Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха

Полицията затяга мерките, инцидентите скочили 3 пъти за година
13 окт 2024 14:40, Красимир Ангелов
37
Само за лятото: 277 инциденти с тротинетки, 7 души загинаха
Снимка: БГНЕС, архив

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105. Това лято 7 души са загинали, докато карат модерните в последно време превозни средства. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен.

Лъчезар Близнаков припомни, че тротинетките не могат да се движат в парка. Могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а ако няма изградена такава – те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът, посочи още той.

Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч, разясни още главният инспектор от "Пътна полиция".

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Лъчезар Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Общество
Психичните заболявания у нас нарастват, сред причините – и дрогата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 9 секунди
24, ск1саняк и бедняк, то на всичко е ясно, че кракът ти не е стъпвал в Западна Европа, нито някога ще стъпи, защото там се ходи с пари. Там, където градовете са проектирани на първо място за хората, а след това за всичко останало. Комунистическите държави по съветски модел, първо са пригодени за колите, а след това за всичко останало.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Разгледайте в морската. Пълно е с огромни тротинетки които се движат с по40-50 км. Между хората които се разхождат. Свирят им даже.Да не говорим за разни електрически мотопеди и всякакви други доста големи превозни средства тип миксер и по-големи с които е пълен парка
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Чудесно, сега извадете статистика и за колите. Полицията затягала мерките ... Ама те сега ли се сетиха, че има и други превозни средства? Каква е тази едностранчива антикампания срещу тротинетките? Да вземем да забраним колите, че с тях стават още повече катастрофи при това фатални!
28
1
 
2
 
! Отговори
Ели преди 11 минути
Лошото е, че страдат пешеходци по тротоарите от тях...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Кара колело и тротинетка по тротоара.... Удря някого! Чупи му крак или ребро! Звънят по телефона за спешна помощ! Идват съсСвирки по улиците! Вземат го и го закарват в Болницата. Там лекари, сестри ... правят операции... След това трябват и лекарства от аптеките..... Вижте само колко много служби участват в тая трагедия "ТРОТИНЕТКА": Управляващи законите! Фирма продаваща тротинетки! Бащи и Майки купуващи "Тротинетки" за децата! Полиция! Спешна помош! Сестри и Доктори! Аптеки!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Кара колело и тротинетка по тротоара.... Удря някого! Чупи му крак или ребро! Звънят по телефона за спешна помощ! Идват със *** по улиците! Вземат го и го закарват в Болницата. Там лекари, сестри ... правят операции... След това трябват и лекарства от аптеките..... Вижте само колко много служби участват в тая трагедия "ТРОТИНЕТКА": Управляващи законите! Фирма продаваща тротинетки! Бащи и Майки купуващи "Тротинетки" за децата! Полиция! Спешна помош! Сестри и Доктори! Аптеки!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
След като според милиционера тротинетките трябва да се движат по пътното платно и са равноправни участници в движението значи тези които ги управляват трябва да имат книжка.
24
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантично преди 30 минути
Евроатлантическите ценности на Урсулю Фродолайнен в действие...
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Създавай битови проблеми на хората, за да не ти създават те политически проблеми. /Бай Тошо/ Нищо не се е променило от по времето на Бай Тошо! Сега управляват неговите баджанаци под егидата: "Създавай битови проблеми на хоарата, за да не ти създават политически проблеми"! Колкото тротинетките избиват повече хора по пешеходните пътеки и тротоарите, толкова стават по-ценни!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Да умират! Важно е невинни покрай тях да не пострадват.
21
0
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 46 минути
Би трябвало да ги забранят, но няма да го направят, защото става въпрос за кинти. Някои хора печелят яко от тия тротинетки, така че свиквайте с тях. Ще почнат заради тях да слагат легнали полицаи и на велоалеите за да не вдигат високи скорости.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Дженифър без тортинетка е като жена без гърди
19
0
 
11
 
! Отговори
Тратанци преди 1 час
Вчера ходих до Кърджали и едно около 15 годишно изкочи между колите пред една кола която разбира се не можеше да реагира и го блъснаха .... Лапето стана отупа се и си се прибра на тротоара, вероятно ще каже на тяхните ,че е паднал.....
18
2
 
12
 
! Отговори
15км/ч ограничение преди 1 час
Ако тротинеткаджията се пребие сам, без да се блъсне в някоя кола, това за ПТП ли се води или за нещастен случай с психически нестабилен, умствено изостанал, изпуснат от лудницата пациент?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Естествен подбор, без коментар
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
С коли има близо 400 убити, та по вашата логика да ги забраним, никой не може да ми казва как да се придвижвам и само ниско интелигентните ползват само колата си обикновено дърт немски някога бил премиум.
15
5
 
16
 
! Отговори
Всеки ден е така преди 1 час
Пловдив, парк "Лаута" - велосипеди и тротинетки всеки ден правят слалом между разхождащи се възрастни хора, родители с колички и играещи по алеята малки деца... Като им направиш забележка ако не те напсуват, ти казват - не е забранено, кмета е разрешил... Лично на кмета от р-н Тракия и на бившия кмет който сега е кмет на Пловдив, са се оплаквали хора които споделят, че нямало основание да се забранят велосипедите и тротинетките в парка... Това е разбирането на "герберасти и умно-красиви"
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е така, защото по правило тротинеткаджиите са нискоинтелигетни, елементарни индивиди.
13
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 час
Пак сме "първи"в ЕС по брой жертви от ПТП,защото полицията не работи,а прави само безумни театри за медиите.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не само изброените правила в статията не се спазват, ами се нарушават още поне 3-4, като това да не се движат повече от един човек на тротинетка, да слизат и да бутат на пешеходна пътека, да не карат по тротоари. А това че полицията затягала мерките е най-големият виц.