Urban Wine Fest Sofia популярира БГ сортове вино

Имаме потенциал да достигнем световно ниво
11 окт 2024 16:23, Инна Ангелова
1

На 18 октомври започва виненият фестивал Urban Wine Fest Sofia 2024, който е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик на българското вино.

В предаването “България сутрин” Цветелина Стоянова от УС на Българската асоциация на винопроизводителите сподели, че това е една инициатива, която дълги години създава заедно със своите колеги.

"Това е една инициатива, посветена на идеята на каузата да популяризираме местните сортове, да популяризираме българското вино така, че то да бъде по-видимо за българите и извън границите на България. Ще успеем и благодарение на подкрепата на членовете на асоциация, с които години наред работим за тази кауза. Работим с много отдаденост и желание", каза Стоянова. Тя допълни, че имат подкрепа както от Министерството на туризма, така и от Министерството на земеделието.

"Столичната община, община Варна, община Велико Търново, община Пловдив също застават зад нас. Днес към Варна пътуват 17 местни сорта, може би зрителите не подозират, че ние през годините ние отглеждаме и популяризираме вина от цели 17 сорта. 37 изби пътуват към морската столица, след това ще се насочат към София и след това в Пловдив. Но инициативата Международен ден на мавруда, която е за пета поредна година, е посветена именно на един от най-емблематичните сортове", допълни Стоянова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сортовете, с които може да се оформи обликът на българското вино, са местните - мавруд, широка мелнишка лоза, врачански мискет, червен мискет. Стоянова не пропусна да отбележи и сортовете, създадени благодарение на българската наука -  това са рубин, кайлъшки мискет, Мелник 55.

“На фестивала хората ще имат възможност да се потопят в богатството на българските сортове. Ще има музикална програма, кулинарни изненади", разри Цветелина Стоянова.

Тя сподели, че българското вино върви само нагоре и тенденциите са добри, а увереността на българските винари е все по-голяма. Стоянова е на мнение, чрез можем да достигнем световни нива във винопроизводството.

"Вярвам, че консуматорът ще се доверява все повече на българското вино", добави тя.

Във Варна събитието ще е от 14:00 ч. до 22:00 ч. и утре по същото време в ReBonkers, а в София - 18 и 19 октомври в "Ларгото".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Общество
Транспортни неволи в София: Препълнени автобуси, нагли шофьори...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И аз искам да популярирам джурналистиката като ползвам спелчекър, ама ме мързи.

Спонсорирани публикации