Компаниите трябва да инвестират повече в киберсигурност

Най-важният пласт от сигурността е човешкият фактор
14 окт 2024 14:42, Инна Ангелова
3

Експертът по киберсигурност Цветан Тренчев заяви в предаването “България сутрин”, че в страната ни  се полагат максимални усилия за усъвършенстване на методите за защита на информацията.

"Има все по-напреднали методики за защита и колеги опитват да опазят всичко, което е свързано с критична информация", подчерта експертът.

 Тренчев е на мнение, че изкуственият интелект има както положителни, така и отрицателни страни.  "С навлизането му тези, които се занимават с киберпрестъпления, започнаха да го използват в различни сфери. Тези, които се занимават със защита, също го използваме. В сферата на сигурността няма 100% гаранция. Нивото на риск трябва да се сведе до приемливо ниво за собствениците и мениджмънта на дадена компания", обясни Тренчев за Bulgaria ON AIR.

“Най-важният пласт от сигурността е човешкият фактор. Ако някой от служителите кликне на неправилното място, рискът да се получи пробойна в сигурността на системата е много голям", каза още експертът по киберсигурност.

Според него трябва да се използват киберспециалисти от компаниите, но на първо място е обучението на персонала. По думите му трябва да се отделят бюджети за това, тъй като информационната сигурност се постига с пари.

Има защита на мрежите, на крайните потребители, на мобилните устройва - и ако сме изградили степен на защита във всеки един от пластовете, голям е шансът да бъде хванато съмнително поведение и да бъде спряна атаката, стана ясно още от думите на Цветан Тренчев.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Театър
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И как точно ще стане след като българските компании слагат ИТ бюджета някъде при този на чистачката!? Но за застраховки на коли на стойност от 10К плюс годишно имат бюджет
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колкото и да инвестираш човешкия фактор си остава. И 200 пласта да наредиш все тази. Всеки "експерт" за киберсижурност ще агитира за повече пари в тази сфера. Парите никога няма да са достатъчни. Колкото повече толкова по голяма нужда от тях ще има и ще искат. Нещо съществено каза ли този всъщност?
1
0
 
1
 
! Отговори
В превод: преди 2 часа
Плащайте добре на служителите си, за да не заработват за сметка на компаниите Ви.