С 200 лева скача сезонната карта за ски в Банско

Причината за покачването на цените е по-високото ДДС
13 окт 2024 17:15, Нели Христова
22
С 200 лева скача сезонната карта за ски в Банско
Снимка: БГНЕС

Ски курортите вдигат цените на картите за новия зимен сезон. Една от причините - по-високото ДДС на услугите в сравнения с миналата година, когато все още имаше облекчения заради пандемията от COVID-19.

В Банско при предварителната разпродажба сезонната карта е 1700 лeва, миналата година същата е струвала 1500. В другия популярен курорт – Боровец, дневната лифт карта сега е 90 лв. Това е била и стойността ѝ миналата година, само че в активния сезон.

Кратък е срокът на предварителната продажба в Пампорово, където дневна карта на цена от 82 лева може да се купи до 31 октомври. Миналата година същата е била на стойност 75 лева.

Вече 5 години Мартин избира да прекара зимната си ваканция не в родната Северна Македония, а у нас. Въпреки повишените тази година цени, той не се отказва от българските ски курорти, пише bTV.

"Ще се отрази, може би не на нас, но на ски центровете, няма да има много хора. Ще видим дали ще посетим Боровец, Банско или Пампорово", казва Мартин.

С връщането на 20% ДДС на туризма, лифт картите се очаква да надвишат 100 лева в големите ни зимни курорти. „Минавайки една психологическа граница от 100 лева, със сигурност ще повлияе негативно, особено на българския турист, но се надяваме да запазим тези данъчни облекчения, които ги имаше миналите години", коментира Константин Занков от Института за анализи и оценка на туризма.

"Ако се запази 9% ДДС-то, ние ще имаме възможност да запазим цените същите като миналата година“, посочва Мария Шейнова от "Бороспорт".

"Всичко зависи от това, как ще се обърне внимание на това 9-те процента, които сега вече стават 20 %. Така, че при всички положения ще има повишение на цената на дневната карта. Миналата година беше 96 лева", посочва Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен".

По-скъпите карти този сезон се дължат и на високата цена на електроенергията, горивата, поддръжка и съхранение на машини, работни заплати и инфлацията.

Въпреки притесненията на бранша и туристите, подготовката за ски сезона продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Общество
Какви капани крият обявите за продажба или наем на имот?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 1 минута
И като ви го направиха на 9 процента, смъкнахте ли от цената ? Да не говорим за дължина на пистите, цените по заведенията, опашките и т.н. (говоря за Банско)
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Нямам излишни пари
18
0
 
1
 
! Отговори
Хааа преди 7 минути
Толкова съм щастлив,че преди десет години си казах никога вече на Банско!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Няма смисъл от лифта истинската жена би купила 6 кутии дурекс по 12 в опаковка и би се затворила с мъжа си пред камината, другото е скучно...
16
1
 
2
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 19 минути
Като им намалиха ДДС-то от 20% на 9%, те намалиха ли цените с 11%?
15
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 35 минути
Не може ДДС за лекарства да е 20%,а за ски карта 9%.
14
0
 
2
 
! Отговори
Dedo преди 42 минути
Удрям две пърцуци за 6 лева и обувам ските, и ич не ми дреме...
13
1
 
3
 
! Отговори
realistka преди 44 минути
Банско е ужастен курорт. Нищо друго не вирее освен скиорството и хотелите. Да си студуват. Вкъщи на топло ми е екстра. Поне няма шанс да се потроша.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Те, копейките не са и хора, някакво там нещо, дето се мисли за човек, но слави Путин. Значи или си човек, или славиш Путин, не може и двете. За такива, като вас, на Банско е забранено
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Преди 5 или 6 години беше, се качих два пъти пеша до кулата Снежанка в Пампорово и се пуснах със ските.Когато някой се опитва да се гаври с мен, много се нахъсвам.Представете си какви печалби правят-100 лв на човек! Че те за един ден се пускат сигурно 1000 човека! Това са 100 бона само за лифта! А какъв е разхода? Сигурно няма и хилядарка!
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"До Анонимен 3. Разбира се на теб не ти пречи защото си бит като малък с копейки по главата." Хахха не, не ми дреме защото не разчитам като копейките да ми дават сандвичи от пасольството и мутрофеевна да ме лъже. Или като в другата статия дето на бабата и давали от ТКЗС то по 20 ст на ден и била щастлива. Вие копейките спира ли ви някой като ви дават по 20 лв на ден да сте щастливи? Гласувайте си за Вгзрждане и ше се оправят за вас нещата или поне за Цомчо евровата сметка и за Волгин в Брюксел
9
0
 
24
 
! Отговори
Скиор преди 1 час
Емииии значи и тоя сезон ще ходя на ски в Австрия на по-евтино. Българските ски курорти са само за баровци
8
0
 
17
 
! Отговори
Леля Донка преди 1 час
Кълна се,че никога дорде съм жива няма да ви стъпя на курортите.Пенсията от 700лв значи ми стига за 7 дни!И то само за лифта?Не.Тенкю,лелиното!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
1000 лева на ден им направете картата на скааапаняците! То гоооведото от друго не разбира. Разбира да го дерат само. Скааапаняци нещастни!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 3. Разбира се на теб не ти пречи защото си бит като малък с копейки по главата.
5
0
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 2 часа
Сняг няма да има. До 10 години зимата такава каквато я познаваме ще изчезне напълно. Щом и във Алпите където са по на север и по на високо вече нямат достатъчно сняг и пръскат с машини по пистите можете да си представите до къде сме стигнали.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
хм, 28 кутии цигари само, няма и месец
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И да скочи, голяма работа. От как сме в ЕС българина вече е богат и не му дреме. Кеф цена няма. Като казвам българина нямам предвид копейките. Да не ме разберете погрешно
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Голяма работа, само сняг да има. 200лв пари ли са
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да си скача. Не съм и мислил да ходя там. Когато и да било.