите на два метра под земята.

Спонсорирани публикации