Около 11 хил. е-рецепти се издават за ден в страната

Системата е ползвана от над 34 хиляди лекари
11 окт 2024 12:00, Инна Ангелова
5
Около 11 хил. е-рецепти се издават за ден в страната
Снимка: БГНЕС

Националната здравноинформационна система (НЗИС) издава средно по 110 хиляди електронни рецепти за лекарства на ден, а общият брой на издадените електронни рецепти, откакто функционира системата, надхвърля 63 милиона. За по-малко от две години, откакто Информационно обслужване въведе в експлоатация електронното документиране на извършените прегледи, е достигната внушителната цифра от над 110 милиона е-прегледа.

Средно на ден се регистрират над 220 000 прегледа в електронен формат от близо 14 500 лекарски практики, а денталните прегледи, регистрирани в системата надхвърлят 3.7 милиона.

“За по-малко от 4 години Информационно обслужване извърши чаканата от две десетилетия пълна дигитална трансформация на основните процеси в извънболничната и болничната помощ и на практика постави основите на електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов.

Той допълни, че дигитализацията е насочена изцяло в полза на пациентите, които получават по-качествени медицински дейности и имат възможност да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публичен ресурс. От друга страна, оторизираните здравни власти могат да извършват детайлни анализи на заболеваемостта на населението, ранна диагностика, превенция на риска от хронични и неинфекциозни заболявания и да взимат информирани управленски решения.

Общо със системата работят над 34 хиляди лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ, над 10 500 зъболекари, 7 310 фармацевти, 3 260 аптеки, 1 075 лаборатории и 389 болнични заведения. Ежедневно платформата обработва внушителните 750 000 електронни здравни записи, което превръща НЗИС в един от най-използваните софтуерни продукти в България.

Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 62 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 134 000 направления.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците доближават 5.2 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 9 500 електронни хоспитализации. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 1 час
Ехааааааа, значи можело.
2
0
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 1 час
БРАВО! Поздравления........................... Да живее НЗИС......
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Fake noi i bnb.

Спонсорирани публикации